20 gedachten over “Demonstratie voor Gaza, Amsterdam

  1. Het was goed zoveel mensen te zien de afgelopen dagen tijdens de demonstratie’s in DenHaag, R’dam en A’dam die hun solidarteit kwamen betuigen ondanks de vrieskou , dat was hartverwarmend!
    Allen die aanwezig waren bedankt!

    Zojuist lees ik op NOS-teletext dat EU-voorzitter Tjechie de Isr. aanvallen en grootscheepse grondoffensief als “defensief” kwalificeert. Dat is de omgekeerde wereld. Veel gekker moet het niet worden!. Tjechie schaam je.

  2. grappig is NOS toch!
    daar zeggen ze dat er 1500 mensen waren, maar aan je fotos te zien waren er blijkbaar meer!
    hoe kan je heeeeeeel museumplein vullen met maar 1500 mensen?
    zoals een spreker zei: ik wist niet dat het met de onderwijs zo slecht ging in nederland dat journalisten niet kunnen tellen….

  3. wat een mooie foto’s:-)
    t was goed dat we er waren, maar t voelt toch zo minimaal wat we kunnen doen met onze demonstraties.

    heb net mijn vrienden in tel aviv gesproken, 5000 mensen gingen daar de straat op. overal in tel aviv is er politie op de straat, omdat ze bang zijn voor rellen. voor t eerst is israel bang dat de eigen israeli’s in op stand komen.

    Rabbae zei t vandaag ook; we moeten t hebben van de israeli’s die van binnenuit de bezetting een halt toeroepen. mijn israelische vrienden denken dat zij niets kunnen doen, zij hopen dat t buitenland israel een halt toe roept. en intussen weer een nieuwe generatie palestijnen getraumatiseerd voor t leven.

    jij weet t Anja, maar velen willen t niet weten, de mensen in Gaza waren al getraumatiseerd, hadden al zo weinig en nu dit…ik zie steeds voor me de beelden van de mensen die ik daar heb ontmoet, die toen al leefden onder omstandigheden die je niemand toe wenst. kleine meisjes hingen om mij heen en vertrouwden mij toe: bij jou voelen we ons veilig. toen besefte ik pas hoe termen als veiligheid/onveiligheid t dagelijkse leven van deze kinderen beheersen.

    zullen zij zich ooit nog veilig voelen? mijn hart huilt en ik voel me zo moedeloos. dankje Anja voor je weblog.

    kus

  4. Heb verschillende sites bekeken. Geen medium met een eigen reportage voor zover ik kan inschatten. Op het 8 uur-journaal ook al geen woord over de demonstratie. Ach ja, het duurt al weer een week, dat die mensen lijden. En het zijn toch maar Palestijnen.
    ’t Valt wel op dat alle media in de lead de politiewoordvoerder aanhalen die stelt dat er 1500 demonstranten geteld zijn, terwijl de organisatie van 10.000 spreekt. Alleen de Volkskrant spreekt van duizenden betogers. Als ik de bovenste twee foto’s bekijk, dan geloof ik eerder de Volkskrant en de organisatie.
    Voor Elsevier was het belangrijkste nieuws dat Harry opriep tot een intifada. Dat had ik echt niet verwacht van Harry. Ik ben echt zo trots op hem. Hij is een mens met het hart op de juiste plaats.
    Ik ben ook blij met mijn partij, want de SP is de enige die opkomt voor de Palestijnen. De rest bedenkt allemaal smoesjes. De Hamas zou hebben geprovoceerd. Ja, ja. Wat we hier niet op televisie hebben gezien en gehoord, maar wel op bijvoorbeeld Al Jazeera is dat Israel al 53 keer heeft aangevallen, dus geprovoceerd tijdens het zes maanden durende bestand.
    De reactie van de Arabische leiders verbaast ook al niet meer. Die zakkenvullers, hielenlikkers en lafaarden zullen hun rekening nog wel betaald krijgen. Ik hoop door hun eigen bevolking, want de gewone man van de straat-Arabier kan echt niet tegen dit grote onrecht.
    Ik was daarentegen wel verbaasd over de reactie van Abbas, die net als Bush Hamas de schuld gaf. Nergens sprak hij over de slachtoffers. Ongelooflijk (naief ben ik).

    Ik hoop dat het land (Israel)naar de Filistijnen gaat.

  5. Dag Anja,

    Wij zitten nu in Israel bij Israelische vrienden. Ook hier in Tel Aviv is net een grote demonstratie geweest tegen de oorlog. Gisteren was er ook een demonstratie bij een luchtmachtbasis hier. Helaas zijn de demonstranten “afgevoerd” .
    Gelukkig zitten we tussen mensen die erg begaan zijn met de situatie in Gaza en “feel sorry” voor de Palestijnen. Een zwager is reeds gebeld om zich gereed te houden voor inzet in het gebied.

    Laten we hopen dat vanuit de buitenwereld (EU?) er genoeg druk wordt uitgeoefend op een staakt het vuren.

  6. Het waren er misschien geen tienduizend, het waren er in ieder geval veel meer dan anderhalf duizend. Iemand die daar oog voor had zei vijfduizend. In ieder geval: de grootste demonstratie tot op heden voor de rechten van Palestijnen.

    En dat van rechts meteen de aanval wordt ingezet en gezocht wordt naar de meest geschikte doelwitten, dat is alleen maar te verwachten. De slogan over een intifada was door de organisatie niet zo goed gekozen, want intifada betekent volksopstand, en daar kun je niet toe oproepen, dat kunnen alleen de mensen zelf. Maar dat het de bedoeling was om te laten weten dat we het verzet van de Palestijnen tegen de bezetting steunen, verzet waar ze volstrekt mee in het gelijk staan, dat spreekt vanzelf.

    Elsevier is niet een medium waar wij ons veel van aan moeten trekken, Noor. Als die meteen beginnen te schreeuwen weten wij dat we het goed hebben gedaan.

    En Israel naar de Filistijnen is wel geestig, als slogan, maar ik hoop toch nog steeds dat die lui een keer bij bezinning komen, erkennen dat de Palestijnen hun rechten hebben, de bezetting opheffen, en zelf een gewone democratie worden, met gelijke rechten voor alle burgers.

  7. Anja,

    Kun je mij uitleggen waarom de SP niet wilde helpen bij het organiseren en mobiliseren voor deze demo?

    (De SP stond immers niet op de lijst van deelnemende organisaties.)

    En weet jij waarom van alle SP-politici alleen jij en Harry van Bommel aanwezig waren?

    Groet,
    Alida Bakker

  8. Als de organisatie een breder politiek front had willen vormen hadden ze dat vanaf het begin anders aan moeten pakken, Alida. Dat het kan heeft de SP Rotterdam laten zien, waar samen is gewerkt met de PvdA, GroenLinks en D66, behalve met nog een hele reeks van organisaties. Maar ik heb geen zin om hier de organisatie te gaan bekritiseren, want op zich is het fantastisch gelukt om een massa mensen op de been te krijgen. Dus ik laat het bij deze opmerking.

    Verder heb je kennelijk flink wat SPersover het hoofd gezien, waaronder nog een parlementslid, de voorzitter Rotterdam, fractievoorzitter Rotterdam, partijsecretaris en nog een hele reeks actieve SPers. Dat valt dus mee. Zeker als je bedenkt dat er geen politieke partijen in de organisatie zaten. Maar zoals gezegd, dat hadden er heel veel meer kunnen zijn wanneer er vanaf het begin anders, en beter, was samengewerkt.

  9. Noor zegt: “Ik ben ook blij met mijn partij, want de SP is de enige die opkomt voor de Palestijnen. De rest bedenkt allemaal smoesjes.

    Daar doe je dan als PvdA’er zo je best voor. Wat voor zin heeft het, Noor, de SP te presenteren als de enige partij die opkomt voor de Palestijnen als het niet waar is? Wat wil je daarmee zeggen?

  10. Hoi Anja, wat een schande dat er op het nieuws niet of nauwelijks over de demontratie bericht werd. Er liepen natuurlijk veel meer dan 1500 mensen en zij waren ook niet zingend, zoals gemeld werd, maar woedend!! Wat kunnen we meer doen om de politici wakker te schudden?! Hermine

  11. Sorry jongens, maar hierboven (8) zei ik dat ik het daarbij wilde laten. Niemand hoeft het met me eens te zijn, maar ik vind dit geen discussie voor op een weblog. Als iemand ideeen heeft hoe het bij een volgende demonstratie beter kan, ga bij elkaar zitten en zorg ervoor.

  12. hallo allemaal,
    Ben voor het eerst naar een demonstratie geweest!!! en dit was gisteren zo een ervaring, de sfeer, broederschap en zusterschap iedereen bij elkaar palesteinen, joden , nederlanders marokkanen, turken en andere nationaliteiten,christenen, joden en moslims, net een grote familie.

    laat de wereld een voorbeeld nemen aan deze demonstratie en overal ter wereld dat we samen kunnen leven, ondanks verschillende nationaliteiten en religies.

    wat ik wel heel erg jammer vond is dat de media zo min doet over deze demonstratie, overal cameras en bijna geen beelden hiervan alleen maar op teletekst dat er ongeveer 1500 man mee liep. en het is net of ze het in de doofpot willen stoppen.

    ” oh geen rellen ! dan hoeft het ook niet op het nieuws”, tegenvaller aan de kant van de media!!!!

    maar voor de rest mashallah mooie en onvergeetbare demonstratie voor de mensen in gaza

    complimenten voor de organisatie!!!!!

  13. Dag Anja,

    een geweldige demonstratie, hartverwarmend dat ook in Nederland mensen hun afschuw uiten over wat er op dit moment in de Gaza strook gebeurt, ook probeert de NOS dat te verzwijgen. Over onafhankelijke media gesproken. Vorige week was ik in Italië en daar werd zowel op TV als in de kranten uitgebreid over bericht. Zolang de aanvallen door Israël doorgaan moeten wij zoveel mogelijk en op verschillende fronten ons protest laten horen. Ik hoop dat het Harry van Bommel lukt om in de kamer het standpunt van het kabinet aan te scherpen.

  14. Anja ik ben een lezer die je nu al heel lang af en aan leest en ik ben zo trots op de mensen die aan het protesteren zijn. Zo trots! Echt het verwarmt mijn hart om al die mensen te zien. Ik zit hier ook maar thuis met mijn babietje van bijna 2 maanden en ik kan niet gaan demonstreren met zo’n kleintje die nog borstvoeding krijgt maar mijn hart demonstreert en schreeuwt en ik huil om alle mensen in Palestina. Een heel groot concentratiekamp waar mensen afgeslacht worden met een hele grote webcam erop zodat de hele wereld kan kijken maar niks kan doen. Walgelijk dat dit kan.

  15. Ook in Groningen werd zaterdag 3 januari een kleine demonstratie gehouden! Plm. 80 mensen namen daaraan deel. (een record voor Groningen!). De demonstratie werd georganiseerd door Vrouwen in het Zwart en de Stichting Groningen/Jabalya. Ook waren er veel SP-jongeren. Verder kwamen er veel mensen uit het winkelend publiek spontaan bij ons staan. Graag sturen we je enkele foto’s. Laat even weten hoe dat kan!

  16. Dag Anja,

    Hartelijk dank voor de beloofde foto’s. Fijn dat de demonstratie zo goed is geweest.

    Jan

  17. Het aantal deelnemers aan de manifestatie/demonstratie heb ik, samen met een ander, ook geschat op zo’n 5.000. (En geloof me, inmiddels heb ik heel wat demonstraties meegemaakt).
    Het is vaste prik dat de politieschattingen aan de (zeer) lage kant zijn.

    Ik heb er goede hoop op, dat een volgende keer het aandeel van “autochtone” Nederlanders groter zal zijn. De tijd van voorbereiding was nu immers heel kort, en het viel ook nog in een periode waarin heel wat mensen afwezig of op z’n minst moeilijk bereikbaar zijn.

    Verder verwacht ik dat de SP een sterk mede-organiserende rol zal kunnen gaan spelen.

  18. @1-Amin. Tja, dat Tsjechië, in het NOS-journaal van zaterdagavond werd heel wat meer tijd besteed aan het Tsjechische racisme jegens ‘zigeuners’ dan aan onze protesten tegen het Israëlische racisme. Vooral (zowel bij de NOS -en uiteraard de Nederlandse overheid- als bij de Tsjechische overheid) de aandacht afleiden van de eigen betrokkenheid bij racisme en oorlog…

  19. RTL Nieuws en AT 5 noemden wel een aantal deelnemers van ‘enkele duizenden’. Het RTL Nieuws opende met de protesten en ook op andere punten was dit verslag een stuk beter dan dat van de NOS.

    Wat betreft het aantal deelnemers: iemand die ik tegenkwam zei dat de hele Utrechtsestraat vol was geweest, misschien kan iemand daarmee een berekening maken? 3000 lijkt me wel het minimum.

    Ik denk echter niet dat dit “de grootste demonstratie tot op heden voor de rechten van Palestijnen” was, zoals Anja onder #6 schrijft. Volgens mij was de demonstratie die een aantal jaren geleden (tijdens de 2e Intifadah) werd gehouden en o.a. over het Rokin naar het Damrak voerde groter. Toen waren er zeker 10.000 deelnemers. Helaas ging in de publiciteit bijna alle aandacht uit naar het wangedrag van een klein aantal deelnemers, een grote tegenslag voor de pro-Palestinabeweging in Nederland. Wat dat betreft ging het dit keer beter.

  20. Volgens mij was die van nu groter dan die van toen, maar eerlijk gezegd kan dat me niet geweldig schelen. En uiteraard zijn er ook nu de pogingen om de gehele demonstratie in diskrediet te brengen. Het CIDI was al tijdens de gehele demonstratie in de aanval, en had daar kennelijk hun mensen paraat. Zo werd er een dame naar het politiebureau gebracht, op aanklacht van het CIDI meen ik, die de verschrikkelijke misdaad had begaan om een bordje mee te dragen waarop stond gaza = holocaust. Ik had toen de politie haar weer liet gaan een gesprek met haar. Haar enige bedoeling was om mensen aan het denken te zetten over wat er in Gaza gebeurt. Ik zei nog tegen haar dat als je mensen in Nederland aan het denken wilt zetten je vooral geen vergelijking moet maken met de holocaust, want dan klappen alle deuren dicht, en luistert er niemand meer. Oprecht zei ze, maar het is toch vreselijk wat er daar gebeurt, dat moeten we toch zeggen?
    Dat is dus waar de tegenstanders mee bezig zijn. Niet met de volstrekt gerechtvaardigde verontwaardiging over wat de bevolking van Gaza wordt aangedaan, maar met de poging om mensen te pakken die in hun verontwaardiging een verkeerde vergelijking maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *