Dagboek 4 december 2008

De ‘upgrading’ van Israel’s status in de EU is uitgesteld, maar niet afgesteld, waarschuwt Brigitte Herremans ons, zie (25) bij het stuk daarover. Hier. Interessant is dat ik nog geen krant heb gelezen die daar aandacht aan heeft geschonken.

Nog meer krant: de Volkskrant doet het weer.
Na veel gezeur en aandringen is er op de Opiniepagina die zoveel kritiekloze Israel-propaganda opneemt nu eens een stuk verschenen van de andere kant: Jaap Hamburger pleit ervoor om meer van de kritische Israelische geluiden te laten horen, en geeft een rij voorbeelden bij wie je dan moet zijn. Zijn stuk kwam enigszins verminkt op de pagina te staan, dus lees de onverminkte versie op de website van Een Ander Joods Geluid, hier.

Een citaat:

Hier spreekt een heel ander Israël, dan dat van Gerstenfeld in wiens ‘denktank’ zoveel hoge militairen meedraaien en die de wereld slechts ziet als een strijdtoneel waar in de eerste plaats joden belaagd worden, verbaal en fysiek. Het Israël dat niet zoals het zijne, zelf de Kristallnachtherdenking en de jaren dertig misbruikt, als voorwendsel om antisemitisme en ‘Holocaustontkenning’ tot de brandendste wereldproblemen anno 2008 te verheffen. Een Israël, dat geen schrille, ultranationalis-tische opvattingen verkondigt, maar de hand in eigen boezem steekt. Een natie waarin organisaties en individuen zich inzetten om de Palestijnen als
gelijken te bejegenen, en hun bescheiden en legitieme nationale aspiraties te steunen, in de vorm van een eigen staat. Avnery overdrijft als hij dat het Israël van de zwijgende meerderheid noemt. De opiniecijfers spreken helaas andere taal, het is een minderheid, maar met ideeën en daden die perspectief bieden. Ik geef voorbeelden.

En om duidelijk te maken waar de redactie van de Opiniepagina van de Volkskrant, Chris Ruttenfrans zelf staat, staat er weer pontificaal een stuk boven van Ratna Pelle, een uit het vaste arsenaaltje van Israel-apologeten. En wederom: kledder.

Zo begint Pelle haar stuk met een tirade tegen diegenen, ‘zo velen’, die ‘het bestaansrecht van Israel ter discussie stellen’. Ze noemt geen namen en dat is niet voor niets. Die zijn er namelijk niet. In ieder geval niet onder de serieuze critici van het bezettingsbeleid van Israel, waar ik mij zelf ook onder reken, en bijvoorbeeld, Jaap Hamburger. Het bestaanrecht van Israel is namelijk helemaal niet aan de orde. Behalve de toch zinnige vraag wat het Israel zou kunnen schelen – ze bestaan, ze horen bij de meest geavanceerde militaire machten, ze hebben de allergrootste militaire macht geheel achter zich – zou ik mij er iets van aan moeten trekken als iemand, ergens, zou zeggen: nou, wij weten niet of Nederland wel bestaansrecht heeft? Behalve dat dat dus in de verte niet is wat de critici zeggen.

Dit zeg ik wel: als Israel wil horen bij de beschaafde, democratische naties, dan hebben ze nog veel te doen. Het opheffen van de bezetting, het staken van de nederzettingenbouw, het ophouden met treiteren en terroriseren van gehele bevolkingen en eindelijk eens overwegen om een gewone democratie te worden met gelijke rechten voor alle burgers ongeacht etniciteit of geloof. En dit denk ik ook: hoelang Israel zal blijven bestaan als ze alleen maar vijanden maken, weigeren om zich als normale buren te gedragen in het werelddeel waar ze zelf zo nodig heen moesten, hoe lang het westen het pikt dat er miljarden worden geinvesteerd met geen enkel ander doel dan een ander volk zoveel mogelijk weg te maken.

In werkelijkheid gaat het er bij de vraag ‘wie er achter Israel staan’ om welk Israel.

Nog een citaat uit het stuk van Hamburger:

Uri Avnery, nestor van de Israëlische vredesbeweging is het Andere Israël, en daarmee Gerstenfelds tegenpool. Hij kreeg een vraag voorgelegd, door de International Herald Tribune. ‘Wat zal Obama voor Israël betekenen?’

Hij antwoordde: “Op goedjoodse wijze stel ik een wedervraag: voor welk Israël? Ik hoop van ganser harte dat Obama zich zal ontpoppen als een vriend van het Andere Israël, het Israël dat vrede nastreeft.” (…). Niet het Israël van de bullenbijters en de huichelaars, die voorgeven over vrede te onderhandelen en intussen de nederzettingen uitbreiden, de duimschroeven aandraaien in de bezette
gebieden en blaten over het bombarderen van Iran, maar het Israël van een zwijgende meerderheid, bereid tot vrede, dat snakt naar een Amerikaanse regering die een beslissende impuls geeft aan een echt vredesinitiatief.”

De gotspe van zo’n stuk van Pelle is dat het geschreven en geplaatst wordt op een moment dat er anderhalf miljoen mensen in Gaza met opzet de verpaupering en de ellende in wordt gedreven, en daar hoor je Pelle uiteraard niet over. Nooit heeft ze het over de bezetting, de belegering, de oorlogsmisdaden, de schendingen van de mensenrechten, nooit heeft ze het over het feit dat Israel geen democratie is maar een etnocratie. Nooit geeft ze antwoord op de aantoonbare en gedocumenteerde verwijten die Israel worden gemaakt, ze blijft zoals eerder geheel steken in de algehele ontkenning en de omdraaiing door de critici te beschuldigen van wat ze helemaal niet zeggen.

En zoals gewoonlijk heeft dat stuk dus geen enkele andere functie dan om de zaken om te draaien en te doen alsof Israel het slachtoffer is.

Ondertussen is Amira Hass, die op de laatste boot van Free Gaza de strook in is gekomen gearresteerd toen ze Gaza verliet. De grens is nog steeds geheel afgesloten, ook voor buitenlandse journalisten, diplomaten en de hulpverleners. Kifaia heeft de training uit moeten stellen. Jan Andreae die deze week in Israel werkt, en die al toestemming had om Erez door te gaan, probeert het nog, hoewel het de vraag is of hij het wel moet doen. Het risico is groot dat als hij er door komt de grens achter hem weer dicht gaat en hij daar voor onbepaalde tijd vastzit. Om twaalf uur valt de beslissing.

7 gedachten over “Dagboek 4 december 2008

  1. Afgelopen vrijdag, in “de leugen regeert” was Conny Mus aan het woord, als voorzitter van de Buitenlandse Journalisten Vereniging in Israel. Ze zijn naar de Israelische rechter gestapt vanwege het afsluiten van de Gaza-strook voor journalisten. Te zien op de Vara-site, via google: de leugen regeert. Het item begint op 5.08 minuut. Mark Koster, een forum-lid, kwam met een bekende opmerking: “waarom altijd Israel onder het vergrootglas? Waarom doet Conny Mus niet iets dergelijks in Noord/Korea, Tibet, Birma etc.” Interessant antwoord!

  2. 2. Nog een associatie van mij bij de Volkskrant-teksten. Vorige week stond er voor mensen die betrokken zijn bij Palestina een positief bericht in de Volkskrant: “Unilever trekt zich terug uit bezette Palestijnse Westoever.” Er wordt gemeld dat de nederzettingen illegaal zijn volgens internationaal recht en dat dit de derde multinational is die zich terugtrekt uit de kolonisteneconomie. Een resultaat waarvoor veel werk verzet is, onder andere door United Civilians for Peace. (meer info op hun site)

  3. Ach ja, die Ratna.
    Ach ja, die Rutenfrans.

    Kleine annekedoote. Een paar jaar geleden kreeg ik Rutenfrans eens aan de lijn. Hij had toen in de bijlage Letter en Geest van de Trouw een stuk van meer dan drieduizend woorden laten publiceren, waarin van dik hout neo-conservatieve planken werden gezaagd. Dat begon met “ze haten ons vanwege onze vrijheid” en vervolgde met de noodzaak tot het “blindelings volgen van de Leider”, het bevorderen van het Goede door het uitroeien van het Kwade, enzovoorts.

    Uit dit soort neo-conservatieve teksten, die bol staan van de Verschwommene Gedanken des deutschen Idealismus, van manicheisme, Hobbesiaans jungle-denken, vitalisme, diepzinnig essentialisme, enzovoorts, spreekt een bepaald soort, eh, Weltanschauung.

    Feiten stonden er niet in die drieduizend woorden, behalve een klein stukje over “kolonel” Dreyfus, dat van treurige clichees aan elkaar hing en uiteraard niet klopte.

    Ineens stapte hij over op het kleine, dappere Israel, dat voortdurend door lelijke arabieren werd bedreigd, en dat vijf keer door “alle arabische landen” was aangevallen, enz. Toen ik hen voorrekende hoe vaak wie wie had aangevallen (ik gunde hem 1948 om niet in te diepe discussies te geraken), begon hij te schuimbekken.

    Hij plaatste trouwens de Sinai oorlog in 1958.

    Hij wist niets, maar dan ook niets, maar dan ook he-le-maal niets van het Midden-Oosten.

    In 1943 heeft Abraham Maslow een prachtige kleine monografie geschreven over de autoritaire karakterstructuur. Rutenfrans is een typisch voorbeeld van zo’n autoritaire persoonlijkheid. Een gesloten geest.

    Ik gun ieder mens zijn afwijkingen. Gaarne zou ik een kwartje ontvangen voor al mijn afwijkingen, dan zou ik nooit meer hoeven te werken.

    Maar hij is redacteur van de opiniepagina. Hij beoordeelt de teksten die binnenkomen op de redactie. Hij bepaalt wat geplaatst wordt en wat niet, wat “relevant” is, terzake is, “goed” is, “actueel” is, “belangwekkend” is. Voor dat werk is hij, gezien zijn geesteshouding, totaal ongeschikt.

    Als je de opiniepagina van de Volleks-krant volgt, zul je merken dat hij een voorkeur heeft voor driehoeksteksten. Ik noem dat altijd “het driehoekje van Rutenfrans”. Links onderaan staat de ene extreme mening, rechts onderaan de andere, tegengestelde mening, en bovenaan staat pontificaal de ware mening. De juiste, de redelijke, de verantwoordelijke, de moreel goede mening.

    In dit geval stond het stukje van Ratna bovenaan. Dat is dus de ware waarheid. Opdat je het wete (conjunctivus).

    Ernesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *