Israëli’s in Nederland roepen op

Persbericht
Israëli’s in Nederland:
“Wij roepen Nederlandse politici op hun stem te laten horen tegen de militaire aanvallen op Gaza”

Wij, een groep Israëli’s die in Nederland wonen, roepen u op om de Israëlische militaire operatie in Gaza publiekelijk te veroordelen. Deze operatie brengt de veiligheid en het welzijn van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza ernstige schade toe. Wij vragen u met klem om bij de Israëlische regering aan te dringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Wij volgen de berichten uit Gaza met woede, schaamte en frustratie, omdat de internationale gemeenschap tot nu toe niet in staat is gebleken het geweld te beëindigen. Sinds het begin van deze operatie zijn ongeveer 700 mensen gedood, waaronder meer dan 200 kinderen. 700.000 Palestijnen leven zonder water en bijna 1 miljoen zonder elektriciteit. Israël blokkeert de toevoer van humanitaire hulp bijna volledig, waardoor een nijpend tekort aan voedsel en medische hulp is ontstaan. Zulke oorlogsmisdaden tegen burgers zijn op geen enkele manier te rechtvaardigen.

Israël heeft het recht en de plicht om haar burgers te beschermen. De raketten die vanuit de Gazastrook worden afgevuurd zijn een illegale daad van geweld tegen Israëlische burgers. Deze acties moeten duurzaam worden beëindigd door middel van een politieke oplossing. Een gewelddadige militaire operatie brengt een dergelijke oplossing niet dichterbij. Integendeel: sinds het begin van de operatie zijn er dagelijks raketten afgevuurd die 4 Israëlische burgers hebben gedood en meer schade dan ooit hebben veroorzaakt. Raketten hebben nu zelfs bevolkingscentra bereikt die nooit eerder werden beschoten, tot 30 km van Tel Aviv. Geweld met geweld bestrijden zal alleen maar meer geweld veroorzaken.

Deze tijden zijn voor ons als Israëli’s uiterst tragisch. Tot onze teleurstelling misbruiken Israëlische politici de onzekerheid en onveiligheid van haar burgers om politieke winst te boeken, nu de parlementsverkiezingen voor de deur staan. Met alle machtsmiddelen die zij tot hun beschikking hebben en inzetten, vernietigen zij de kans op een vreedzaam samenleven van Israëli’s en Palestijnen. Elke dag van geweld maakt een rechtvaardige oplossing van het conflict onwaarschijnlijker.

We maken ons diepe zorgen om de toekomst van beide volken. Daarom roepen wij de Nederlandse regering en de Tweede Kamer op hun stem te laten horen en bij te dragen aan een onmiddellijk staakt-het–vuren en een duurzame wapenstilstand, zodat het zinloze bloedvergieten ophoudt.

Contactpersonen:
Erella Grassiani 06-14994448
Galit Saporta 06-40606905
info@gate48.org
Gate48-platform voor kritische Israëli’s in Nederland
Handtekeningen:

Abraham Vega, Amsterdam
Anat Segal, student Gerrit Rietveld Academie.
Ariel Zachor, kunstenaar
Barak Kalir, universitair docent, Universiteit van Amsterdam
Benny Brunner, cineast
Dana Bar Magen, advocaat
Dorit Ravid, danseres – therapeut
Erella Grassiani, promovendus Vrije Universiteit, bestuurslid gate48
Gabriel Wolff, musicus
Galit Saporta, voorzitter gate48
Hilla Dayan, lobby coördinator United Civilians for Peace
Ilya Rabinovich, kunstenaar
Irina Birger, beeldend kunstenaar
Irit Rosen
Malkit Shoshan, directeur F.A.S.T
Maya Arad, dramaturge
Meira Asher, kunstenaar – activist
Micha de Haas, architect
Noa Roei, promovendus Universiteit van Amsterdam
Ram Katzir, beeldend kunstenaar
Ron Cohen, activist – veteraan
Shifra Kisch, promovendus Universiteit van Amsterdam.
Tamar Rubinstein, Amsterdam
Urit Luden, Amsterdam
Yael Seggev, kunstenaar
Yael Singer, vredesactivist
Yoad Winter, universitair docent, Universiteit Utrecht, Technion Haifa

8 gedachten over “Israëli’s in Nederland roepen op

 1. Ik ben blij met deze brief als initiatief op zich,maar ben het oneens met het feit dat ze de raketten een illegale daad van geweld noemen. Op die manier waren de acties waarbij in de 2e wereldoorlog gewapenderhand verzet werd gebodentegende Duitsers met terugwerkende kracht ook illegaal.
  Verzet tegen een bezetter wordt vanuit het perspectief vande bezetter altijd illegaal genoemd ,maar is een van de rechten vande mens mijns inziens.

  Ina

 2. Ina, ik vind het jammer dat er in verschillende petities en oproepen niet meer verschil wordt gemaakt tussen legitiem, dus ook gewapend verzet, en aanvallen op burgers, die nooit mogen, volgens het oorlogsrecht.
  Het grote probleem is dat de Palestijnen recht hebben op verzet, maar daartoe geen andere middelen hebben dan raketten die niet zijn te richten op militaire doelen. Ik heb wel eens cynisch gezegd: dan geven jullie de Palestijnen toch een leger. Dan kunnen ze tenminste eerlijk terugvechten en zich verdedigen. Het spreekt vanzelf dat het verzet ook liever militairen en kolonisten wil treffen dan burgers.
  Toch vind ik dat ook ik moet blijven zeggen: aanvallen op burgers zijn nooit geoorloofd.

 3. Je hebt gelijk in zekere zin,maar toch vind ik het te gemakkelijk om de raketaanvallen weg te zetten als illegaal. Zolang Palestijnen niet in staat zijn andere wapens te gebruiken , omdat ze die niet hebben , is het legitiem. Ik heb ook moeite met burger doelen, maar zolang ze er niet met opzet richten op burgerdoelen tja wat moeten ze dan doen om zich te verzetten. Er is niets anders om zich mee te verzetten.

 4. @ Ina (4):

  Toch is het zo: wapengeweld tegen in principe onschuldige, weerloze en toevallig ergens aanwezige burgers moet verworpen worden. Deze in het oorlogsrecht aanwezige grens moet gehandhaafd worden. Daarom zijn ook bomaanslagen op markten e.d. verwerpelijk. Ook al is het te begrijpen (maar niet goed te praten) dat sommigen in hun wanhoop tot dit soort acties komen.
  Als we van Israël -terecht- eisen dat het zich aan het internationale recht houdt, kunnen anderen niet daarvan worden vrijgesteld, hoe verschillend hun positie ook is.
  Dit is een wezenlijk humanitair uitgangspunt, en bovendien een kwestie van geloofwaardigheid.

 5. Het probleem is dat in mijn gevoel de Palestijnen elk recht tot verdediging en verzet wordt ontnomen. Op zich hebben jullie gelijk, maar tegelijkertijd kan ik het niet verteren( zeker in het licht van de huidige ontwikkelingen) dat de Palestijnen kennelijk geen ander recht hebben dan te sterven. Als iemand mij zou vragen in het algemeen antwoord te geven opde vraag of aanvallen waar bij burgers getroffenworden toegestaan is zou ik het verwerpen,maar als ik de palestijnse situatie er naast leg, kan ik dat niet meer antwoorden. Het heeft te maken met de wurggreep waarin ze leven. Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel en misschien ook deze warboel in mijn hoofd kunnen helpen te ontwarren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *