Drama 1: Vogelaar

Snotterend op de bank (ik kan weer denken, dank u) had ik ruimschoots de tijd de twee vaderlandse drama’s te volgen op tv en in de kranten. Vogelaar en Juliana.

Ik vond het geen verheffend schouwspel hoe minister Ella Vogelaar werd afgeserveerd. Zeker was er kritiek op haar beleid mogelijk, zo had ze pas nog in de kamer een SP motie overleefd over het feit dat ze te weinig toezicht had gehouden over de waanzinnig uit de hand gelopen kosten van het schip de Rotterdam. Zelf zei ze ook zich voor te kunnen stellen dat ze haar wijkenbeleid niet voldoende had gepresenteerd. Maar er stond ook veel tegenover: om te beginnen was ze natuurlijk een verademing na de polariserende minister van desintegratie Verdonk. Inhoudelijk was ik het vaak met haar eens: het gaat niet om een keuze tussen ‘harde’ en ‘zachte’ aanpak, beide is nodig. Met een groot deel van de integratie van de migranten gaat het heel goed, met een klein deel heel slecht. Je kunt dus niet voor één aanpak kiezen voor alle migranten. Vogelaar heeft na de schade die haar voorgangster had aangericht haar best gedaan om bruggen te slaan. Misschien heeft ze daarbij te weinig gelet op de autochtone kant – dat weet ik eerlijk niet.

Er is ook zeker twijfel uit te spreken over de wijkenaanpak, waarom veertig wijken? Tegelijk is het ook duidelijk dat ze het bos in werd gestuurd zonder financiele dekking van het kabinet. Uit de wijken komen gemengde geluiden: kritiek maar ook waardering voor haar inzet. Ze was er tenminste. Ze wilde veel doen voor de inspraak van de buurten, ook al hoor ik geluiden dat ze te veel liet schieten. Maar duidelijk is ook dat het een aanpak is die weinig snelle succesjes levert. Het was nog te vroeg voor een harde evaluatie, zeker te vroeg om haar af te rekenen op resultaten.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het om meer gaat dan slecht communiceren, maar dat ze is opgeofferd aan de richtingenstrijd binnen de PvdA, en dat nu van bovenaf is besloten dat de ‘harde aanpak’ het moet winnen. Ton Planken zei in Nova van 14 november dat het toch fatsoenlijker was geweest als daar een partijcongres over had plaats gevonden, zodat die richtingenstrijd over de integratie tenminste openlijk had plaatsgevonden. Dan had ze zich kunnen weren. Nu heeft het er alle schijn van dat Bos, die al eerder de integratie hoog op de partijagenda wilde zetten, en al een keer heeft aangekondigd dat hij toch voor meer polarisatie was, eigenhandig zijn minister de laan uitgestuurd heeft nu hij zich dat kan veroorloven – zijn ster is als redder van het vaderland in tijden van economische crisis genoeg gestegen. Mij zit het niet lekker.

Dan het andere drama. Daarover hieronder.

27 gedachten over “Drama 1: Vogelaar

  1. @ Clara (1):

    Ik ben het in deze volledig met je eens. Succes toegewenst!

    In tegenstelling tot wat Ferry Mingelen in NOVA zei, vond ik Vogelaars verklaring over haar aftreden heel helder. Zij is m.i. ook helemaal niet zo’n slechte minister van Wonen, Wijken en Integratie geweest, maar had vooral in het begin veel tegen. Zij kreeg onvoldoende financiële middelen mee (dat mag Wouter Bos zich aantrekken), en ondervond veel tegenwerking van de woningcorporaties. Zij heeft na hard werken het een en ander op de rails gezet, waarmee Van der Laan het veel gemakkelijker zal hebben. Vogelaar is begrijpelijklerwijs vrij populair geworden in de “krachtwijken” zelf!

    Wat betreft integratie had ze helemaall geen gekke uitgangspunten: grenzen stellen, maar ook perspectief en kansen bieden. Inderdaad zeer verfrissend na Verdonk. Wouter Bos beweerde in het NOS-journaal dat de PvdA altijd al zo’n duidelijke koers had gevolgd op dit gebied. Nou, dat valt nogal tegen. Rob Oudkerk erkende niet voor niets in “Pauw & Witteman”, dat het de PvdA juist altijd aan een vaste lijn in deze had ontbroken.
    De communicatie ging Vogelaar inderdaad niet zo goed af. Maar dat is niet de inhoud van het beleid, maar het verkopen ervan. (En tja, zo’n GeenStijlfiguur achter je kont aan is natuurlijk ook niet wat je noemt serieuze journalistiek). Tegenwoordig is het verkopen wel heel belangrijk geworden -het liefst als een standwerker op de markt-, en dat bleek Ella’s achilleshiel.

    De minister weet van geen Wijken? Nou, dat valt nogal mee, dus…..Als de leiding van je eigen partij je aanvalt, heb je geen andere keus dan opstappen. “Ook gij, Wouter?”.

    De opmerkingen van Ton Planken in NOVA vond ik ook hout snijden. Ik was het helemaal met hem eens.

  2. Heel goed, Claar. Voor de lezers hier, ga even op Claar’s Notes kijken wat zij er als PvdAer van vindt. Link heeft ze hierboven aangegeven.

  3. Aardige reactie hierop van Peter Middendorp in De Pers: “Het vertrek van Vogelaar markeert daarmee zelf ook een uitkristallisatiepunt: vanaf nu gaan we spekmannen, vernederen. Dat zal ze leren zo helemaal ongegeneerd Marokkaans over onze straten te stappen”.

  4. Het was weer typisch P.v.d.A (Wouter Bos, Wim Kok etc.) Dit staat overigens los van het feit, dat ik vind – althans voor zover ik er over kan oordelen – dat W. Bos het goed gedaan heeft m.b.t. de financiele crisis.
    Ik ben erg teleurgesteld in Mevr. Hamer.
    Tenslotte ben ik het – evenals Olav Meyer – helemaal eens met Ton Planken.

    Jan

  5. Clara:

    Ik ben het met je eens hoor, dat het geen exclusief PvdA probleem is. Het is echter wel zo, dat ik figuren als Wouter Bos, Wim Kok (van de veren, weet je wel?) politiek gezien mijn vertrouwen niet kan geven. Dat is ook t.o.v de PvdA – als partij – al heel lang zo. Eigenlijk sinds de Indië-politiek in de jaren de jaren ’40. Als ik echter m.i. positieve dingen bespeur – van welke partij dan ook – dan zal ik ze vermelden, ook al ben ik SPer.
    Je korte commentaar vond ik overigens vriendelijk en sympathiek.

    Jan

  6. Aanbevolen: Ella Vogelaars opinieartikel in de NRC vandaag. Zie:

    ttp://www.nrc.nl/opinie/article2063547.ece

  7. Jan, ik reageerde eigenlijk op Anne-Marie, hahhhahaha.

    Ik vind het het onderwerp er niet naar om nu over persoonlijke af- of voorkeuren voor personen te praten. Want het gaat niet om poppetjes, het gaat om de richting die de samenleving op wil en op moet. Ik ben niet de enige PvdA’er die denkt dat focussen op het integratieprobleem, of, zoals Bos doet, het integratieprobleem uitroepen tot het sleutelprobleem, contraproductief is. Het woord zegt het al – integratieprobleem. Alsof integratie altijd per definitie een probleem is. Maar integreren is een heel natuurlijk proces waarin de mens van nature heel goed is. Een proces dat bij de meeste mensen dan ook heel natuurlijk verloopt (als ze tenminste de gelegenheid en ruimte krijgen).

    Daar zou ik het over willen hebben. En niet alleen met mijn eigen partijgenoten. Het wordt me steeds duidelijker dat deze ‘richtingenstrijd’ door alle partijen loopt.

  8. goededag ik wou effe zeggen dat ze het goed heeft gedaan er is een hoop veranderd in de wijken waar veel last was; die bos en die andere maloten van het kabinet zijn zelf de zakken vullers van nederland en omstreken ze duwen liever een cent in de eigen zak dan dat ze het weg zouden geven aan de gewonen mens die word alleen maar armer en het kabinet alleen ryker over onze rug met al die gladde praatjes van ze van mij mogen ze een heel ander kabinet opstellen en de gewonen menssen er in betrekken in de kamer wat nou eens tegoeden komt aan heel het land want het is nu een totaal ongeregelt zooitje wat hun hebben gemaakt want we zijn nog geen stap verder in de goede richting gekomen hoogachtend jeroen vogelaar

  9. Neefje van, Jeroen? Het is aardig van je dat je voor je tante opkomt, maar ik moet zeggen dat de rest van je verhaal niet erg helpt. Mensen uitmaken voor malloten en zakkenvullers is niet meer dan gescheld, suggereren dat mensen als Bos het alleen maar doen om er zelf rijk van te worden daar worden we ook niet wijzer van, en als je wilt dat er meer gewone mensen in de kamer betrokken worden dan word je lid en gaat politiek actief worden. Aan een beetje schelden hebben wij politici nou weer geen reet, Jeroen.

  10. Ik ben het wel met je eens dat de discussie over wat nog steeds het integratiedebat heet niet alleen plaats vindt (of plaats zou moeten vinden) in de PvdA, Clara. Maar dit is wel een punt: niet om met mijn partij te koop te lopen, maar wij hebben wel een nota over het vraagstuk, dat naar alle afdelingen is gegaan voor discussie, geamendeerd kon worden, en uiteindelijk in de partijraad met verbeteringen is aangenomen. Natuurlijk is ook zo’n nota nooit honderd procent wat ik zou willen, maar het is wel zo dat ik weet waar de meerderheid van onze leden voor staat. En waar we onze vertegenwoordigers op aan kunnen spreken en af kunnen rekenen. Had de PvdA het ook gedaan met een congres, dan had minister Vogelaar getoetst kunnen worden aan het partijstandpunt. Dan had de achterban die het tenslotte in de lokale politiek allemaal maar uit moet voeren het gevoel gehad dat ze er in gekend waren. En dan had je, eventueel, een minister kunnen laten schieten schoon op de standpunten, of ze had zelf kunnen beslissen met te weinig steun in de rug niet meer te kunnen functioneren. Dan was ze wel in ere weggegaan, wat haar toekwam, in plaats van dat het gegooid wordt op haar vermeende incompetentie. Nu wordt in ieder geval de indruk gewekt dat er autoritair, van bovenaf, beslist is welke koers er gevaren moet worden, en dat vogelaar daar aan opgeofferd is. Wat de hardliners misschien wel goed uitkomt. Maar wat buitengewoon ondemocratisch overkomt.

    Het gaat dus om twee zaken: en het standpunt in de ‘integratie’ maar ook de manier waarop een partij met hun eigen mensen omgaat.

  11. Het een sluit het ander niet uit, Anja. En tegelijkertijd is het zaak ze niet te laten samenvallen. Natuurlijk ben ik een van degenen die de PvdA hierop aanspreekt en die gaat verzoeken om een bijzondere ledenbijeenkomst. Het is ook niet zo dat er binnen de PvdA nooit met de leden is gesproken over integratie, integendeel zelfs. Uitgebreid. Maar wat ik bedoel is dat het niet opschiet als het eigenmachtig optreden van Bos (met kennelijke instemming van bestuur en fractie) inzake Vogelaar de noodzakelijke brede discussie over integratie op slot zet en de PvdA daarin isoleert. Want dat zie ik nu gebeuren.

  12. Dag Clara,

    Anja is me al op eminente wijze voor geweest. Ik heb hier weinig aan toe te voegen. Overigens zit de reactie van de PvdA op de integratie-nota van de SP van lang geleden nog steeds in mijn hoofd. Ik heb daar geen goed gevoel over.

    Overigens bedankt voor je reactie.

    Jan

  13. Ik was niet echt de grootste fan van Vogelaar. Maar zo spring je niet met mensen om. En dan ook nog botweg blijven volhouden dat dit smerige achter de rug van iemand om iets bekonkelen de beste oplossing was.
    Ik ben heel benieuwd naar de nota over Waarden die er aan gaat komen.

    Ik stel het volgende vast voor als criteria voor goed burgerschap: anoniem verlinken van je buren; in iemands gezicht vriendelijk zijn en vervolgens de meest smerige dingen roddelen; beloven dat je iets echt gaat onderzoeken en dan in ruil voor ’n leuke positie toch maar niet onderzoeken; in het verlengde van het wegbezuinigen van diverse vormen van thuiszorg ook geen hulp meer aan je hulpbehoevende buren geven.

    Ik kan ook heel goed achterbaks zijn. Is er voor mij geen leuk baantje bij de PvdA?

  14. Vanochtend was de lang voorgebakken, maar kersverse minister Van der Laan al op bezoek in een “krachtwijk”. Op radio 1 uitte hij zich bijzonder enthousiast over wat daar al gaande was. Op de vraag van de interviewer, of het beleid van Vogelaar dan toch niet zo slecht was, zei Van der Laan: “Dat heeft toch niemand beweerd?”

    Tja….en toch zó weinig vertrouwen bij de PvdA-top in haar…..

  15. In @14 schreef ik: Want dat is wat ik nu zie gebeuren. In @16 geeft Raymond geheel ten overvloede een demonstratie van wat ik bedoel.

    Ik zou zeggen, Raymond, probeer wat je hierboven schrijft eens op de plek te schrijven waar het volgens mij hoort: de PvdA-site. Alleen jammer dat je er daar zonder achternaam niet op komt en dat alleen constructieve bijdragen worden opgenomen.

    Als dit cynisme het niveau van overleggen wordt doe ik niet meer mee.

  16. @18 Clara,
    Je noemt mijn bijdrage niet constructief, het zij zo. Feit is echter gewoon dat het hele zaakje stinkt. Het is wat gemakkelijk dit simpel over het hoofd te willen zien, de discussie over integratie binnen de PVDA zoeken ze daar maar uit.

    Hier gaat het over een minister die naar huis is gestuurd, buiten op de hoogte is dan zijzelf, toezeggingen van de minister op de Antillen terwijl ze eigenlijk al bungelde.
    En hoe zit het eigenlijk met het feit dat Mariette Hamer, Fractieleider van de PVDA kamerfractie in het achterkamertje erbij betrokken was? Ging het hier niet om een minister, terwijl wij, vanuit het oogpunt van dualisme, niet mogen verwachten dat zij zich met de positie van ministers bezig houd?

    Het ware netter geweest het vertrouwen van de Minister in een debat aan de orde te stellen, dan had de PVDA fractie alsnog het vertrouwen op kunnen zeggen. Vind jij het gezond dat Tweede Kamer en Regering in de achterkamertjes zo in elkaar over lopen?

    Dat de aandacht van het onderwerp zelf word afgeleid heeft de PVDA toch aan zichzelf te danken door de wijze waarop dit ontslag heeft plaatsgehad. De wijze waarop ruikt aan alle kanten naar bedorven vis. Bah

  17. Je vraagt me naar een mening die ik al dagen geleden gegeven heb, Raymond. Ik heb geen behoefte aan meer van hetzelfde.
    En ik zie niet in hoe jouw bijdrage het overleg dat ook jij en ik hier zouden moeten voeren over een belangrijk onderwerp dat ook jou en mij aangaat ook maar een millimeter verder helpt.
    Dat vele SP’ers graag elke gebeurtenis aangrijpen om te roepen dat de PvdA niet deugt weet ik nou wel. Maar als je je er beter van gaat voelen, ga gerust je gang.

  18. @Clara, Je praat over hetgeen ik schreef heen. Het gaat hier nu niet even om de wijze waarop de PVDA met integratie om moet gaan. Daar schreef ik niet over.
    Tevens ga je uit van het vooroordeel dat ik SPér zou zijn dat is niet zo, ik kijk er vanaf de buitenkant tegenaan.
    Hier gaat het om het ontslag van Vogelaar en dat is op schandalig achterbakse wijze gegaan.

  19. Jij praat over wat Clara schreef heen, Raymond. Dat vele mensen, inclusief Clara en ik onze bedenkingen hebben over de wijze waarop Vogelaar is weggestuurd, dat is al duidelijk. Het punt waarop jij wordt gewezen, en het doet er niet toe of je een SPer bent of wat, is dat jij vervolgens over gaat op PvdA-bashen, en dat wordt vervelend. Dus afgelopen daarmee.

  20. Ok ik geef toe dat mijn bijdrage zich wel erg op de PVDA richtte, je zou de vraag echter ook andersom kunnen stellen….

    Is het vanuit het oogpunt van dualisme niet beter dat de Kamerfractie een regerende partij en het kabinetsbeleid nog meer gescheiden zijn?

    Lijkt me toch geen irrelevante vraag

  21. Het punt waarop ik Raymond probeerde te wijzen was dat er een gesprek noodzakelijk is. Tussen hem (partijloze buitenkanter) en mij, actief PvdA’er. En zo’n gesprek komt er niet als Raymond hier alleen maar zijn liedje komt zingen van zie-je-nou-wel-die-PvdA-deugt-niet.
    En welke vraag je andersom zou kunnen stellen, ik heb geen flauw idee. Ook aan het nieuwe onderwerp, nog meer dualisme, heb ik geen behoefte.

    Ik beschouw dit weblog als een plek waar je werkelijk van gedachten kunt wisselen met mensen en waar fatsoenlijk met elkaar wordt omgegaan. Dat kom ik hier halen en brengen. Maar er is niemand hierboven die zegt: het is waar, het is een onderwerp dat ons allemaal aangaat en waar we allemaal mee zitten. Het blijft hangen in het opnemen voor Vogelaar en het afgeven op Bos, omdat er even zo’n mooie gelegenheid voor is. Dus wordt het probleem teruggebracht tot een probleem van de PvdA. Dat bedoel ik met de PvdA isoleren. Ik zou ook kunnen zeggen: dus blijft iedereen angstvallig in zijn eigen kamp.

    Beseffen dat integratie een gemeenschappelijk vraagstuk is, is de eerste stap naar integratie.

  22. Clara,

    Ik heb wel eens eerder in mijn reacties gezegd, dat als ik positieve beslissingen zie, bij welke partij dan ook (incl. PvdA), dan zal ik het, als het te pas komt, ook zeker vermelden. Ik vind ook dat dat veel te weinig gebeurt door anderen. Blijft echter wel over – althans bij mij – dat ik een fundamenteel
    wantrouwen blijf houden t.o.v. de PvdA. Dat loopt al van 1948 (de Indië-politiek) tot heden (Vogelaar). Ik kan het echt niet helpen, ik zou willen, dat het anders was, maar er is tot op heden gteen enkele PvdA-persoon geweest, die me hier vanaf heeft kunnen brengen. Helaas ook jij niet, ondanks het feit dat ik je inbreng vaak bijzonder sympathiek vind, zelfs het knokken voor je partij. En…ik heb ook kritiek – als het m.i. nodig is – op mijn eigen partij de SP. Wellicht ben ik niet politiek correct.

    Dag, Jan

  23. goede dag ik wou effe zeggen mijn excuus voor mijn uitlating op u site en had het niet zo moeten formulieren ik begrijp u stand punt en denk dat ik mijn effe liet gaan en zou ook wel in het kabinet willen zitten en wat recente dingen laten weten hoe we het probleem in nederland kunnen verbeteren met allerlei dingen mocht er een plek vrij zijn zou ik graag in aan merking willen komen en me de helpende hand geven in ons land bijvoorbaatdank hoogachtend jeroen vogelaar

  24. Nadat je gezegd hebt dat de mensen in het kabinet er alleen zitten om rijker te worden over de ruggen van andere heen wou je er zelf ook in, Jeroen? Of jij dacht dat je nog steeds ‘gewoon’ was als je daar zou zitten?
    Als je echt iets wilt doen zul je toch eerst lid moeten worden van een politieke partij en je in gaan zetten en je bijscholen. Of je het dan nog eens brengt tot minister moeten we nog zien. Je wordt het namelijk niet zomaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *