East Side Story

untitled.jpg

Een hele goede film van human rights activist Mohammed Alatar, Jeruzalem, the East Side Story. Premiere in De Balie. Volle zaal. Prominente gasten, waaronder een voormalige premier en een voormalige minister van Buitenlandse Zaken: Van Agt en Van Mierlo. Een beetje cynisch zegt iemand naast me: wat knappen die politici er toch altijd van op als ze uit de politiek gaan.

Oost-Jeruzalem, Palestijns Jeruzalem zeg maar, is bezet. De film laat indringend zien wat dat betekent voor de mensen die er wonen. Wat het betekent voor dat echtpaar dat al tien jaar getrouwd is, zes kinderen heeft en nog steeds niet bij elkaar mag wonen. Als je uit Jeruzalem komt kun je maar beter niet verliefd worden op iemand in Ramallah, een half uurtje rijden verderop – als er geen checkpoints waren natuurlijk – want er is geen manier waarop je kunt samenwonen zonder je land voor atlijd te verlaten. Er is ook geen manier om een huis te bouwen, zelfs niet als de grond van jou is, dat wil zeggen, als je niet joods bent uiteraard. Dus wie zich niet wil laten verdrijven uit Jeruzalem bouwt, op zijn eigen land, zonder vergunning. En dan komen de bulldozers en breken je huis weer af, dat kan binnen 24 uur, het kan ook 24 jaar later. Je kinderen komen uit school en hun huis is weg. Ze proberen nog wat van hun schoolboeken onder het puin vandaan te halen, want hun moeder heeft geen kans gekregen om de spullen uit hun huis te halen. Dat, en meer, is te zien in de film en al weet je de feiten, het is indringend. Hind (ja die van Idols, die er pas is geweest) zegt dat ze tranen in haar ogen had. Het is ook niet om aan te zien.

Alatar komt niet uit Jeruzalem, maar uit Jenin, dat wil zeggen, zijn familie komt uit Jenin, hij is als vluchteling in Jordanie geboren. Pas toen hij een Amerikaans paspoort kreeg kon hij Jeruzalem bezoeken. Ik heb niks met al dat religieuze gedoe, zegt Alatar, maar het valt niet te ontkennen dat Jeruzalem het centrum is voor meerdere religies, en dat het centraal staat in het conflict.

Farah Karimi, tegenwoordig directeur van Novib-Oxfam leidt de discussie. Meir Margalit, joodse Israeli, voormailig gemeenteraadslid van Jeruzalem, en van fanatieke zionist bekeerd tot vredesactivist, werkzaam bij het befaamde ICAHD van Jeff Halper, kent alle feiten over de bezetting van Jeruzalem. Ik zal hem de volgende dag ook horen spreken op een conferentie over Jeruzalem in Den Haag. Komt.

De film is al te verkrijgen op DVD, en in het Nederlands. Ik zal nog even de nuttige linkjes opzoeken.

11jeruz-9.jpg

11jeruz-8.jpg

11jeruz-10.jpg

11jeruz-2.jpg

11jeruz-6.jpg

11jeruz-5.jpg

11jeruz-4.jpg

11jeruz-3.jpg

3 gedachten over “East Side Story

  1. Ha ha ha, meneer Dinges, u bent een grapjas. U dacht dat u met een nieuwtje kwam. Ga even naar mijn minicursus Islam voor beginners, hier, en lees wat er staat bij les 16.
    En lees meteen ook even de spelregels, hier, want u wordt op dit weblog geacht u aan het onderwerp te houden, en we hebben het nu even niet over de koran.

  2. En u moet nu ophouden met rotzooi op mijn weblog te pleuren, meneer Dinges. Nee ik ben niet voor het slaan van vrouwen, zoals u kunt lezen via de link die ik heb gegeven. En nu ophoepelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *