Don’t dance for apartheid

Danser Abder-Rahim Jackson moest bij het binnenkomen op Ben Goerion vliegveld bij Tel Aviv tot twee keer toe een dansje doen om te bewijzen dat hij echt deel uitmaakte van de dansgroep Alvin Ailey American Dance Theater die onder andere in Israel op toernee ging. De andere dansers hoefden dat niet, maar die hadden dan ook geen Arabische voornaam. En Jackson heeft die naam gekregen van zijn moslim vader.

071110volterra-217.jpg
(Omar Barghouti)

Omar Barghouti schrijft er over op Electronic Intifada. Bij het binnenkomen of verlaten op Ben Goerion wordt iedereen op etnische gronden ingeschat op ‘risico’, en voorzien van een nummer op de bagage. Heb je 1 of 2, dan ben je zo door de security heen, maar iedereen met een Arabische naam, een Arabisch accent, de verkeerde geboorteplaats, krijgt een 6, en is veel tijd kwijt aan de vernederende procedure. Zoals ook Omar Barghouti, ondanks zijn Israelische identiteitsbewijs, en Abder-Rahim Jackson, ondanks zijn Amerikaanse paspoort. Verkeerde naam, verkeerde etniciteit. Lees zijn stuk: Hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *