J. J. A. van Doorn

121092409224671.jpg

Van Doorn is dood. We wisten dat hij kanker had, en toen hij kortgeleden ophield met zijn columns vreesde ik al dat het niet lang meer zou duren. Ik heb een enorm respect voor Van Doorn. Als zelfbenoemde conservatief was hij volstrekt onafhankelijk, wat vooral ook betekende dat hij zich niet in een kamp op liet sluiten. In de afgelopen paar jaar heeft hij vaak stelling genomen, tegen de luie islamofobie, tegen de intellectuelen die kritiekloos achter Hirsi Ali aanliepen, of achter Israel – onder andere. Standpunten waar ik het vaak hardgrondig mee eens was. Ik heb hem op mijn weblog vaak geciteerd.

Hier. En hier. En hier. En hier. En meer.

Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, hem zelfs niet horen spreken. Maar ik zal zijn scherpe en onafhankelijke stem ontzettend missen. Hij is onvervangbaar.

2 gedachten over “J. J. A. van Doorn

  1. Hallo Anja,
    Even een wat meer algemene reactie: ik lees pas sinds een paar maanden je weblog (een “laatbloeier” misschien?) en vind het prettig dat je met veel warmte en respect schrijft over mensen. Dat vind ik ook belangrijk!
    Groet, Cassandra

  2. Ik las altijd met veel genoegen de columns van Van Doorn, ook als ik het een enkele keer niet met hem eens was. Ik zal ze missen.
    Hier met nog een paar keer klikken het marathon interview met Van Doorn, vorig jaar zomer bij de VPRO.

    Groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *