Ledenraad Rotterdam

ledenraad-rdam-24-228.jpg

Rotterdam, ledenvergadering over de komende integratie-nota van de SP. Ik was uitgenodigd als aanjager voor de discussie, en mocht wat zeggen over wat we nog missen in de conceptnota. Niet dat ze me nodig hadden: Rotterdam ligt al jaren in de frontlinie als het gaat om integratie, participatie, emancipatie van migranten, en wat er in korte tijd gezegd werd door de leden was behoorlijk indrukwekkend: zoveel ervaring en expertise.

ledenraad-rdam-60-221.jpg

ledenraad-rdam-49-231.jpg

ledenraad-rdam-48-219.jpg

Wat we hebben, met de nota: gedegen werk, vooral gericht op de sociaal-economische positie van migranten. Over wonen, scholen, werk, en wat er echt nodig is om er voor te zorgen dat migranten volledig kunnen participeren. Absoluut de basis van alles, en een visie die veel meer hout snijdt dan eindeloos geleuter over cultuurverschillen en religie. Want als migranten werkelijk participeren, dan blijft er nog een heel stuk over aan cultuurverschillen die er gewoon mogen zijn, zoals we onder autochtonen ook nog heel veel cultuurverschillen hebben waar we aan hechten en die we willen houden. Niet elk cultuurverschil verhindert samenwerking of participatie, en daar moeten we meer tussen kunnen onderscheiden.

Dat gezegd zijnde waren we het er in Rotterdam over eens dat er nog een flink stuk miste: juist over de tweedeling in de samenleving, nu eens niet die van arm en rijk, maar die tussen de banggemaakte mensen die migranten, vooral moslimmigranten alleen maar zien als een gevaar voor de samenleving, en de mensen van goede wil, migranten en gevestigde Nederlanders, die aan de ene kant niet blind willen zijn voor de werkelijke problemen, aan de andere kant aan het werk willen met werkelijke oplossingen. De partij heeft een taak, vinden we, om aan de ene kant werkelijk te luisteren naar autochtonen die het gevoel hebben hun samenleving niet meer te herkennen, en naar de migranten, die zich ook bedreigd voelen in hun bestaanszekerheid. Dat betekent, onder andere, dat migranten van ons op aan moeten kunnen, dat we naast ze staan, dat we met ze werken, en dat we niet over hun hoofd heen over hun praten.

Ik had het er onder andere over dat emancipatie niet alleen een individueel proces is, maar ook een collectief proces. Alle sociale bewegingen kenden vormen van zelforganisatie, van belangenbehartiging, en ik pleit er voor om niet al te snel de vormen van zelforganisatie af te doen als ghettovorming, of als ‘mono-etnisch’ en dus af te wijzen omdat we zo voor mengen zijn. Zelforganisaties zitten vaak dichter bij de mensen zelf, zijn laagdrempeliger, zijn vaak kweekvijvers voor politieke activiteiten, voor leiders en gesprekspartners. Dat miste ik nog in de nota.

ledenraad-rdam-34-222.jpg

ledenraad-rdam-33-223.jpg

ledenraad-rdam-29-224.jpg

Er kwam een lange lijst van wijze opmerkingen, die nog verwerkt gaan worden in voorstellen. Veel andere afdelingen gaan nog in discussie, er komen nog regioconferenties, dit weekeind is de SP-universiteit aan integratie gewijd, en dan gaat de nota op een partijraad besproken en aangenomen worden. En dan zullen alle afdelingen daar hun consequenties uit moeten trekken en er mee aan het werk gaan. Voor zover ze dat, als afdeling Rotterdam, niet al doen.

Ik had het er reuze naar mijn zin. Ik dacht dat het meer gesteggel zou worden, want het is een onderwerp met veel verschillende meningen en veel emoties, maar er was in Rotterdam een opvallende consensus. Vraag is meer of je al die ervaringen en expertise in een nota verwerkt krijgt zonder dat het een ontilbaar boekwerk wordt. We zullen zien.

ledenraad-rdam-22-226.jpg

ledenraad-rdam-20-227.jpg

ledenraad-rdam-19-229.jpg

ledenraad-rdam-6-230.jpg

ledenraad-rdam-26-225.jpg

ledenraad-rdam-57-218.jpg

ledenraad-rdam-37-220.jpg

7 gedachten over “Ledenraad Rotterdam

  1. Zijn jelui bang voor allochtonen? Ik zie alleen maar kaaskoppen op de foto’s. Is de SP soms een wit bolwerk?

  2. Alweer dezelfde domme opmerking als wel eerder, Evert. Kennelijk herken jij migranten alleen als ze een boerka aanhebben. Op mijn foto’s staan er al vier, en in de zaal waren er nog meer.
    Ja, het kan nog beter. Maar aan jou zullen we daarbij niet veel hebben, dacht ik zo.

  3. Geïntegreerden tellen we niet meer mee als allochtoon. Die doen mee en die staan niet met de rug naar de Nederlandse samenleving.
    De SP kan nooit een “zwarte” SP worden omdat mensen die zich als lid melden uitdrukking geven aan hun integratie.
    Daar waar de samenleving verdeeld is (“zwarte” scholen, wijken) ligt het probleem.
    Het pleit voor me dat ik je vier niet zag. Jouw vier, ff schelden, zijn jonge kaaskoppen.

  4. Pingback: SP De Bilt :: Weblog :: 9 april: Voorbereiding integratie-conferentie

  5. Geestig, Evert. Eerst op hoge poten aan komen zetten dat de SP bang zou zijn voor allochtonen, en als je dan door de mand valt omdat je weer niet uit je doppen hebt gekeken roepen dat dat geen allochtonen zijn want geintegreerd. Ga dat effe tegen Verdonk zeggen: als ze geintegreerd zijn, lid van de SP of zo, dan zijn het geen allochtonen. Hoeft ze zich daar alvast niet meer druk over te maken.

  6. Dank voor de leuke foto’s en je zinnige bijdrage. Ik hoop ook dat het geen groot boekwerk wordt. Dit is een eerste aanzet. Na de regioconferentie verwacht ik meer concretisering en handelingsperspectief.
    Het is wijs van de SP om al zijn leden bij het schrijven van dit stuk te betrekken. Integratie is geen onderwerp wat van bovenaf opgelegd kan worden. Meewerken aan integratie lijkt me echter een morele verplichting (actief burgerschap) voor iedereen die in Nederlander woont.

  7. Er onstaat hierboven een vervelende discussie: of iedereen die meedeed wel allochtoon was/is. Dat tellen van de poppetjes is niet het belangrijkst.
    Belangrijk is of iedereen die wilde kon spreken (ja, dat kon, tijd en ruimte zat) en zijn/haar bijdrage kon doen aan de nota. Een nota die best goed is, maar die ook aanvulling behoefde. Aanvulling die is gedaan.
    Ik vond dat er veel zinnige opmerkingen gemaakt zijn, zo veel dat ik vooral heb zitten luisteren en al mijn punten door anderen al verwoord zag.
    Interessanter vond ik m’n gesprek met Dilber (foto 4) na afloop. Ik vond de nota ook al een beetje een toon hebben van ‘zij moeten’. Onderbelicht werd toch te veel, vind ik, dat integratie van twee kanten moet komen. Maar zij voelde dat nog sterker. En dan blijkt dat toch in bijvoorbeeld woordkeus te liggen, formuleringen. Dat ik een aantal voorstellen uit de nota interpreteer als ‘we bieden een kans/oplossing’ en dat dat toch overkomt als plicht, onbedoeld negatief.
    Ik vind het interessanter om door gesprekken dit soort misverstanden op te lossen dan door sec te turven of er wel voldoende allochtonen of autochtonen aan het woord zijn geweest bij onze discussie.
    En tot slot, Anja, dank voor jouw bijdrage: je weet goed concreet te verwoorden wat bij mij als losse gedachtenflarden in m’n hoofd omgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *