Tegen islamofobie en rechtse borrelpraat

Morgenmiddag in Rotterdam, een discussie, georganiseerd door Doorbraak en Grenzeloos, met Leo de Kleijn, Paul Mepschen, Mahmut Erciyas en Miriyam Aouragh. Tegen islamofobie, uitsluiting en rechtspopulisme. Een links antwoord.
Zie voor plaats, tijd en programma: hier.

Een fragment van het weblog van Leo de Kleijn:

De stelling van een dreigende islamisering of een tsunami daarvan is net zo uit de lucht gegrepen en onzinnig als de stelling dat het “wereldjodendom” de wereld zou willen beheersen dat ooit was. Ik weet dat ik me daar op glad ijs begeef, maar ik vergelijk Wilders absoluut niet met de fascisten of nationaal socialisten. Die vergelijking is onzinnig. Maar het onzinnige concept van een “tsunami van de islam” sec heeft WEL erg veel weg van de hoogtijdagen van de haat tegen joden. Die overigens zeker niet voorbehouden was en is aan Hitler Duitsland.

Ik behoor niet tot die groep van mensen die vindt dat er geen kritiek kan en moet zijn op ondrukkende aspecten van cultuur of religie. Ik ben in mijn jeugd heel bewust afgestapt van het katholieke geloof omdat de sexuele dogma’s, de onderdanige houding van gelovigen en het gebrek aan geloof in de menselijke vooruitgang mij niet zinden. Pas later ontdekte ik dat er ook katholieken en christenen zijn die dat heel anders invullen. Voor wie het geloof juist een inspiratiebron voor bevrijding en emancipatie is. Daar heb ik veel respect voor. Maar zelf heb ik geen behoefte meer aan welke religieuze beleving dan ook.

Wat geldt voor het christendom geldt ook voor de islam. Er zit een hoop bullshit in de officiele religie. Maar ook de Islam wordt door behoorlijk wat mensen opgevat als inspiratiebron voor rechtvaardigheid en solidariteit. Prima. En net als bij christenen en andere gelovigen komt voor de meeste moslims godsdienst pas op de tweede of derde plaats. Veel belangrijker is bestaanszekerheid, familie en dierbaren, een menswaardige toekomst en wat iedereen op deze aardkorst nastreeft: geluk en ontplooiing.

‘Moslims’ in Nederland zijn geen bedreiging maar bedreigd. Geen machtige bevolkingsgroep, maar gemiddeld machtelozer, met een lager inkomen en met minder kansen. De islamitische wereld is hopeloos verdeeld, economisch en militair onmachtig en zeker geen bedreiging. Het is andersom. Ons deel van de wereld laat het toe dat het Palestijnse volk in een gevangenis wordt gezet en uitgehongerd. Ons deel van de wereld steunde en leunt nog steeds op onderdrukkende regimes in Saoedi Arabie, Pakistan, Egypte, het Irak van Saddam Hussein, het Iran van de Shah en ga zo maar door.

De ondrukkende aspecten van religie en cultuur moeten we blijven bestrijden. Opkomen tegen homohaat en vrouwenondrukking zijn onlosmakelijk verbonden met de strijd voor een betere wereld.

Maar heeft dat niets, maar dan ook helemaal niets, te maken met een dreigende islamisering.
De tsunami van de islamofobie is WEL een ECHTE bedreiging voor Nederland, voor de solidariteit en voor emancipatie en vrijheid voor alle Nederlanders. Zullen we daar eens een film over maken?

Weblog Leo de Kleijn: hier

En zie het stuk van Mahmut Erciyas en Tineke Bennema op het weblog van Ron van Zeeland, hier.

4 gedachten over “Tegen islamofobie en rechtse borrelpraat

  1. Het stuk van Mahmut Erciyas en Tineke Bennema stond zaterdag 1 maart ook nog op de opiniepagina van Trouw (met iets minder informatie over beide auteurs). Het artikel sprak mij toen ook erg aan. Met beide auteurs vind ik het een gebrek aan beschaving dat justitie Wilders zijn gang laat gaan. In het rechtsleven spreken we met elkaar af hoe we met elkaar om gaan en de staat garandeert dat ieder gelijk is voor de wet. Waarom mag Wilders dingen wel doen die Janmaat verboden werden? En dan gaat het dus níét in de eerste plaats om bedreiging van ‘onze’ belangen in het buitenland.

    Groet,

  2. En in het rechtsleven hebben we gelukkig niet afgesproken hoe we elkaar in de “openbare ruimte” begroeten, dat is dus vrij. Wat Wouter Bos daar ook van vindt.

  3. Vind het een moeilijk onderwerp.
    Graag zou ik eens willen dat de islamieten die het goed menen een een duidelijk standpunt nemen tegen de excessen.
    Aan de andere kant: krijgt dit ruimte in de media?
    De media bepaalt

  4. De ‘islamieten die het goed menen’ hebben zich al honderdduizend keer uitgelaten, Durk. En inderdaad, daar zijn de media weinig in geinteresseerd, zoals ik zelf meer dan eens van dichtbij heb mee kunnen maken.
    Maar er zijn twee redenen waarom jouw steeds herhaalde opmerking langzamerhand nogal vervelend wordt:
    1. Er zijn massa’s gelegenheden geweest in de afgelopen jaren waarbij jij kennis had kunnen maken met ‘islamitieten die het goed menen’, en als je dat had gedaan zou je die vraag nu niet meer stellen omdat je dan beter zou weten,
    2. Moeten we echt eens ophouden om alle moslims aan te kijken vanwege het gedrag van een heel kleine groep. Ik kijk ook niet alle joden aan op de misdaden van Sharon, ik vraag niet alle joden of ze dagelijks hun excuses willen aanbieden vanwege wat er in hun naam door Israel wordt gedaan, net zo goed als ik niet van plan ben om me steeds opnieuw te verantwoorden als de paus weer eens iets onzinnigs of discriminerends zegt.
    Kortom, Durk. Hou er eens mee op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *