Dagboek 22 december 2008

11fractie-6.jpg
(Links Kees Slager)

De laatste marathon voor de Kerst. Vorige week deed ik de inburgering, Geert deed iets met belastingen, Kees moest de mediawet, en Sineke was druk met de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten.

11fractie-5.jpg
(Geert Reuten)

aaek-56.jpg
(links Sineke ten Horn)

Ondertussen had Arjan zijn handen vol aan de vragen die de Eerste Kamer heeft gesteld over de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak. Acht maanden had het kabinet om de honderd vragen te beantwoorden, dat is nu gebeurd. Opmerkelijk genoeg alleen ondertekend door Balkenende, Van Middelkoop en Verhagen, en niet door Ter Horst van de PvdA. Als die vragen werkelijk beantwoord waren geworden, was een politieke equete misschien niet nodig geweest, maar, zoals Arjan dat zegt: het was honderd keer niks. Zie hier.

aaek-11.jpg
(Arjan Vliegenthart)

Vandaag is het voor mij rustig, al wordt het weer een hele lange zit, we beginnen vanmiddag om vijf uur, vannacht hotel in Den Haag, morgenochtend vroeg door tot aan het traditionele kerstdiner en dan mogen we naar huis – en dan morgenochtend de kerstboodschappen, want we hebben nog nooit zo dicht tegen de kerst aan ons werk moeten doen. Vandaag en morgen zijn vooral Eric – die doet de natuurbeschermingswet – en Tuur – acht sociale wetten in twee klonten – aan het werk.

11fractie-8.jpg
(Eric Smaling)

11fractie-2.jpg
(Tuur Elzinga links)

De SP heeft samen met onze fantastische huisontwerper Thonik de Gouden Loekie gekregen voor dat filmpje over de afbraak van de thuiszorg met mevrouw Mieke die zich uitkleedt – hartstikke leuk. Maar een andere prijs die de SP opnieuw heeft gekregen krijgt minder nieuws maar is minstens zo belangrijk: de Coherentieprijs van de Evert Vermeerstichting. Hier.

De prijs is bedoeld om politieke partijen aan te sporen een samenhangend beleid te voeren op het gebied van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en handel zodat mensen in ontwikkelingslanden een eerlijke kans krijgen zich aan de armoede te ontworstelen. De coherentieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de aan de PvdA gelieerde Evert Vermeerstichting. De stichting beoordeelt partijen onder andere op Kamervragen, moties en initiatiefwetten over kwesties als kinderarbeid, het gemeenschappelijk landbouwbeleid, wapendoorvoer, exportkredietverzekeringen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De SP kreeg in totaal 30 sterren, PvdA en Groen Links haalden met ieder 15 sterren een gezamenlijke tweede plaats.

En goed nieuws uit de PvdA, Thijs Berman is gekozen voor Europa. En Berman kennen we ook als een politicus die vindt dat we het op moeten nemen voor de Palestijnen. Mabroek, dus.

Ik maak mijn werkjes hier af, pak de weekeindtas, doe de poezen een extra grote bak brokjes, trek me niks aan van die zacht verwijtende blikken die ik altijd krijg als ik de hort op ga – we zijn niet boos hoor maar wel erg verdrietig – en ga weer naar Den Haag.

2 gedachten over “Dagboek 22 december 2008

  1. Dus: de SP is volgens de Evert Vermeerstichting DUBBEL zo goed als GL en de PvdA! 🙂

    Dat neemt niet weg dat Klaas de Vries (PvdA) wat mij betreft een eervolle vermelding verdient voor zijn volharding in de kwestie van het onderzoek naar de Nederlandse instemming met de aanval op Irak. Hij stelde zo’n 60 van de ongeveer 100 vragen aan de regering, en maakte het e.e.a bekend via het radioprogramma “Argos”. Het is schandalig dat de regering na acht maanden(!) nog met nietszeggende antwoorden durft te komen.

    De Vries heeft verder het volgende gezegd.
    -Rechten van het parlement mogen en kunnen in een democratie nooit worden “weggegeven” bij onderhandelingen over een regeerakkoord.
    -Uit zeer betrouwbare bron (direkt bij het regeerakkoord betrokken) weet hij dat de PvdA in het geheel niet werkelijk heeft onderhandeld over het Irak-onderzoek. Men heeft de mededeling van Balkenende (”er komt geen onderzoek”) gewoon voor kennisgeving aangenomen. Deze bron lijkt de heer Faber van de CU te zijn, die zijn mening inderdaad op radio 1 heeft bevestigd.

    Het is goed als PvdA-ers als Klaas de Vries en hopelijk ook Martijn van Dam (Tweede Kamerlid) zich niet met een kluitje in het riet willen laten sturen. Ik hoop dat ook zij dooorzetten en zich inzetten voor de m.i. noodazakelijke volgende stap: een parlementaire enquête. (Helaas bestaat daarvoor nog geen meerderheid). Want ook het zg. “winstpunt” in het regeerakkoord, dat Nederland nooit meer in een oorlog zal meedoen zonder een deugdelijk volkenrechtelijk mandaat, blijkt op drijfzand gebaseerd. (Was op 13 december jl. op radio 1 te horen, natuurlijk weer het programma “Argos”).

  2. Aanvulling: toevallig heeft het hoofdredactioneel commentaar van de Volkskrant vandaag geheel dezelfde strekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *