Gruwelijk

Foto’s. De slachtoffers van de aanval van gisteren. Wie er niet meer tegen kan: niet kijken.

Technische waarschuwing en tip van onze webmaster: sommige computers hebben moeite met het weergeven van PDF bestanden zoals hieronder. Het is mogelijk om afbeelding uit PDF bestanden te halen en die neer te zetten maar dat is een overtreding van het auteursrecht van zowel de krant als de fotograaf en kan dus moeilijkheden opleveren. Wat je kunt doen: even ‘opslaan als’ te kiezen en het bestand op de computer neer zetten. Meestal werkt dit stukken beter. Mensen moeten dan wel alsnog Adobe Reader op hun computer hebben staan..

Hier
Hier.
Hier.

Opgestuurd door Sam Bahour: “May all the world’s children, including every Israeli child, safely sleep nights of full tranquility”,
Sam

30 gedachten over “Gruwelijk

 1. Beste mensen,

  In de nieuwsbrief van Kifaia die gisteren op mijn deurmat lag, stond dat we niet machteloos hoeven te zijn in de situatie rond Gaza. Ik ben het eerlijk gezegd wel. Ik wil graag nog wat extra geld aan Kifaia doneren om de slachtoffers te helpen, maar of het er iets toe zal doen? Geld geven is ook zo beperkt, ik zou de Palestijnen in Gaza veel liever moreel willen steunen…

 2. Sommigen zeggen, dat ik te gevoelsmatig bezig ben t.o.v. het gebeuren in GAZA. Ik moet meer pragmatisch zijn zeggen ze. Is het gevoel, de empathie etc. niet het meest humanistische in mensen? Je hoeft hierbij toch niet je verstand uit te schakelen?Hoewel ik in mijn denken ook zeer politiek bezig ben, staat bij mij de betrokkenheid bij het vreselijke dat de inwoners van Gaza moeten meemaken voorop.

  Jan

 3. Stel je eens voor, beeld je eens in; je hebt een mooi huis, een gelukkig leventje. Je hebt een goede baan en genoeg financiële middelen. Kortom je leeft onbezorgd met je familie vergelijkbaar met hoe je nu leeft.
  Op een dag komt er opeens een onbekende man. Hij neemt je baan van je af en scheidt jou van je familie. Je wordt verdreven uit je huis naar de achtertuin. Er wordt een muur om je heen gebouwd en je moet daar zien te overleven met weinig tot geen middelen. Je roept en je blijft roepen dat alles wat je aangedaan wordt onrechtvaardig is, maar er is geen enkele ziel die er gehoor aan geeft. Het besef dat er geen hulp van buitenaf zal komen en dat je er alleen voor staat wakkert het verzet in je aan. Je raapt een steentje op en doet een poging om het naar het huis te gooien. Het steentje maakt nog niet eens een barstje in het grote, stevige huis. Wanneer de huidige bewoner van het huis er achter komt ontsteekt hij in woede. Jouw steentje wordt beantwoord met een kogel door je hoofd.
  Volgens de omwonenden was het je eigen schuld en was de onbekende man genoodzaakt om uit zelfverdediging zo te handelen.
  De agressor is het slachtoffer. Jij bent dood en tegelijkertijd de boosdoener.

  Is dit niet absurd? Is dit niet de omgekeerde wereld? Is dit niet (simpel beschreven) vergelijkbaar met de situatie in Palestina en de reactie van de westerse wereld (en in het bijzonder van Nederland)?

  De premier van Nederland, de heer Balkenende, heeft gereageerd op de situatie in Palestina door te zeggen dat hij begrijpt dat Israël in actie is gekomen. De raketbeschietingen van de Hamas konden volgens onze premier niet onbeantwoord gelaten worden door Israël.
  De VVD en Christenunie hebben ook begrip voor het Israëlische optreden, want honderdduizenden(!) Israëlische burgers worden al jarenlang(!) geterroriseerd door Hamas-raketten uit Gaza.

  Dit is de stem van Nederland naar de Nederlanders en de rest van de wereld toe. De talloze onschuldige burgerslachtoffers, waaronder veel kinderen hebben er met indirecte bewoordingen zelf om gevraagd. Zo wordt de kwestie door onze politici, die normaliter hun mond vol hebben van ‘rechtvaardigheid’ en ‘strijden tegen onrecht’, afgedaan.

  Ik vraag me af hoe de VVD en Christenunie aan hun getallen komen. Ik vraag me af of ze net zo stellig zijn over de honderdduizenden slachtoffers, die de Israëlische staat heeft gemaakt. Ik vraag me af of ze het verdrijven van de Palestijnen van hun grondgebied, het vernietigen van hun infrastructuur en waterbronnen en het beschieten van stenengooiende jongens met tanks ook als terrorisme ziet? Of is het dan opeens anders?

  Volgens mij hebben deze politici last van een korte termijn geheugen. Recent nog maakte Turkije zich gereed om Noord-Irak binnen te vallen. Dit nadat er al jarenlang honderdduizenden, zo niet miljoenen burgers zijn geterroriseerd door aanslagen van de PKK. De politici struikelden over elkaar heen en waren er als de kippen bij om het te veroordelen.
  Mijn vraag is wat is er nu zo anders? Waarom werd het ondernemen van actie door de Turkse overheid wel sterk veroordeeld en waarom is er nu opeens wel begrip voor het optreden van Israël (de bezetter). Waarom ontbreekt er iedere vorm van veroordeling?

  Nederland is ooit, in een niet al te verre verleden, door Duitsland bezet geweest. Het Nederland van nu is een vrij land, mede dankzij het verzet van toen. Hoe kan het dat zo recent na data een ander land dat bezet is geen verzet zou mogen plegen? Hoe kan het dat ieder vorm van verzet tegen de bezetter als terrorisme wordt afgedaan?
  Waren de verzetstrijders van toen in Nederland dan ook terroristen? Zou Nederland er om gevraagd hebben om gebombardeerd te worden, na zich verzet te hebben tegen de bezetters? Zou een soortgelijke reactie van de Duitsers eenzelfde begrip kweken?

  Hoe komt het dat deze politici opeens 180 graden gedraaid zijn in hun mening?

  Deze belachelijke situatie en de nog belachelijkere steunbetuigingen lijken het verstand te boven gaan. Deze waanzin lijkt alle logica te overstijgen.
  Het lijkt wel alsof de aarde de tegengestelde richting in draait, alsof wit zwart is geworden en zwart wit, alsof ja nee is geworden en nee ja.

  Het lijkt wel alsof het goede, het kwaad is geworden en het kwade goed..

 4. Aan onze ‘leiders’ die medeplichtig zijn aan wat er nu gebeurd in Gaza en niet eens ‘durven’ om Israel aan de ‘kaak’ te stellen! Alleen maar praten met ‘Israel’ en wel op een ‘onderdadige manier. Vooral de VS hebben hier een grote schuld aan! Zij hebben,zonder de Palestijnen er in te kennen,het mogelijk gemaakt dat ‘zionisten en kolonisten’ In Palestina “huis” konden houden’ En wie moet nu de “brokstukken” proberen bijeen te brengen?????? Wij mogen betalen voor wat Israel met gedoog steun van Amerika ‘uithaald’Over wapens gesproken! Waarom wordt er haast niets gezegd en geschreven over al dat “wapentuig” ,dat ook via Schiphol doorgevoerd wordt en wel met Nederlandse “toestemming”, dat Israel voor Amerika mag uitproberen!? ‘de joden de zee in drijven!? dan konden ze tenminste ! nog ‘zwemmen’!! De mensen in Gaza kunnen geen kant op! En dan de kinderen? wat komt daar van terecht kunnen dat nog ‘vriendelijke’mensen worden?,zoals ze van huis uit gewend zijn. En daar hebben wij allen mede schuld aan. Kom op medeburgers.Verhef uw stem !!!!! Het is nodig!!! J.F. Verhagen leiden

 5. Werkende linkjes wel? Ik zie alleen maar eenblanco pagina bij alle 3. Ik kan wel naar de krant zelf als ik een deel van de link weghaal.

 6. Ik zag vandaag ook wat berichten van protesten in Israel, onder andere een groep jongeren die probeerde een militair vliegveld te blokkeren. Laten we dat vooral niet vergeten: ook in Israel is protest hiertegen (wel heel summier, dat wel ja)

 7. Het zal je kindje maar zijn, dat zó moet sterven! Alle foto’s zijn te gruwelijk voor woorden. Laat ze vooral de hele wereld over gaan, zodat de mensen niet meer weg kúnnen kijken en nooit zullen kunnen zeggen, dat ze het niet wisten…

  (N.B. de 2e hier geeft een grijs beeld en dan loopt onze computer vast en de 3e hier kan ik niet openen).

 8. Bij mijn doen de linkjes het gewoon. Maar misschien zijn de afbeeldingen voor sommige computers te groot, ik zal ze verkleinen.

  Nee, ik krijg dat technisch gezien niet voor elkaar. Is er iemand technisch genoeg om de foto’s die op de krantenpagina’s staan die in het geheel zijn doorgelinkt er af te halen, en naar me door te sturen?

 9. hè, hè, gelukkig een flink geluid uit de PvdA. Bravo!

  Israël pleegt oorlogsmisdaden in de Gazastrook. Dat heeft PvdA-Europarlementariër Thijs Berman donderdag gezegd op Radio 1. Berman is ook de PvdA-lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

  “Wat hier gebeurt, zijn oorlogsmisdaden tegen de inwoners van Gaza”, zei Berman, die Israël beticht van ‘barbaarse methodes’. De PvdA’er uitte ook kritiek op Hamas, dat zich volgens hem schuldig maakt aan provocaties.

 10. (2) Ik weet dat veel mensen het gevoel hebben dat geld geven zo mager is, of dat je er iets mee afkoopt, Miriam.
  De Palestijnen denken daar niet zo over. Om te beginnen hebben ze het echt nodig, en bovendien ervaren ze het als meer dan geld, maar als een groot gebaar dat we echt met ze mee leven en echt wat voor ze over hebben. Dus geld geven is óók een morele daad.
  Het spreekt vanzelf dat we meer moeten doen, en dat is politieke druk uitoefenen om een werkelijke oplossing naderbij te brengen, maar daar kunnen ze niet op wachten. Ze moeten toch overleven ondertussen.

 11. Gisteren zag ik bij één van onze actualiteitenrubrieken een meisje (diensweigeraar) dat op het strand in Tel Aviv liep met een protestbord tegen de oorlog. Er liep steeds een man om haar heen die allerlei lelijke dingen naar haar riep. Ik vond haar zo moedig.

 12. Sevim Aktavan (reactie 4) Wat is dat goed geformuleerd! Ik heb het wel in m’n kop zitten maar zo schrijven is mijn ‘kunst’ niet. Hopelijk kunnen wij dit alles onder de aandacht brengen, dan alleen de bezoekers van Anja’s Weblog! Mag ik? (kan het ook) dit alles door sturen en versturen? ‘Waarom we denken wat we denken van Clara van 3 januari 2009 wil ik meesturen evenals wat ik te verwijten heb aan mensen die klakloos door gaan met: Ja maar!……! Ik moest mijn vrouw van het kaarten ophalen(was te vroeg en heb nog even kunnen schrijven)Er was een kaart vriendin die bijna een jaar geleden naar een bijeenkomst wilde over ‘dit conflict’ om er over te debateren. Dat is niet doorgegaan. Nu begon ik er over of ze bij mij op internet het een en ander wilde komen bekijken. Of dat ik haar het nodige ter lezing zou brengen. Ja maar….. jij bent zo pro Palestijnen. Stoppen maar! En dat is mijn ‘muur’! Joop Verhagen

 13. Net gelezen op http://www.rtlnieuws.nl
  – Rode Kruis luidt noodklok in Gaza met o.a. dat de organisatie giro 6868 heeft geopend om geld in te zamelen voor noodhulp aan Gaza.
  – Israel beschiet VN konvooi – 1 dode (chauffeur)

  Op teletekst Nederland 1: Berman (PvdA) – oorlogsmisdaden Israel.
  Op http://www.nos.nl: Berman (PvdA) slappe houding kabinet

 14. Uit een bericht van Al Jazeera van vandaag (http://www.aljazeera.com/news/articles/34/Red_Cross_Israel_leaves_wounded_to_die_.html):

  Aid workers and four Palestine Red Crescent ambulances crossed over to the Zaytun district of Gaza City on Wednesday, where they found four emaciated children laying beside their dead mothers in a house containing 12 bodies, said a statement released by the international Committee of the Red Cross.

  Although the relief worker encountered other wounded Palestinians and three more corpses in nearby houses, Israeli soldiers ordered the rescue team to leave the area, the statement added.

  “This is a shocking incident… the Israeli military must have been aware of the situation but did not assist the wounded. Neither did they make it possible for us or the Palestine Red Crescent to assist the wounded,” said the head of the aid agency’s delegation for Israel and the Palestinian Territories, Pierre Wettach.

  Ook het ANP maakt melding van woede bij het Rode Kruis:
  “Het Rode kruis, dat normaal erg voorzichtig is met uitspraken over conflicten, heeft zich donderdag woedend uitgelaten over de situatie in Gaza. (…) De organisatie wil toegang tot de gewonden en stelt dat Israël in strijd met het internationaal recht de toegang tot het gebied belemmert.

  Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis laat er geen twijfel over bestaan dat het de Israëli’s zijn die de hulp hinderen.”

  De media zijn zeer terughoudend met het tonen van gruwelijke beelden. Ik denk dat zo bij veel mensen zo het beeld ontstaat dat zo’n oorlog een stuk minder smerig is dan hij in werkelijkheid is. Die getallen ach ja, alles op de grote hoop. Beelden maken meer indruk. Of misschien ook alleen de eerste paar foto’s?

 15. J.F. Verhagen reactie 15 dank u wel! Het kan en mag doorgestuurd worden. Het zwijgen moet doorbroken worden.

 16. Over onze pers: Onder kop “Kamer: geen sancties tegen Israël” deze alinea: “CDA en Christen Unie volgen het kabinet hier volledig in maar PvdA-Kamerlid Luuk Blom tekent aan dat Israël “buitensporig veel geweld gebruikt”gezien de honderden dode burgers die ZOUDEN ZIJN gevallen in Gaza.”
  Je zou die redactie toch door elkaar willen schudden !

 17. Aan Mirian van der Sangen: Als penningmeester van Stg. Kifaia kan ik je vertellen dat de NCCR niet zonder onze donateurs kan draaien en dus straks ook niet de hulp kan verlenen die nodig is. De kinderen die het wel gered hebben en zwaar gewond zijn geraakt, moeten straks revalideren. Dat betalen we straks van jouw donatie. Ik snap je gevoel van onmacht, maar met jouw donatie en dat van een paar andere donateurs kan straks jongen of meisje x weer verder met leven.

 18. Ik lees steeds over mensen die door bombardementen onthoofd worden. Ook de foto hierboven in de link ( waar ik maar een seconde naar heb kunnen opbrengen te kijken,dus misschien heb ik he t verkeerd gezien) lijkt dat te laten zien,wat voor wapens gebruiken ze dat je door bombardementen onthoofd wordt?

 19. @ Sevim Aktaran (4):

  Een goede beschrijving van de situatie. Waar het om Israël gaat, lijden veel Nederlanders en politici aan een soort hersenspoeling. Hun beeld van de situatie lijkt muurvast te staan, en geen reëel feit of argument lijkt daarin verandering te kunnen brengen. (Zo bv. Tweede Kamerlid Voordewind (CU) gisteren in NOVA).
  Gelukkig zijn er wel tekenen dat er een langzame verschuiving plaatsvindt. En er zijn ook “witte raven” als PvdA-er Thijs Berman, lijsttrekker in de Europese verkiezingen, die zich scherp heeft uitgelaten over het optreden van Israël.

 20. Journaal gezien en op België uitgebreid in Ter zake , het nieuws over Gaza en eigenlijk ben ik boos. Kinderen zwaar gewond, mensen in een huis vlakbij de Isarelische soldaten dood en 4 kinderen zwaar ondervoed op sterven na. Net op tijd gevonden door het Rode Kruis. Aanvallen op konvooien van de VN nota bene in een gevechtspauze. België haalt gewonden op uit de Gaza en stuurt een medisch team naar Egypte ook gaat men kinderen behandelen in België. Ach en onze regering staat nog steeds achter Israël , wordt het niet eens tijd om dat ook een te onderzoeken.

 21. Ik heb hier en daar gelezen dat de hulp organisatie van de VN zich terugtrekt van Gaza omdat het voor haar medewerkers te gevaarlijk is geworden (na de dood van een medewerker van de VN). Hetzelfde zou ook voor de Rode Kruis gelden. Klopt dit allemaal?? Hoe kan dit allemaal kloppen??

  Ik zag net beelden (youtube) dat CNN zegt en leest uit stukken die eerder verschenen zijn(bewijst dus) dat niet HAMAS, maar Israel het ‘staakt-het-vuren’ als eerste heeft geschonden in november.

  Als ik zo boos kan zijn over al dit onrecht, wat zou een Palestijn voelen en doen, dag in dag uit?

 22. Ik heb dat gezien op aljazeera waar ik elke dag naar kijk en heel veel nieuws uitzendt over de oorlog in Palestina. Het is erg dat niemand wat doet. Je kan alleen maar zien en je afvragen wat kan ik doen. Ik maak me ook erg kwaad over deze onmenselijkheid. Waar zijn onze stemmen zowel van mijn als van anderen de onmacht die voelt is erg. Je kan niet begrijgen dat de Nederlandse regering zoals Minister Verhagen , Minister Balkenende, Wouter Bos niks doen of een stem laten horen . Bestaan de mensenrechten alleen voor Israel. Je voelt je onmachtig zo veel voel je. Je begrijpt het niet.

 23. (11) Ruben,

  Ik ben ook erg blij met de uitspraken van Thijs Berman (en andere PvdAers). Het is alleen zo treurig dat de woordvoerder
  van de PvdA in de tweede kamer, op expleciete vragen van de VVD, zei, het niet eens te zijn met Berman. Dit was in een uitzending van NOVA.

  Jan Noort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *