Gedeelde toekomst

partij-174.jpg

Arie van der Zwan had zelf al bedacht dat we op onze partijraad misschien even wat anders te doen hadden dan te luisteren naar zijn lezing, en aangeboden die in september te komen houden. En ik was eerst van plan om nou eens geen foto’s te maken, hebben we nou niet genoeg reportages gehad van onze partijraden en congressen? En nam mijn camera toch maar weer mee. Want het was voor de partij natuurlijk een bijzondere dag, met veel emoties.

Jan nam afscheid van zijn functie als fractievoorzitter, en kreeg uiteraard een staande ovatie. Vooral bij de oude garde die maar al te goed beseft welke rol Jan heeft gespeeld in die geschiedenis van splinter naar grote partij zag ik de ontroering. We zijn hem niet kwijt, maar een tijdperk is voorbij. En ik hoorde het van veel mensen, ook van de tweede kamer fractie: eerst de schrik, dan de rouw, maar al heel gauw kwam de golf energie: dit kunnen we wel aan. We zullen ze eens wat laten zien.

partij-175.jpg

partij-173.jpg

partij-176.jpg

partij-179.jpg

Jan droeg zijn functie over aan Agnes, en ook die kreeg een ovatie die niet meer op leek te houden, want iedereen beseft dat het niet niks is waar ze aan begint. Dit is duidelijk: ze heeft de volledige steun van de partij. Ronald van Raak zei nog: waarom had ik mezelf kandidaat moeten stellen als ik toch van plan was om op haar te stemmen.

partij-177.jpg

partij-178.jpg

partij-180.jpg

partij-181.jpg

Meteen liet ze met haar eerste speech als fractievoorzitter zien wat we van haar kunnen verwachten, en ook waarin ze anders is dan Jan: meer de pragmatische activiste en minder de ideoloog. Over waar we mee bezig zijn: de actie voor de postbodes, over de commissie Bakker, voor beter onderwijs, de leraren, de buschauffeurs, het streekvervoer. Ontroerend dat de stakende buschauffeurs zich solidair betoonden met de mensen van de thuiszorg – daar moeten we heen. De versterking van de onderlinge solidariteit. De politieagenten. En wat er niet gaande is in de thuiszorg, waar Agnes zich zo voor heeft ingezet. Een voorbeeld: vrouwen in de bijstand, die destijds een opleiding volgden voor thuiszorgster, om uit de bijstand te komen. Is het ze gelukt. Wordt er 20% op hun salaris gekort. Komen ze onder het bijstandsniveau terecht en kunnen ze weer terug naar de bijstand. De gehele publieke sector die wordt uitgekleed waar we bij staan.

Afghanistan. Laat niemand zeggen dat de SP niet over de dijken heen kijkt. Er komt een alternatieve Polentop, want in Polen zelf moet het beter worden, en Polen die naar Nederland komen om te werken mogen niet uitgebuit worden, en niet mensonwaardig ondergebracht bij profiteurs, en de buurtbewoners die te maken hebben met de overlast van de nieuwe groep moeten ook gehoord worden. Europa. Solidair met de Ieren. Zij hebben gebruik gemaakt van hun recht te beslissen dat wij deze keer niet hebben gekregen.

Buurten in de buurt loopt, en daar gaan we mee door. En nieuwe actie, om het behoud van de AWBZ, de bezuinigingen die juist de mensen gaan treffen met het minste verweer. Solidariteit met die mensen, dat is een kwestie van beschaving.

Zo, dat weten we weer. Aan het werk. Het financieel jaarverslag wordt goedgekeurd, onder toezicht van onze nieuwe penningmeester Rosita van Gijlswijk. Sadet Karbulut en Ronald van Raak, die de redactie deden van de nieuwe nota Gedeelde Toekomst, voorstellen voor participatie, emancipatie en integratie, zeg maar onze nieuwe integratienota, openden de discussie.

partij-193.jpg

partij-200.jpg

partij-183.jpg

partij-198.jpg

partij-201.jpg

partij-202.jpg

partij-203.jpg

partij-197.jpg

partij-195.jpg

partij-194.jpg

partij-191.jpg

partij-189.jpg

partij-188.jpg

partij-186.jpg

Heel veel debat volgde er niet, want de afdelingen die voorstellen tot verbetering en verandering hadden ingediend, hadden al gezien dat veel ervan al was overgenomen in het nieuwe voorstel. Er zijn nog wat kleinigheden die veranderd gaan worden, maar toen het op stemming aankwam gebeurde er weer wat buitenstaanders vaak zo raar vinden: Gedeelde Toekomst werd unaniem aangenomen. En Sadet en Ronald gefeliciteerd en bedankt voor hun werk en inzet. Als de nota helemaal af is en op de website te downloaden is kom ik er nog eens op terug.

partij-204.jpg

partij-229.jpg

Traditie: twee nieuwe afdelingen werden met bloemen verwelkomd. Nieuwekerk aan de IJsel en Kampen. Ze hadden de weg succesvol afgelegd van werkgroep onder de hoede van een moeder-afdeling, naar afdeling in oprichting naar zelfstandigheid.

partij-206.jpg

partij-227.jpg

Werkgroepen, waarin we met elkaar ervaringen uitwisselden over de buurtacties en de verspreiding van de ZO krant. Veel mooie verhalen, waar ik nu aan mee kon doen na mijn uitstapje in Den Haag, voor sommige afdelingen die nog te weinig mensen hebben of die even te veel andere zaken aan hun hoofd hebben was het nog te veel om te kunnen beloven dat alle bewoners toch een keer iemand van de SP aan de deur zouden krijgen, maar als actie loopt het goed.

partij-213.jpg

partij-214.jpg

partij-216.jpg

partij-212.jpg

partij-210.jpg

partij-209.jpg

partij-217.jpg

De presentatie van het nieuwe ROOD bestuur, met het jongste bestuurslid van 17. Alweer applaus, met liefde, van de ouderen die maar al te goed weten dat daar onze toekomst staat.

partij-221.jpg

partij-223.jpg

partij-222.jpg

partij-224.jpg

partij-226.jpg

partij-225.jpg

Borrel. En dan rennen de afdelingen weg die nog ver moeten, om op tijd thuis te zijn voor de EK.

PS. Gisteren had ik het over de peiling van Synovate: 20 zetels. Jan had het nog over een andere peiling, die in opdracht van RTL4 was gedaan, van TNS-NIPO. Nog mooier: van 20 naar 24 zetels. Hier. Het is dat hij maar één keer kan vertrekken, anders zouden we toch zeggen: Jan, doe dat nog eens.

En terwijl ik de foto’s bekijk, sorteer, op maat knip, het zijn er weer veel te veel, besef ik waarom ik er maar niet mee op kan houden, en waarom ik elke keer weer met plezier een zaterdag opoffer om naar de partijraad te gaan. Ik heb het wel eens verteld: ik ben niet alleen lid geworden omdat ik het voor het grootste deel eens ben met het programma, maar ook omdat ik te gast op een fractieweekeinde dacht: dit is goed volk. Dat gevoel gaat niet over: goed volk. Ik zie opa’s en oma’s en een jongen van 17 die bestuurslid is geworden, ik spreek met mensen die uit een rood nest komen, en met mensen die zelf het socialisme hebben ontdekt, ik zie hoeveel we van elkaar verschillen, mensen die hebben doorgeleerd en mensen die al vroeg gingen werken, en ondanks al die verschillen delen we diezelfde inzet: deze samenleving kan menselijker, eerlijker, socialer, gelijkwaardiger en meer solidair. Okee, ik wil er niet sentimenteel over doen, maar dit geeft het me om tussen deze mensen te zitten: hoop. Als wij het kunnen met elkaar dan kan het in de wereld.

partij-220.jpg

partij-219.jpg

partij-218.jpg

partij-215.jpg

partij-211.jpg

partij-208.jpg

partij-207.jpg

partij-185.jpg

partij-184.jpg

partij-192.jpg

partij-187.jpg

partij-199.jpg

partij-196.jpg

8 gedachten over “Gedeelde toekomst

  1. Het is zeker goed om zaken aan de praktijk te toetsen maar we moeten onze idealen ook niet vergeten anders eindigen we net als de PVDA. Dus een gezonde mix van beide lijkt mij het best.
    Sommige idealen kun je niet vandaag niet waar maken en moet je het maar het beste van maken maar daarnaast moet je wel proberen zaken te veranderen zodat het wel in de toekomst mogelijk wordt.

    En die peilingen zijn leuk en aardig maar we zitten nog niet in de 30, dus nog genoeg te doen. Bij de laatste verkiezingen wou het CDA niet met ons regeren. Laten we nu de rollen gaan omdraaien, dat anderen (b.v. CDA, PVDA) met ons moet regeren.
    Dus we moeten gewoon de eerste partij van het land worden!

    Ik verwacht dat we heel wat over ons heen zullen krijgen richting de verkiezingen, ze proberen nu ons al als nationalistische neer te zetten, zowel CDA als PVDA zijn hier mee bezig.

  2. Ja, goed volk. En een goede sfeer. Er wordt veel gelachen op zo’n bijeenkomst, op een goede, zachtmoedige manier, om onszelf. Jan, die die cijfertjes van het NIPO ging presenteren: “Al die mensen die dachten, het wordt niets met de SP, die zijn gelogenstraft. Want wat zie ik hier in de NIPO-cijfers? Ik zie helemaal geen zak zonder bril.” Grote hilariteit. Maar ook die enigszins beduusde reactie van Agnes op dat daverende applaus waarmee de zaal haar nieuwe functie verwelkomde: “Ik moet het allemaal nog wel laten zien, hoor jongens!” En dan, als ze haar ontroering had weggeslikt, “we moeten meteen aan de slag.” Groots. En inderdaad: het is niet alleen Jan, ook al is het onvervangbaar en onvergelijkbaar wat hij allemaal heeft gedaan. Het zijn de mensen. Trots om daarbij te horen.

  3. Wauw Anja, wat heb je een mooie foto’s gemaakt! Sommige ‘zag’ ik ook, en ik was blij dat jij een camera bij je had. Bijna had ik hem even van je gevraagd want er zaten ook een paar mooie plaatjes van jou in.
    Het was mijn eerste partijraad, wat jij beschrijft, voel ik net zo. Het is een club waar ik graag bij hoor, waar ik graag actief voor bezig ben.

  4. We krijgen wel meer over ons heen, Evert. ‘Centralistisch’ als ze bedoelen dat er grote saamhorigheid is. ‘Nationalistisch’ als we ons werkelijk bekommeren hoe het in ons land gaat, en voortdurend doen ze alsof ze niet weten dat we ook op internationaal niveau van ons laten horen – socialisme is altijd ook internationaal – ‘populistisch’ als je dicht bij de mensen blijft en ze serieus neemt, ‘conservatief’ als je niet elke vernieuwing, zeker niet als dat afbraak is van zekerheid en de verder invoering van de marktwerking maar goed vindt.

    We moeten ons vooral niet rijk rekenen omdat we nu weer gestegen zijn in de peiling, daar ben ik het erg mee eens. Maar voor even is het wel een vrolijke opsteker.

    O ja, Anne-Marie, dat moment dat Jan even uit zijn plechtige rol viel omdat hij eerst zijn leesbril moest zoeken – ja ja, de ouderdom.

    En Marrigje, schiet je me de volgende keer aan? Niet vanwege de camera, maar omdat ik het altijd leuk vindt om te weten wie er achter een naam zit. Of sta je al op een van de foto’s?

    Je kunt trouwens aan mijn foto’s precies zien wanneer ik ook in de emotie schiet: dan zijn ze niet erg scherp.

  5. Fijn dat je toch je camera meenam. Geweldige foto’s en zoals gewoonlijk is je samenvatting weer optimaal. De spijker op zijn kop geslagen, SP’ers zijn prima, gewone mensen. Ik ben er trots op daarbij te horen. José

  6. Ha Marrigje, ik heb nu door wie je bent. We hebben staan praten maar ik had je naam niet goed gehoord. En ja je staat er dus op. Leuk.

  7. Hoi,
    De sfeer is altijd geweldig, Jan is een grote inspirator, maar Agnes kan er ook wat van! Er staan mensen in mijn afdeling te trappelen om ook eens heen te gaan in mijn plaats, maar ik wil het nog niet missen…..
    Marrigje, het werkt echt verslavend! Heb je het shirt al gevonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *