Een dagje mee met Gazaanse vissers

gaza-fish.jpg

Uit het raam van onze flat, met uitzicht over het vissershaventje, ziet het er romantisch uit. De kleine lichtjes van de vissersbootjes. En die twee grote lichten, verderop? Dat is de Israelische marine.

Voor wie dat was vergeten, Gaza is niet ’teruggegeven’ aan de Palestijnen, de bezetting is niet opgeheven alleen van karakter veranderd. Gaza wordt permanent belegerd en kunstmatig arm en afhankelijk gehouden. Een van de manieren om dat te doen is het vissen moeilijk te maken. Gaza is niet meer dan een kuststrook, veertig kilometer lang, tien kilometer breed. De visvangst is altijd een goede bron van voeding en inkomsten geweest. Niet meer. Vis is er nu alleen nog maar voor rijke mensen of voor dat handjevol vissers zelf.

Vissers moeten een vergunning hebben om uit te varen, en mogen alleen nog vissen binnen een smalle strook zee – op nachten dat het volle maan is is het niet de moeite, dan trekt de vis zich te ver terug in de zee. En op andere dagen is het frustrerend en gevaarlijk, want de Israelische marine bewaakt niet alleen dat ze niet verder de zee in gaan, maar jaagt ze ook op binnen de zone die ze van Israel mogen bevissen.

Tegenwoordig gaan er wel eens internationale activisten mee op de boten om te proberen die tegen de aanvallen te beschermen. Zie hun filmpjes, hieronder.

Hier

Hier

Hier

3 gedachten over “Een dagje mee met Gazaanse vissers

  1. Bah Bah Bah!! Middeleeuwse praktijken om mensen uit te hongeren door belegering. 🙁 . De koude rillingen lopen me ober de rug. Gatver! De foto hierboven is schilderachtig en verdoezelt dus de waarheid. Afschuwelijk.

  2. Zeer angstaanjagend deze intimidatie door Israëlische kanonneerboten. Intimidatie is duidelijk de bedoeling.
    Wat is de “winst” van een dergelijk optreden, Anja? Wat willen de Israëli’s hiermeen bereiken politiek gezien? Dociel gedrag van de Palestijnen? Nou, de geschiedenis wijst uit dat dat niet af te dwingen is. Goede propaganda kunnen deze filmpjes voor de Israëli’s ook al niet zijn. Het kan niet anders dan een uitdrukking van pure machtswaan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *