Dag twintig

Meer van hetzelfde maar erger.
Dodental boven de duizend.
Er zijn drie ziekenhuizen beschoten.
Het gebouw waarin de journalisten zitten is beschoten.
Een opslagplaats voor voedsel van de VN in vlammen, waarschijnlijk door fosforbommen.
Het leger is Gazastad binnengedrongen, en vele duizenden mensen vluchtten naar een veiliger plek.
Ook op mensen die vluchtten is geschoten.

Tzipi Livni zei op Al Jazeera iets over Hamas die er niet dezelfde waarden op na houdt als zij.
Ik hou er ook niet dezelfde waarden op na als Tzipi Livni.

22 gedachten over “Dag twintig

  1. Deze weblog geeft een uitstekend beeld van wat er aan de hand is, helaas…
    Dwars door alle rookgordijnen heen wordt steeds duidelijker aan wie wij de gore ellende van deze recente bladzijde in het boek der onmenselijkheid te danken hebben: zionisten in Israël, het Witte Huis en hun slippendragers in Den Haag en elders.

    De mediasector, eens bedoeld als drijvende kracht bij vrije meningsvorming in westerse ‘democratieën’, is in de tweede helft van de vorige eeuw vrijwel ongemerkt afgegleden naar een vast onderdeel van de vrije markt economie. Zij dient nu grotendeels multinationale belangen van conglomeraten gericht op machtspolitiek en ordinair winst maken.

    Vrijwel zonder uitzondering gaan onze gegijzelde media, commentatoren, ‘politieke analisten’ en professorale ‘deskundigen’ weer in de fout. De stupiditeit, perfiditeit en papegaaienziekte zijn de kanker in de vorming van de publieke opinie en daardoor van de democratie.

    Wie dit spel doorziet kan het beste naar zijn eigen wapen grijpen: resoluut z’n abonnement op de krant opzeggen. Poen is de enige taal die wordt verstaan. Breek hun macht want er zijn beslist betere bronnen, zoals deze weblog.

  2. “Manufacturing consent”.
    Een der nuttigste samenvattingen over een afglijden naar “Manufacturing consent” is van Edward Herman en Noam Chomsky (Pantheon Books, New-York, 1988).
    De argeloze burger lopen de koude rillingen over de rug, wanneer men zich zou verdiepen in hoe men via de media-industrie wordt belazerd. Het was James Reston van de New York Times, die reeds in 1966 dit omturnen naar bewust bedriegen signaleerde, toen historicus professor Arthur Schlesinger (naaste medewerker van JFK) tegen hem zei:
    “Washington newspapermen hardly know anymore whether to believe the Secretary of State, because they do not know if he is speaking to them as reporters or seeking to use them as instruments of psychological warfare.” Zou het er in Nederland anders toegaan?

    De kunst van oorlogvoering jegens de kiezers via o.a. “spin doctors” (beroeps leugenaars) is tot optimale kunst verheven. Ze hebben Joseph Goebbels al lang achter zich gelaten. Dat zij totaal verstrikt raken in eigen leugens, dat ze zelf niet meer in staat zijn te onderscheiden wat gelogen en wat waar is, deert hen niet. Als het tij keert wandelen ze net zo makkelijk met dit tij mee. Dit kan niet anders dan slecht aflopen.

  3. Dinsdag treedt Obama aan. Zou I. dan verder durven gaan? Is het daarom dat IDF nu grof geschut inzet?
    Ik hoop dat O. en zijn team I. de wacht aan zegt. Iets van; “afgelopen NU!!! Geen wapens meer naar I. Terug het hok in en vlug een beetje!!!”.
    Dit is de eerste test voor Obama. Amerika kan met nieuw MO-beleid “changen” en “hopen”.

  4. Anja,

    Als lid van de SP heb ik een vraag. Ik lees net op de opinie site van de Volkskrant een reactie van Ina Jansen-Meijer (zie Politieke Chantage) over de enorme wapenhandel tussen Nederland en Israel en de doorvoer van wapens en munitie via Schiphol naar Israel. Is dit geoorloofd? Zo nee waarom wordt hier niets tegen gedaan en hoe is het in Europees verband geregeld?

  5. Waarschuwing bij het zien van de inauguratie in de VS.

    Heb morgen gerede twijfel aan de mooie woorden die worden gezegd bij de inauguratie van de nieuwe president van de Verenigde Staten voor vier jaren.
    Zal hij een eind willen of kunnen maken aan de gruwelijke – niet op Amerikaanse bodem – gevoerde oorlogen en blokkades?

    Met recht van spreken zeg ik dat omdat de regels die 70 jaar geleden door een architect van het oorlogsdenken zijn opgeschreven, tot vandaag naar de letter worden uitgevoerd.

    John Foster Dulles, die op alle markten van de Amerikaanse politiek thuis was, schreef in 1939 in zijn boek War, Peace and Change: 

    “om een natie tot het punt te brengen dat zij bereid is de lasten van een groot militair apparaat te dragen, moet men een emotioneel klimaat scheppen volgens de oorlogspsychologie. De externe bedreiging moet de mensen worden voorgehouden… Dit houdt in dat naties heel grof als ‘helden’ of als ‘schurken’ worden geportretteerd en dat onder de bevolking een opofferingsgezindheid wordt aangewakkerd. Wanneer eenmaal deze toestand is bereikt, hebben we heel wat stappen op de weg naar oorlog afgelegd… De krachten die op dat punt in beweging zijn gezet om de bewapening mogelijk te maken, kunnen ons dwingen de wapens in te zetten”.

  6. Ik begin een beetje moeite te krijgen dat er steeds meer speculaties, voorgevoelens en citaten zonder bronnen of bronvermelding worden geplaatst in de reacties. Maar het komt er nu juist op aan, zeer zorgvuldig te zijn. Er is al onzorgvuldigheid genoeg.

  7. Je hebt gelijk, Clara. De vermoeidheid slaat ook bij mij even toe, en ik ben minder scherp dan ik zou moeten zijn. Het gaat mij, net als vele anderen, ook te veel aan. Dus: nachtje slapen, morgen verder kijken, en beste mensen, ondanks zeer begrijpelijke emoties, hou je verstand er bij. Sla niet op hol.

  8. Als iemand geld vanuit België zou willen overmaken dan hebben ze de IBAN en BIC codes nodig van de bank en de juiste naam van de rekeninghouder. Ik vraag het voor mensen die vanuit België geld willen overmaken. Kun je dat plaatsen Anja? Dan kan ik het doorgeven.

  9. Lieve Clara, lieve Anja,

    Zou het niet verstandig zijn om nu even een hele dag te relaxen, even echt uit te rusten om daarna weer volop verder te kunnen
    gaan. Neem even één etmaal afstand en ga wat fijns doen. Jullie
    hebben het zo dubbel en dwars verdiend. Je verliest je mede- standers er echt niet mee en met het nieuws (???) weten we echt wel om te gaan. Je moet tenslotte toch je koppie er bij kunnen houden nietwaar?
    Vast dank voor alles wat jullie tot nu toe gepresteerd hebben.

    Jan

  10. Nu is zelfs de minister van binnenlandse zaken gedood, jij kende hem toch goed Anja? Of was dat op een andere site.

  11. Beste Anja,

    Ik lees je weblog regelmatig, maar heb helaas nog niet alles kunnen lezen wat je tot nu toe geplubliceerd hebt.
    Mensen die onderdrukt worden komen meestal in opstand, dat is altijd al zo geweest. Ik begrijp alleen niet waarom Hamas raketten is blijven schieten op Israel, toen Israel haar inwoners uit de Gazastrook hebben gehaald in 2005. Israel is destijds weggetrokken uit Gaza (ik kan me de beelden van mensen die uit hun huis werden gehaald nog goed herinneren) om een mogelijkheid te creeren voor de Palestijnen in Gaza om een vredig bestaan op te bouwen. De raketten vanuit Gaza stopten echter niet.
    Ik ben erg benieuwd naar jouw opinie hierop. Hoe zie jij deze beslissing van Hamas om door te gaan met de strijd, nadat er geen bezetting meer was?

  12. Walter, ik heb de minister niet gekend.

    Simon, de bezetting van Gaza is nooit opgeheven, wat je kunt weten als je dit weblog regelmatig leest. En kennelijk heb je recentelijk Schlaim en Hass overgeslagen.

  13. Beste Mevrouw Meulenbelt,
    Bij het bekijken van categorieen, kwam ik ook op “dossier”. Het is wel jammer, dat deze naam “dossier” niet doet vermoeden, dat zich hier een hele grote schat aan informatie bevindt over Palestina/israel, waar je nog jaren voor nodig hebt om dit allemaal te lezen en begrijpen. Misschien kunt u de nieuwkomers hier ook eens op attenderen?
    Gaarne wil ik u heel hartelijk bedanken voor al deze uitstekende, uitgebreide informatie in “dossier” en voor alle dagelijkse interessante stukken, die heel veel mensen eindelijk wakker schudden.
    Heel veel sterkte in deze moeilijke en verdrietige dagen!

  14. Hoi Jessi,

    Ik zal voor de ‘nieuwkomers’ op dit weblog weer eens een kleine ‘leeswijzer’ maken, een soort spoedcursus Palestijnen, want ik begrijp erg dat je ernstig kunt verdwalen in vele jaren materiaal die op dit weblog zijn geplaatst, ik weet zelf de weg niet eens meer.
    Dus dat komt, en dank voor de aanleiding om dat weer eens te doen – maar nog even wachten. Druk.

  15. Mevrouw Meulenbelt, alvast heel hartelijk bedankt voor al uw moeite! Natuurlijk heb ik begrip voor al uw enorme drukte, dus ik wacht het rustig af en ondertussen ga ik gewoon door met lezen.

  16. En wat je ondertussen best mag doen, jessi, is me vertellen of je vragen hebt, of onderwerpen waar je meer over wilt weten. Misschien kan ik je daar dan makkelijk naar doorverwijzen. En als jij Jessi heet dan heet ik Anja.

  17. En niet blijven zeuren, Simon. Je hebt genoeg materiaal tot je beschikking om je eigen vragen te beantwoorden, en mij niet alles te laten herhalen. Maak je eigen huiswerk.

  18. Beste Anja, hartelijk bedankt! Hoe meer je leest hoe meer alle schellen van je ogen vallen! Je hele hoofd raakt ervan in de war en ik kon er ook vannacht weer niet van slapen. Je hebt inderdaad ongelofelijk veel geschreven over dit onderwerp, ook nog boeken! Is het beter om eerst dossier/cursus in chronologische volgorde te lezen? Want om het heden een beetje te “begrijpen” moet je toch ook de -ware- feiten van het verleden goed leren kennen. Want dat stond zeker niet zó in onze geschiedenisboekjes en ook daardoor voel je je zo bedrogen en voorgelogen!
    Maar het is wel moeilijk om je hoofd erbij te houden als je hart overloopt van allerlei emoties door alle verschrikkelijke verhalen uit Gaza – van verleden tot heden.

  19. betr. 21) en ik vraag me ook vaak af wat er nú in de geschiedenisboeken staat van nederland/EU-landen/amerika/arabische landen en israel…de waarheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *