Robert Fisk over de leugens die nog komen

000voetje.jpg

Artikel van Robert Fisk, vertaling Anja Meulenbelt
Robert Fisk is een van de meest bekende onafhankelijke Midden-Oostenverslaggevers. Hij schreef het standaardwerk dat ook in het Nederlands vertaald is: De grote beschavingsoorlog – de verovering van het Midden-Oosten – een ontzettend dikke pil, maar heel leesbaar en erg goed als achtergrond om werkelijk te begrijpen wat er nu gebeurt. Onder andere dat Hamas en de raketten niet zomaar uit de lucht komen vallen.

En weer zullen we ons afvragen: waarom haten ze ons toch zo?

Israël heeft dus opnieuw het leven van de Palestijnen tot een hel gemaakt. Veertig burgers, vluchtelingen, dood in een school van de VN, nog drie in een andere. Niet slecht voor een nachtje werk in Gaza, door een leger dat gelooft in zijn eigen morele puurheid. Maar waarom zouden we er verbaasd over zijn?

Zijn we de 17500 doden vergeten, het merendeel burgers – vrouwen en kinderen – van de invasie van Israël in Libanon in 1982? De 1700 Palestijnse burgers gedood in het bloedbad van Sabra en Shatilla? De massamoord van 1996 op 106 Libanese vluchtelingen in Qana, de helft van hen kinderen, op een legerbasis vn de VN? de massamoord op de Marwahin vluchtelingen die hun huis uit moesten door de Israëli’s in 2006, en toen werden afgeslacht vanuit Israëlische helikopters? De duizend doden in dat zelfde 2006, door een bombardement tijdens de invasie in Libanon, ook bijna allemaal burgers?

Wat verbazingwekkend is dat zoveel westerse leiders, zoveel presidenten en premiers, en, naar ik vrees ook veel redacteuren en journalisten zich al die tijd voor lieten liegen en het geloofden: dat Israel erg zijn best doet om burgerslachtoffers te voorkomen. “Israel doet er alles aan om onnodige burgerslachtoffers te voorkomen” zei een Israelische ambassadeur nog – enige uren voor het bloedbad in Gaza begon. En elke opeenvolgende president of premier die deze leugen herhaalde als een excuus om te vermijden om een ogenblikkelijke stopzetting van de aanval te eisen heeft het bloed van die slachtpartij aan zijn handen. Had George Bush de moed gehad om 48 uur eerder een ogenblikkelijke wapenstilstand te eisen dan zouden die veertig burgers, de ouderen, de vrouwen en de kinderen, nu nog leven.

Wat gebeurde was niet alleen om je voor te schamen, het was een grof schandaal. Zou ‘oorlogsmisdaad’ een te sterke uitdrukking zijn voor wat er is gebeurd? Want zo zouden we het noemen als zo’n geweldsdaad was gepleegd door Hamas. Dus vrees ik dat we het zo moeten noemen: een oorlogsmisdaad. Nadat ik al zo veel bloedvergieten heb gezien in het Midden Oosten en er verslag van heb gedaan – door de Syrische troepen, de Irakezen, de Iraniërs, en door de Israëlische troepen zou ik misschien ondertussen cynisch moeten zijn. Maar Israel beweert een oorlog uit te vechten tegen het “internationale terrorisme”. Israel beweert in Gaza namens ons te vechten, voor onze Westerse idealen, voor onze veiligheid. En dus zijn we medeplichtig aan de barbarij die nu wordt losgelaten op Gaza.

Ik heb de berichten geschreven over de rechtvaardigingen die het Israëlische leger ons opdiste voor zulke wandaden in het verleden. Aangezien we ze opnieuw kunnen verwachten in de komende dagen: dit zullen we horen: dat het de Palestijnen zelf zijn die schuldig zijn aan die doden, dat ze de lijken hebben neergelegd tussen het puin, dat het hun eigen schuld is omdat ze nu eenmaal het gewapende verzet steunden, of dat gewapende Palestijnen met opzet onschuldige vluchtelingen gebruikten als schild.

Het bloedbad in Sabra en Shatilla werd uitgevoerd door Israël rechtse Libanese falangisten, terwijl de Israëlische troepen – het is vastgesteld door een Israëlische onderzoekscommissie – 48 uur toekeken en niets deden. Toen Israël de schuld kreeg beschuldigde de regering van Menachem Begin de hele wereld van smaad. Nadat de Israëlische artillerie mortiergranaten had afgevuurd op de basis van de VN in Qana in 1996, beweerden de Israëli’s dat daar ook schutters van Hezbollah veborgen hadden gezeten. Het was een leugen. De verantwoordelijkheid voor de meer dan duizend doden van 2006 – een oorlog die begon nadat Hezbollah twee soldaten aan de grens gevangen had genomen – werd door Israël afgewimpeld als zijnde de schuld van Hezbollah. Israël beweerde dat de kinderlijken van het tweede Qana bloedbad misschien wel uit hun graven waren gehaald. Ook dat was een leugen. Voor de Marwahin massamoord hebben ze zich nooit verontschuldigd. De dorpsbewoners kregen het bevel te vluchten, gehoorzaamden en werden vervolgens vanuit een Israëlische gevechtshelikopter neergemaaid. De vluchtelingen hadden hun kinderen om de vrachtwagen die hen zou vervoeren heengezet, zodat iedereen kon zien dat ze onschuldige burgers waren. Vervolgens beschoot de helicopter ze van dichtbij. Maar twee van de slachtoffers overleefden, door zich dood te houden. Israël heeft zelfs niet zijn excuses aangeboden.

Twaalf jaar eerder viel een Israëlische gevechtshelicopter een ambulance aan die burgers vervoerde uit een dichtbijzijnd dorp – wederom nadat ze van Israël het bevel kregen om te vertrekken – en doodde drie kinderen en twee vrouwen. De Israëli’s beweerden dat er een Hezbollah strijder in de ambulance zat. Het was niet waar. Ik heb al deze gruwelijkheden verslagen. Ik heb ze onderzocht, ik heb met de overlevenden gepraat. Evenals een aantal van mijn collega’s. Vervolgens kregen wij – uiteraard – die schandalige standaard beschuldiging naar ons hoofd: wij waren natuurlijk antisemieten.

En terwijl ik dit schrijf heb ik er geen enkele twijfel over: we zullen opnieuw die schandalige leugens horen. Al die voorspelbare het-is-de-schuld-van-Hamas-zelf leugens, en en god weet dat we die zonder ze van deze misdaden te beschuldigen al genoeg kunnen verwijten, dus straks krijgen we ze-hebben-de-lijken-van-de-begraafplaats-gehaald leugen, en we zullen zeker vergast worden op de Hamas-zat-in-die-school leugen en helemaal voorspelbaar is de het-zijn-allemaal-antisemieten leugen. En onze leiders gaan zich opwinden en roepen dat Hamas de wapenstilstand heeft verbroken. Wat niet waar was. Israël verbrak die, eerst op 4 november toen ze zes Palestijnen doodden in Gaza, en opnieuw op 17 november toen ze met een ander bombardement er nog vier doodden.

Jazeker, de Israëli’s verdienen veiligheid. Twintig Israëli’s dood rondom Gaza in tien jaar is ernstig. Maar 600 Palestijnen dood in nog geen week, en duizenden sinds 1948, met de massamoord in Deir Yassin om de Palestijnen weg te jagen van dat stuk van hun land dat Israel moest worden als startschot – dat is wel van een andere orde van grootheid. Dit is niet meer het ‘normale’ bloedvergieten dat we kennen van het Midden Oosten, dit is een oorlogsmisdaad op het niveau van de Balkanoorlogen van de jaren negentig. En natuurlijk, als vervolgens een Arabier blind van woede tegen het Westen vergelding zoekt, dan zeggen wij dat we daar niks mee te maken hebben. Waarom haten die mensen ons toch zo, zullen velen zich weer afvragen. Maar we kunnen niet meer zeggen dat we het antwoord niet weten.

10 gedachten over “Robert Fisk over de leugens die nog komen

 1. Dit is de spijker op zijn kop, de sleutel tot vrede ligt enkel in de handen van de USA, West-Europa en Israel. Als deze landen er in slagen om vrede te bewerkstelligen is een hele grote angel uit allerlei conflicten gehaald in de wereld.

 2. Deir Yassin is verschrikkelijk, maar laten we niet vergeten wat eraan vooraf ging :
  In januari 1948 kwam een Arabisch vrijwilligerslegioen de Palestijnen te hulp. Het was de bedoeling de Joodse aanwezigheid in Palestina te elimineren. De moefti Amin al-Hoesseini van Jeruzalem riep openlijk op tot uitroeiing van alle Joden in Palestina.[7] waarna de Joodse leiding openlijk overging van vergeldingsacties tot gedwongen uitzettingen.

  Zowel de media maschines van Hamas en Israel verspreiden leugens, en hier een voorbeeld uit 2007, de UN school ??.

  http://www.youtube.com/watch?v=zmXXUOs27lI&feature=related

 3. Anja, Hartelijk dank voor dit artikel. Zou je mij de link naar Robert Fisks artikel in het engels door willen geven, zodat ik het door kan sturen aan niet nederlandstaligen, zoals Franse vrienden ?
  Sterkte.

 4. Je moet je echt beter op de hoogte stellen, Dino. Het Palestijns verzet van voor 1948 was niet tegen joden maar tegen de zionisten, waarvan ze heel goed begrepen wat die van plan waren en wat de consequenties zouden zijn. Waar ze dus gruwelijk gelijk in hebben gekregen.

  Integendeel, ook de inheemse joden van Palestina waren tegen de zionisten.

  Wat je nu net hebt gedaan is weer eens een stukje van de bekende Israelische propaganda van een website af te plukken, ook nog zonder bronvermedling, en hier op mijn weblog zetten. Kun je eens proberen een klein beetje kritischer te kijken naar wat ze je willen laten geloven? Ga naar dossier en verdiep je eens in de werkelijke historische bronnen. En kom hier niet met die rommel aanzetten aub. Ik doe niet voor niets al jaren mijn best om hier betrouwbaarder historisch materiaal aan te dragen.

 5. Er zijn gigantisch complexe consequenties verbonden aan het veroordelen van de oorlogsmisdaden van de staat Israël. Het uiten van de waarheid over de geschiedenis in het Midden Oosten in al zijn facetten toont waarschijnlijk aan, dat het probleem veel verder reikt, dan dat wat er tussen de staat Israël en de Palastijnen gebeurt. Politici zullen zich wel drie keer bedenken voordat zij zich zouden durven uitspreken over de logische verbanden die er zijn met de daden van het “westen” in Irak, Afghanistan en Iran. De leugen regeert. De geschiedenis wordt vergeten en verdraaid. Met enige verbittering begin ik me langzamerhand te realiseren, dat de staat Israël “ook” een vooruit geschoven westerse goed geoutilleerde oorlogsmachine is. Het westen heeft zijn eigen gedrochten en monsters gecreëerd. De ander is een “terrorist”. Volgens mij zijn wij geen haar beter. Het zou de Nederlandse politiek sieren, om over dat wat er in de Gaza gebeurt, een moedig autonoom standpunt te formuleren. Ik ben echter bang, dat dit niet zal gebeuren. Ook wij liggen aan de leiband. Is er nog een wel een oplossing te bedenken om zowel palastijnen als Israëliërs beiden een plek onder de zon te bieden?

 6. Die oplossing is al vele jaren bekend, Joop. En die was in principe simpel en overzichtelijk. Geef de Gazastrook en de Westoever terug aan de Palestijnen, inclusief het Arabische deel van Jeruzalem, ontruim de nederzettingen, maak van Jeruzalem de gedeelde hoofdstad, erken de verantwoordelijkheid voor de vluchtelingen en begin aan een redelijke oplossing, terugkeer of compensatie.
  Iedereen kan weten dat de Palestijnen hiertoe bereid waren, en al een historische concessie deden door Israel te erkennen en afstand te doen van 78% van hun historische land.
  Israel heeft geweigerd en weigert tot op de dag van vandaag om met een reëel voorstel te komen, en heeft inmiddels zoveel ‘feiten op de grond’ geschapen en een agressieve kolonistenbeweginbg laten ontstaan dat het de vraag is of het nog kan.
  En in de westerse wereld waaronder ook onze regering onbrak destijds en ontbreekt nog steeds de politieke wil om Israel te dwingen een werkelijke overeenkomst te sluiten.

  En de volgende mogelijkheid is één staat voor Israeli’s en Palestijnen, waar Israel al helemaal geen zin in heeft want dan moeten ze een werkelijke democratie worden met gelijke rechten voor alle staatsburgers ongeacht etniciteit of religie, en dat betekent het einde van de zionistische droom van een joodse staat. Dat lijkt mij geen ramp, want die staat is veranderd in een monster, maar Israel wil het niet. En na wederom kennis gemaakt te hebben met het monster zal het animo bij de Palestijnen ook niet groot zijn.

  Het zit dus muurvast.

 7. Ik heb trouwens geen enkele moeite om wat er is gebeurd oorlogsmisdaden te noemen. Je slaat gewoon de normen op uit het internationale oorlogsrecht en voila.

 8. anja, dank je wel voor al je artikelen!
  vandaag een ‘mooi’stuk (zover iets mooi kan zijn vandaag)van gideon levy in haaretz van vandaag.
  hou je sterk deze dagen, groet, val

 9. de westen mag hopen dat god ze zal vergeven want wat zij tegen de mensheid en natuur en de dieren hebben gedaan kan de daglicht niet meer verdragen ze moeten zich schamen ze lopen hier in de westen met chiwawas rond en eten ze zich helemaal vol terwijl er zoveel te doen is het is een schande ze gaan door het leven met leugens en acterend als huichelaars. ze gaan alleen mee met diegene die sterker en laten zwakke mensen gewoon vallen wat een wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *