Meer Palestina/Israel

080714-ibrahim-diary.jpg

Waarom de Palestijnen niet vaker geweldloos verzet plegen wordt me wel eens gevraagd. Antwoord: er is dagelijks geweldloos verzet. Het komt alleen niet zo vaak in de krant. En de reactie van de kant van Israel erop wordt steeds gewelddadiger. Weer een demonstrant tegen de muur het ziekenhuis in geschoten. Zoals we in Gaza kunnen waarnemen worden soldaten kennelijk geinstrueerd niet dood te schieten, maar te verminken. Hier: weer een slachtoffer, drie kogels in zijn been.

Interessant verslag van een conferentie over het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen in Tel Aviv, hier.

Als buitenlandse ‘pottenkijkers’ die de Westoever willen bezoeken niet tegengehouden worden op Ben Gurion, als ze niet worden tegengehouden door het leger bij checkpoints – Gaza kunnen ze sowieso al niet meer in – dan heb je de kolonisten nog. De kolonisten van Hebron, de meest aggresieve in hun soort, probeerden een bezoek van een groep van Breaking the Silence te verhinderen, en zorgden daarmee voor een treffend voorbeeld van hoe het daar toe gaat. Een verslag, hier.

Het aantal patienten dat in Gaza is gestorven nadat hen medische behandeling buiten Gaza onthouden werd is gestegen tot 208. De familie van Latifa Kafina, met kanker, probeerde tien dagen lang een vergunning te krijgen om Gaza uit te reizen. Die kwam uiteindelijk – toen ze al dood was. Ondanks de belofte dat de blokkade nu wordt ‘verzacht’ krijgen nog steeds veel patienten geen uitreisvergunning. Ook overleden zijn Sahaila Abu Hreshel, aan leukemie, en Ahmad Abu Ajara, aan diabetes. Hier.
En over een kleuter van anderhalf jaar: Hadeel Jawad Al Haddad. Hier
B’Tselem houdt het bij. Hier bijvoorbeeld. En hier, Westoever, een video van een oude man die probeerde zijn vrouw te redden, maar ze werden het checkpoint niet doorgelaten. Ze stierf in de taxi, Fawziyeh a-Dark.

4 gedachten over “Meer Palestina/Israel

  1. Vandaag weer een ontdekking gedaan. Hoe Israel probeert om alle contacten met israel/Palestijnen probeert tegen te houden. Ik moet weleens via outlook een email sturen naar de westbank, naar email adressen met een palestijnse provider, b.v. palnet. Als ik dat vanuit Sakhnin doe (israel) moet ik een Israelische provider gebruiken. vandaag bleek dat alle emails die ik naar Westbank wilde versturen, en als zij een palestijnse provider hebben, deze geblokkeerd is.
    Hier had ik nog nooit van gehoord. het is neit alleen de fysieke muur, maar ook een digitaal muurtje, het wordt steeds gekker.

  2. grrr en hier alleen maar weer aandacht voor een palestijn die vrijgelaten wordt.Vast geen lieverd maar het lijkt er soms op dat het CIDI de media regeert: Palestijnen zijn boeven en dat komt omdat ze boeven zijn en van nature slecht. Gelukkig weet ik zelf ook het andere nieuws wel te vinden. Maar het beeld dat geportretteerd wordt is nog steeds verschrikkelijk scheef.

  3. Toch neemt ook de invloed van het CIDI op de media af, Leo. Gisteravond had Netwerk (EO) het onderwerp van de videocamera’s als wapen (B’tselem)en zetten ze als commentatoren Ronnie Naftaniel en Radi Suudi tegenover elkaar.
    Ik vond de bijdrage van Ronnie zwak. De Israëli zelf filmen ook, zegt hij, zodat je de andere kant ook te zien krijgt. Maar even later zegt hij dat beelden ook gemanipuleerd worden.
    “Geweld stoppen in het Midden-Oosten met camera’s zal niet lukken”, zegt hij. “Dat geldt voor joodse kolonisten en ook voor Palestijnse terroristen.” Waarmee hij impliciet toegaf dat joodse kolonisten geweld gebruiken.
    Ik vond het voor de EO een evenwichtig gemaakt filmpje. Ik zat te denken dat Ronnie kennelijk vergeet dat deze beelden van zich werkelijk schandelijk gedragende kolonisten voor de meeste kijkers nieuw zullen zijn. Ik hoorde zelfs met mijn minieme kennis van het Arabisch dat de kolonistenvrouw het kleine meisje in het Arabisch een paar keer uitscheldt voor hoer. Jammer genoeg werd dat niet vertaald.

  4. Dank voor je linkje, Clara. Ik had het zelf nog niet gezien en even bekeken. Het is een goede uitzending.

    Naftaniel blijft Naftaniel, die is er voor aangesteld om alles recht te praten wat Israel doet en het gaat hem steeds slechter af. Want het kolonistengeweld dat al heel lang duurt, en van structurele aard is, wordt nu voor het eerst echt zichtbaar en dat bereikt ook de westerse media. Ook dat het leger er bij staat en vrijwel nooit ingrijpt. Ook dat de kolonisten voor het geweld maar heel zelden bestraft worden.

    Naftaniel beweert dat de Israeli’s dat ook zouden kunnen doen, of al gedaan hebben, maar op YouTube, waar het gevecht om de beeldvorming zich (onder andere) afspeelt is daar weinig van te merken. Het gebeurt wel eens dat een Palestijn schiet op een kolonist, maar van dit stelselmatige geterroriseer en getreiter is geen sprake.

    Al zo’n tien jaar geleden was ik met een vertegenwoordiger van B’Tselem in Hebron, en ook toen was het gaande, een kolonistenvrouw probeerde mij krijsend de camera uit de handen te slaan, de soldaat nam vervolgens mijn pas in beslag en nadat hij die mij een uurtje later had terug gegeven werd ik weg gestuurd. De Palestijn van B’Tselem, Mazen Dandis stond het uit de verte aan te kijken en verontschuldigde zich dat hij niets deed: had hij dat wel gedaan dan had hij makkelijk gearresteerd kunnen worden. De familie die achter dat hek woont was er toen ook. De kinderen kunnen niet meer buiten spelen, de kinderen naar school krijgen kan alleen onder begeleiding. Er is een club, ik geloof de THIP (zal het nog eens opzoeken) van christelijke buitenlanders die fungeren als observatoren en begeleiders van de kinderen. Die worden nu ook in toenemende mate aangevallen, en Israel probeert ze buiten het land te houden.

    Hier is nog een amateurfilmpje waarin je kunt zien hoe een groep meisjes van de kolonisten te keer gaan tegen Palestijnse kinderen die van school komen. Hier. En hier is het B’Tselem filmpje in zijn geheel, met de ondertiteling van wat die leuke kolonistenmevrouw zegt. En nog een: een kolonistenmeid duwt de begeleidster van Palestijnse kinderen de weg af, en een dronken kolonistenjongen zegt de buitenlanders eens even de waarheid. Hier.

    Dat de filmpjes op YouTube gezien worden als een belangrijk wapen tegen de pogingen van Israel om hun image schoon te houden is hier te zien. Er is een website: If Americans Knew – er werd een poging gedaan om een van hun filmpjes van YouTube te krijgen. Zie het filmpje: daarin de inmiddels klassieke beelden van soldaten die Palestijnse jongens met stenen de botten breken, nadat Rabin, jawel, Rabin, in het openbaar had gezegd: we zullen ze de botten breken. Hier.

    En hier, dit is wat Israel inzet als tegenwicht, om het beschadigde image weer op te vijzelen. Sexy Israël, gesubsidieerd door de overheid. Nog een, hier.

    Uiteraard wordt nu geprobeerd om wat de kolonisten doen weg te declareren als incidenten van een paar extremisten. Ik ben het boek van Idith Zertal en Akiva Eldar aan het lezen, Lords of the Land, een dikke studie over het ontstaan van de kolonistenbeweging, en hoe ze vrijwel altijd door de regering en het leger zijn ondersteund. Zelf zien ze zich als de voorhoede van het ware zionistische jodendom en in bepaalde mate hebben ze gelijk: ze worden ingezet, en betaald, en beschermd als de stoottroepen van de bezettingsmacht. Zonder hen zou Israel de Westoever niet bezet kunnen houden. Als ik het uit heb kom ik er nog op terug.

    En over Naftaniel: die heeft een belangrijke functie en wat mij betreft mag hij gesubsidieerd worden. Journalisten (tv, kranten, maakt niet uit) moeten altijd reuze oppassen dat ze niet als ‘eenzijdig’ of ‘anti-Israelisch’ worden gezien en bewegen zich angstvallig in ‘paradigma 2’: ‘waar twee vechten hebben er twee schuld’ en je moet dus vooral ook de andere kant laten zien en ‘evenwichtig’ blijven en vooral geen conclusies trekken en vooral blijven doen alsof het om twee gelijke partijen gaat. Doen ze dat niet dan wacht hen een karrevracht aan beschuldigingen van de kant van de Israel-verdedigers. Dus wat doe je: je nodigt Naftaniel uit, die doet zijn vaste nummer en je bent van alles af. Als hij niet bestond moest je hem uitvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *