De generaal van uien en knoflook

1215783841.jpg

Te gast: Gideon Levy, Haaretz
Vertaling Anja Meulenbelt

Hier is het nieuwste van het nieuwste in de oorlog tegen het terrorisme: de oorlog tegen kappers. Nadat Hamas de leiding nam over de helft van het Palestijnse volk, niet in de laatste plaats vanwege de politiek van Israel; nadat we Hamas probeerden te verslaan met wapens en een blokkade, verwoesting en liquidaties, massa-arrestaties en deportaties, hebben het Israelische leger en de veiligheidsdienst Shin Beth wat nieuws verzonnen: een oorlog tegen winkelcentra, bakkerijen, scholen en weeshuizen. Eerst in Hebron, nu ook in Nablus. Het leger sluit schoonheidssalons, klerenwinkels, en klinieken, en zelfs een zuivelbedrijf, allemaal met de smoes dat ze verbonden zouden zijn met Hamas, of dat de huur die ze betalen naar een terroristische organisatie gaat.

Deze bizarre plaatjes van sluitingsbevelen ondertekend door een generaal of een commandant, die geplakt zijn tegen de ruiten van een cosmeticawinkeltje of een fysiotherapiecentrum, of het bevel tot inbeslagname geplakt op een pitabrood oventje, laten zien dat de Israelische bezettingsmacht krankzinnig is geworden. Een paar maanden geleden bezocht ik de liefdadigheidsinstellingen en zakencentra die net gesloten werden door het leger: ik zag woest makende, idiote scenes. Een moderne school, bestemd voor 1200 leerlingen, op bevel van hogerhand gesloten, en een bibliotheek voor jongeren die net gesloten zou worden.

Waarmee de bezettingsmacht nog eens aantoont dat er geen enkele plek in het leven van Palestijnen is waar ze niet in kunnen grijpen, en dat er geen eind aan komt. Een leger sluit een school, een bibliotheek, een bakkerij, een kostschool, soldaten doen een inval in een commercieel tv station dat een vergunning heeft, en neemt de apparatuur in beslag en dreigt het te sluiten – het gebeurde pas met het Afaq station in Nablus.

Natuurlijk hoorde je in Israel geen enkel protest, noch tegen de sluiting van de school, noch tegen de sluiting van het tv station. Volgens de Israelische gedachtengang wordt Hamas verzwakt als we een broodjesbakkerij voor wezen sluiten, als we honderden armlastige kostschoolkinderen op straat zetten, natuurlijk zal dat, denken ze, veel sympathie opleveren van hun families voor Israel. En als we een drukbezocht winkelcentrum sluiten worden al die winkeliers en hun klanten meteen aanhangers van Fatah. Toch?

De Israelische bezetting was nog niet eerder zo belachelijk en onmenselijk als nu, nu deze operaties om organisaties te sluiten en hun inventaris in beslag te nemen gevoerd worden onder het bevel van Gadi Shamni, de generaal van uien en knoflook – te oordelen naar de buit die zijn manschappen in beslag namen in de voedselopslagplaatsen van Hebron. Illegaal, ongetwijfeld immoreel, maar tegelijk niet minder kortzichtig – geven deze operaties luid en duidelijk deze boodschap af: de bezettingsmacht heeft de laatste morele remmingen en het allerlaatste beetje wijsheid verloren. Hoe verdorven is een leger dat de voedselvoorraden en de kleding voor de behoeftigen wegsleept geworden, hoe belachelijk dat ze kapperszaken sluiten, hoe zielig is een militaire inval in een bakkerij, en hoe wreed is een bezetting die elke aanleiding gebruikt om een kliniek te sluiten.

Hamas stapte in het vacuum dat ontstaan was op de Westoever en in Gaza. Als elke andere religieuze beweging bloeiden ze juist op op die bodem van armoede en ellende. En nu komt Israel even langs en zegt laten we de armoede en de ellende nog een beetje erger maken. Waarom? Om Hamas te verslaan. Er is niets idioters te bedenken dan dat. Tienduizenden arme kinderen kunnen nergens anders hulp krijgen dan van de Islamitische welzijnsinstellingen die Israel er van verdenkt aan Hamas gelieerd te zijn, ook al is het duidelijk dat ze al bestonden voordat Hamas werd opgericht. Israel is blind voor het welzijn van de bevolking onder de bezetting, ondanks het feit dat ze daarvoor verantwoordelijk zijn volgens het internationale recht. En ook het Palestijnse Gezag zich weinig gelegen laat liggen aan de sociale en economische noden van de bevolking. Fatah heeft altijd meer geinvesteerd in militaire kampen, geweren en dienstauto’s dan in weeshuizen, ziekenhuisbedden en nierdialyse apparatuur.

En dat is het vacuum waar de Islamitische Beweging in is gestapt, die een indrukwekkende staat van dienst heeft op het terrein van de dienstverlening. Het weeshuis dat ik in Hebron bezocht is een van de vriendelijkste en best verzorgde die ik ooit heb gezien. Je moet er wel heel hardvochtig voor zijn om die te willen sluiten, je hebt er een flinke dosis bluf voor nodig om waar te maken dat dat de strijd tegen het terrorisme zal helpen, plus een hoge mate aan achterlijkheid om te denken dat dat gaat werken. Het sluiten van winkels en supermarkten is niet meer dan de volgende klap voor de Palestijnse economie, die al worstelt om onder de bezetting het hoofd boven water te houden. Heeft Israel dan niets geleerd van het mislukken van de blokkade van Gaza?

Iedereen die de welzijnsinstellingen bezoekt kan zien dat het nooit mogelijk is dat al het geld dat aan deze organisaties toekomt gebruikt zou worden voor explosieven en bomgordels. Je kunt de bewoners van de Westoever niet tegelijkertijd opsluiten, verhinderen dat ze de kost kunnen verdienen en ze elke andere hulp onthouden, terwijl we door gaan met inhakken op diegenen die nog proberen zich te verzetten, wat hun motieven verder ook zijn. Als Israel de welzijnsinstellingen wil bestrijden moeten ze minstens komen met een alternatief. Over wiens ruggen heen strijden we tegen terrorisme? Die van weduwen en wezen? Het is een schande.

5 gedachten over “De generaal van uien en knoflook

  1. Filmpje van een huis waar de mannen ’s nachts naar buiten werden gehaald door het leger, waarna ze drie en een half uur aan de gang gingen om de boel te vernielen en te plunderen. Hier.

  2. Anja,

    Dit is te erg voor woorden. Israel gaat maar door en wordt van kwaad tot erger. De wereld blijft maar toekijken of kijkt de andere kant op. Hoe lang kan dit nog doorgaan …en wat moet er in hemelsnaam nog gebeuren voor dat deze wereld ontwaakt en ingrijpt? Israel kan en mag hiermee toch niet mee wegkomen?

    Deze info. moet onze NL-volksvertegenwoordigers/commissie buitenland bereiken

    Vind je het goed dat ik deze informatie naar hen doorstuur?

    De maat is vol!!!

  3. Je mag altijd de informatie van mijn weblog doorsturen, Amin.
    Overigens was er over de sluiting van het winkelcentrum in Nablus gisteren een artikel in het NRC. Langzaam, langzaam dringt er wel wat door, maar wat langzaam….

  4. Zowel premier Olmert als president Bush zijn despotisch ingestelde machthebbers in hun nadagen. En daardoor gevaarlijker dan ooit. De tegenkrachten zijn helaas nog steeds onvoldoende sterk om hun imperialistische politiek een halt te kunnen toeroepen. Maar het verzet zal doorgaan en uiteindelijk overwinnen; daarvan ben ik overtuigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *