Schoolboeken

ek-april-08-135-247.jpg
(Sineke ten Horn)

Het gebeurt niet vaak dat de gebeurtenissen in de Eerste Kamer voorpaginanieuws zijn (zie Trouw), en zeker niet voorafgaande aan een debat dat nog plaats moet vinden. Vandaag gaat het over de gratis schoolboeken.

Voor de SP heeft Sineke ten Horn, die er heel degelijk en diep in is gedoken, haar speech klaar. De SP is erg voor gratis schoolboeken, maar is niet tevreden met de wet die we vandaag moeten beoordelen. Het is een haastklus, er zitten nog te veel haken en ogen aan de uitvoerbaarheid, en we vinden het niet acceptabel dat VO leerlingen wel gratis schoolboeken zouden krijgen en de leerlingen van het MBO niet. Daar zijn ook de VVD en de PvdA het mee eens, en het spannendste van vandaag gaat worden of de staatssecretaris nog op de proppen komt met voorstellen die de bezwaren wegnemen, en wat Marijke Linthorst, die het woord gaat voeren voor de PvdA gaat doen wanneer aan de lijst met bezwaren niet tegemoet gekomen wordt. In de Volkskrant geeft ze toe onder ‘gi-ga-druk’ te staan om in te stemmen met het kabinet. Maar Linthorst kennen we ook als een integere politica, met hart voor het onderwijs, die desnoods tegen haar ‘eigen’ bewindslieden stemt als ze vindt dat dat echt moet. Dus zou kunnen gebeuren wat niet vaak voorkomt: dat de Eerste Kamer een wet terugstuurt die al door de Tweede Kamer was goedgekeurd.

We gaan het zien, vandaag. Ik hou jullie op de hoogte. Het kan een lange zit worden, en de warme maaltijd staat straks klaar in de Noenzaal, voor de senatoren die niet op tijd naar huis kunnen.

5 gedachten over “Schoolboeken

  1. Je hebt gelijk, ook de MBO-leerlingen zouden “gratis” schoolboeken moeten krijgen. Overigens vind ik de term “gratis” in dit verband nogal populistisch. Ze worden even goed betaald, maar dan uit algemene middelen.
    Met dit voorstel krijgen de middeninkomens ook eens een extraatje. De lagere inkomens kregen de studieboeken vaak al gratis doordat zij een “Tegemoetkoming Studiekosten” kregen, waarin een vergoedingscomponent voor leermiddelen begrepen zat.
    De middeninkomens visten achter het net waar het de Tegemoetkoming Studiekosten betrof, maar krijgen met dit voorstel het volle pond. Zelfs de hoge en zeer hoge inkomens profiteren mee.

  2. ‘Linthorst kennen we ook als een integere politica’
    Ik vind het niet zo integer om als Eerste Kamerlid via een weblog druk op een collega politicus uit te oefenen. Discussiëren doe je daar in de Kamer. Een beschouwing achteraf is geen bezwaar maar dit vind ik ongepast.
    Een voorbeeld van politicus die de rol van ‘buitenwacht’ speelt. Je suggereert immers dat Linthorst niet integer zou handelen indien ze het voorstel goedkeurt.
    Foei! Anja

  3. Doe niet zo mal, Bastar. Het geven van een mening, wat vele mensen waaronder politici al gedaan hebben, oefent geen enkele druk uit. Als je de kranten hebt gelezen weet je al dat zowel Linthorst als Ter Horn hun mening aan journalisten hebben laten weten. Er is werkelijk geen enkele reden waarom ik dat niet zou mogen.

  4. Dat de scholen de boeken (Europees) moeten aanbesteden vind ik een onzalig idee. Dat is kennelijk geen gespreksonderwerp meer in de Eerste Kamer, of? De school van mijn kinderen heeft nu een relatie met een boekhandel in Noord-Holland. Die boekhandel heeft daar in geïnvesteerd (maakt niet uit of dat veel of weinig is). Stel nu dat een boekhandel in Maastricht door (wellicht oneigenlijke) omstandigheden een kleinere winstmarge kan hanteren. Dan is de school (als ik het goed begrijp) verplicht die boeken bij die boekhandelaar in Maastricht af te nemen. De investering van de Noord-Hollandse boekhandelaar wordt weggegooid, kapitaalvernietiging! Daar komt nog bij dat de school extra moet investeren.
    Dat geld aan ons ouders geven via de kinderbijslag is toch veel eenvoudiger?
    (De door de EU verplichte concurrentie in het economische leven dat tot kapitaalvernietiging en ontslagen leidt is dé reden waarom ik indertijd tegen de Europese grondwet heb gestemd.)

    Groet,

  5. Tja, ik heb al sinds dit begint te spelen een afwijkende mening over gratis schoolboeken. Ik heb zomaar het idee dat het een slecht plan is. Als ouders schoolboeken niet meer hoeven te betalen, kan het gebeuren dat scholen makkelijker van de ene op de andere methode overstappen.
    De school waar mijn kinderen zitten heeft al jaren een boekenfonds, boeken gaan daardoor 5 jaar mee, kosten voor de ouders zijn laag (zeker in vergelijking met wat ik uit den lande hoor)
    Ik zou dus zijn voor een verplicht boekenfonds voor elke school. Misschien ook nog in combinatie met een tegemoetkoming naar de ouders, in belasting voordeel, of hogere kinderbijslag.
    Ik weet dat dit een kort stukje is om het hele plan te belichten maar daar is dit de plek niet voor.
    (overigens, ik heb al 3 kinderen op de middelbare school gehad, en de 4e gaat dit jaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *