Ezeltje. Help

ezeltje-10.jpg

Gadverdamme. De schoften. De kolonisten van de nederzetting Havat Maon zijn al tijden bezig om de Palestijnse boeren in hun omgeving te terroriseren. Gisteren vielen vijftien gemaskerde Israelische kolonisten drie Palestijnse herders aan die hun schapen lieten grazen. Ze gooiden met stenen, ook naar de mensen van het Christian Peacemaker Team die probeerden de herders te beschermen en namen twee ezeltjes mee. Een ervan vonden ze dood terug, die was met een mes afgemaakt, de andere was alleen gewond, ook met een mes toegetakeld, maar zal waarschijnlijk niet meer kunnen werken.

De herders hebben hun ezeltjes nodig. Een ezel kost 1000 shekel, dat is iets meer dan 200 euro. De herders zelf hebben al bijna niets meer en zijn afhankelijk net als vele Palestijnen onder bezetting, van voedselhulp. Er wordt een inzameling gehouden om nieuwe ezels te kopen, door Ta’ayush, een Israelisch-Palestijnse actiegroep, zie hier. Je kunt ze een checque sturen maar dat is duur en omslachtig. Dus laat ik maar even het initiatief nemen en het gironummer van Stichting Kifaia openstellen voor een kleine actie, zet er wel even ‘ezeltje’ bij. Postbank 8207589, Stichting Kifaia, Amsterdam. Mocht er meer geld binnenkomen dan noodzakelijk, dan is dat aan Ta’ayush goed besteed.

12 gedachten over “Ezeltje. Help

  1. Gloeiende ….. gofferdegofferdegoffer… Ik zit erg krap, maar ik zal zien of er nog ergens € 25,- te vinden is, Anja. Hier word ik bloedlink van…

  2. In één woord: weerzinwekkend! En onze “kampioen van de mensenrechten” Verhagen (GroenLinks’ “meetlat” gunde hem een 7-!) blijft natuurlijk weer zwijgen…..

  3. Inderdaad weerzinwekkend.

    Misschien dat jij je collega in de Eerste Kamer, Niko Koffeman van de partij voor dieren attent kan maken op dit feit? De foto zal ook hen erg schokken en we kunnen alle steun gebruiken om dit grote onrecht te bestrijden.

    Ik heb zojuist (ook) een klein bedragje (euro: 10) op de rekening van Kifaia gestort en zal dat in’t vervolg maandelijks (proberen te) doen….

  4. Zelf ‘betrapte’ ik me op dezelfde emotie en reactie naar aanleiding van de foto met de toegetakelde ezel: meteen geld overmaken. Direct daarna gevolgd door een zelfonderzoek: waar bleef die duidelijke reactie na het zien van de foto’s van gewonde of overleden mensen, ook op deze website? Confronterend.

  5. En wat is je conclusie, Wimp? Maak jij nu ook geld over voor mensen, want dat doe je natuurlijk als die herders nieuwe ezeltjes kunnen kopen of laat je het zitten?

  6. Het viel me van mezelf tegen dat de kracht van een beeld van een dode ezel blijkbaar sterker is dan die van een mens in dezelfde omstandigheden. Vandaar de zelfconfrontatie. Aan liefdadigheid doe ik heel geregeld; dat vind ik vanzelfsprekend.

  7. Okee, Wimp. Duidelijk. Kan ik me in herkennen. Ik heb er ook wel eens aan gedacht, we raken afgestompt als het gaat om dode mensen, het zijn er te veel om nog te kunnen bevatten. Tenminste, zo werkt dat bij mij. Ik kan het verschil niet meer voelen tussen drie dode mensen of dertig dode mensen. Maar zo’n ezeltje raakt me dan opeens weer diep – voor mij heeft dat iets te maken met de totale weerloosheid, en het gevoel dat dieren aan ons zijn toevertrouwd. Op geen enkele manier kan een ezeltje je vijand zijn. Zoiets.

    Ik maak vaak mee dat het de ‘kleine’ dingen zijn die mensen veel meer raken dan grote rampen. Dat een vader bij grenspost Erez niet wordt toegestaan om zijn doodmoeie vrouw met een baby een kleutertje te begeleiden, en door een aparte doorgang moet, die volstrekte, onzinnige, vernederende manier om mensen te ontmenselijken, daar heb ik een boom van een Hollandse man bij in tranen uit zien barsten. Dat ezeltje daar word ik echt beroerd van.

  8. Het was ons al bekend dat de kolonist geen onderscheid kan maken tussen een dier en een mens (Palestijn). De ezel zal wel stenen hebben gegooid of zich anti-semitisch hebben uitgelaten zou Leon de Winter verklaren.

  9. Potver, ik zou wel alle scheldwoorden die ik ken willen uiten …..
    Het draait toch altijd weer om religies en macht!
    En welja, die dieren zijn dan ook de dupe, belachelijk!
    Je schaamt je toch om tot het menselijk ras te behoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *