De kranten

00abombed-soccer-stadium_1.jpg
(gebombardeerd voetbalstadion in Gaza)

De kranten. Dat het modderen is met de Volkskrant, niet zozeer vanwege het gewone journalistieke deel, maar vooral vanwege de opiniepagina die onder leiding staat van Chris Rutenfrans, dat wisten we al. Dus verbazen we ons er niet over dat er weer een juweeltje van onbenul is geplaatst (hier). Meneer Heinsohn van de Universiteit van Bremen legt ons even uit wat het echte probleem is met Gaza. Ze hebben te veel kinderen, en dus ook te veel jonge mannen, dankzij het feit dat wij ze in leven houden (die meneer heeft ook nog nooit gehoord van het gegeven dat overal ter wereld het kindertal daalt als het welzijn toeneemt, niet andersom) en door al die mensen in leven te houden financieren wij dus de oorlog tegen Israel. Het staat er echt. Iemand moet Koenders even laten weten dat hij de oorlog tegen Israel steunt, maar misschien weet hij dat al en is dat de bedoeling, de stiekemert.

Een citaat:

Als we een nieuwe oorlogsgeneratie in Gaza willen voorkomen, moeten we de Gazanen durven zeggen dat ze zelf voor hun kinderen moeten gaan zorgen, zonder hulp van de UNRWA. Zo zouden we hen dwingen een economie op te bouwen in plaats van hen vrij te stellen om oorlog te voeren.

Uitgelachen? Dan worden we nu weer serieus.

Tot nu toe was het NRC mijn favoriete krant, in de oorlog tegen Gaza. Maar nu lijkt een niet nader met naam genoemde verslaggever nogal last te hebben gekregen van het feit dat hij Gaza niet in mag, en dus maar de info over neemt die het Israëlische ministerie voor propaganda ronddeelt. Dit lezen we in ieder geval in de krant van gisteren, de kop: Israël bombardeert 60 doelen Hamas. Hoe weet die verslaggever dat het er zestig waren en of het ‘Hamas doelen’ waren? Dat weet hij niet. Wat onder andere blijkt uit de opsomming van wat hij onder Hamasdoelen verstaat: een begraafplaats onder andere. Moeten we een begraafplaats zien als “de infrastructuur van Hamas”, kunnen de doden nog doder? Nee, dan het bombarderen van een voetbalstadion (zie de foto hierboven), we begrijpen dat het terrorisme daarmee een gevoelige klap is toegebracht.

En voor deze is er al helemaal geen excuus. Artikel van 13 januari. Arabische partijen Israël uitgesloten. Nu is het mij al opgevallen dat er, onder andere in het Parool meen ik, eindelijk eens wat meer aandacht komt voor de Palestijnen die in Israël leven – wat er mee te maken kan hebben dat rondhangen aan de verkeerde kant van de grens vervelend is en je toch weer eens kopij naar de redactie kan sturen. Dus krijgen we artikelen over Egypte, Jordanie – en Palestijnen binnen Israel. Die – Trees was even in Nederland en vertelde me trots dat er nu echt vele duizenden demonstreerden in Sakhnin – van zich laten horen. Zou je toch van die alweer naamloze verslaggever kunnen verwachten dat hij even de bus neemt naar Galilea, om te vragen wat de Palestijnen daar er zelf van vinden. En van het feit dat hun partijen worden verboden, in dat Israel dat altijd zo trots roept dat ze de enige democratie zijn in het Midden Oosten, nee hoor, hij neemt de verstrekte informatie weer eens kritiekloos over. En die luidt: ‘Israelische Arabieren hebben volledige burgerrechten, maar klagen over discriminatie”. Zeurderige types, die Palestijnen.

(En voor wie nog niet wist dat er niet alleen in de praktijk, maar ook in de Israëlische wetgeving sprake is van essentiele en structurele ongelijkheid tussen joodse en niet-joodse burgers, hier een paar links:
Op mijn weblog, het verhaal van Hassan Jabareen, van Adalah, hier.
Een interview met Susan Nathan, die een boek schreef over Palestijnen in Israel, hier.
Factsheer van Jews for Justice, hier.
Website van Mossawa Center: hier.
Artikel van Ali Abunimah, hier.)

28 gedachten over “De kranten

  1. @ kranten

    Trouw had gisteren (14-1-2009) een podium-artikel van vier juristen (mensenrecht en internationaal humanitair recht). “Het Palestijns-Israelisch conflict is alleen op te lossen als ook Israel ter verantwoording wordt geroepen”.

  2. Dank voor je artikel, de toch vaak eenzijdige berichtgeving van de Nederlandse pers (gevoed door de Israelische propaganda-machine) is voor mij reden om in deze tijd elke dag op je weblog een aantal keren ook de verhalen te lezen. Ruim 10 jaar geleden heb ik zelf aan den lijve de ‘apartheid’ jegens de Palestijnse bevolking in Gaza mogen ondervinden. Ik mocht willen dat veel van je collega politici hier ook regelmatige lezers zouden zijn.

  3. @Anja,

    het ergst is dat die meneer van de Christen Unie, een partij dat vindt dat het gezin zo belangrijk is, geen veroordeling uitspreekt voor wat de agressoren in Gaza aanrichten, ziet meneer van de CU de Gezinnen van Gaza niet? hoe geloofwaardig ben je dan vraag ik me af?

    Salaam Anja.

  4. Anja,

    ongelooflijk dat de meerderheid van de tweede kamer die toch een democratie vertegenwoordigt, deze stelling heeft.

    Vandaag zijn er weer veel doden gevallen.
    Er is zoals je natuurlijk weet gebombardeerd op Gazastad.

    Ik heb altijd gedacht dat Israël juist door zijn verleden onmenselijke akties afkeurt.
    blijkt dus niet zo te zijn.

    nogal frustrerend.

    Lezer.

  5. Wie wil er tegenwoordig nog de Volkskrant lezen.
    Je kunt je nog beter abonneren op de Telegraaf.
    Dan weet je tenminste aan welke kant je staat.

  6. Anja, Hartverscheurend, vanuit Gaza volg ik de BBC. Zoals b.v. een ooggetuigenverslag van vanmorgen vanuit Gaza van Rushdi Abu Alouf.
    Groeten en alle sterkte van Elsbeth

  7. @Jalal
    Dat is ongetwijfeld omdat collega-christenen van de heer Slob verantwoordelijk waren voor het afslachten van weerloze burgers in Libanonon in 1982, onder het welwillend toezicht van Israel. Hij zal zich daar wel thuis voelen.
    “Sabra en Shatila
    In september gaf Sharon zijn Libanese bondgenoten, de christelijke falangisten, een anti-moslim-militie, toestemming de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila binnen te gaan, om de daarheen gevluchte PLO-strijders ‘op te ruimen’. Deze exercitie draaide echter uit op een enorme slachtpartij, waarbij tussen de 800 en 3500 Palestijnse burgers werden vermoord.”
    Bron:
    http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/dossiers/dossier_paginas/midden_oosten/)/components/actueel/rtlnieuws/rtl_plus/midden_oosten/libanon-oorlog.xml

  8. Terwijl Banki Moon in Tel Aviv tegenover Barak de aanval op een UN hoofdkwartier ten scherpste veroordeelt en er zelfs sprake is van de beschietiong van het hospitaal wordt het NOS journaal van 13.00 uur geopend met het grote nieuws van een nieuwe trainer voor Fijenoord en nog wat sportnieuws als samenvatting.
    Het is niet meer te vatten dat Nederland zo harteloos kan zijn.
    Is dit het resultaat van 60 jaar veiligheid in Europa ? De huidige generatie getuigt ervan niet meer te weten wat oorlog inhoudt. Vergelijken zij een oorlog met een computerspel ?

  9. Goh ik ontdek deze verfrissende website nu pas, hier vindt ik tenministe berichten van enig niveau. Ik wou dat elke weblog zo genuanceerd publiceerde over het conflict tussen de terroristen uit Israel en de Hamas vrijheidstrijders.

    Ga zo door,

    Thea

  10. Zojuist ontvangen mail van Paul Hilder van Avaaz: “Gaza is dying”.
    “Spread the word – as the afwul Gaza death toll passes 1000, our Ceasefire Now Petition is being delivered wordwide through ads, phone calls and meetings with world leaders. We urgently need to reach 1 million signatures this week. Act now”.

    http://www.avaaz.org (Gaza Stop the Bloodshed).

  11. De krantenberichten zijn daadwerkelijk grappig! Het is alleen zo frustrerend, dat meer dan de helft alles ervan aanneemt. Ook vergeet ik het interview van Mevr. Polack bij ”Het Netwerk” niet meer met een Israelische ambassadeur. Echter deze mensen dragen allemaal maskers, er moet een tijd komen dat ze ophouden met zich te verkleden als slachtoffers of snel ontmaskerd worden! Geen enkel mens verdiend het leed, zoals in Ghaza!

  12. 14)Falasteen, Ik kan het nog maar moeilijk geloven dat de mensen die jij noemt maskers dragen.Dat zou betekenen dat als zij na hun “carnaval” hun maskers afzetten, het weer gewone mensen zouden zijn.
    Ieder mens maakt immers voor zichzelf de keuze tussen goed en kwaad. Troost je iemand en ben je hem tot steun in moeilijke tijden of breng je iemand, omdat je denkt gelijk te hebben, opzettelijk nog meer pijn en leed toe dan zij al te lijden hebben? Zij hebben gekozen voor het laatste.

    Ze hebben geen maskers, ze zijn het echt zelf en geloven met hart en ziel dat zij het gelijk aan hun kant hebben en daarom gerechtigd zijn te doen wat zij doen, zonder megendogen.
    En dat Falasteen, maakt het zo onvoorstelbaar griezelig.
    Deze mensen zullen ook als straks hun knallen verstommen op hun posten blijven. Dan is het voor hen weer voorbij.

    Denk dan niet dat het voor de Palestijnen ook voorbij is, dan begint hun ware strijd pas. Dan zal ieder die hierbij betrokken is zijn gedachten weer op een rijtje moeten zetten om de toekomst onder ogen te kunnen zien. Ze zullen nog lang verward en ontdaan blijven en het vertrouwen in de mensheid kwijt zijn. Niet alleen nu maar vooral ook straks zullen de Palestijnen ons meer dan nodig hebben, een sterke arm om hun schouder en een zeker weten dat zij door ons niet vergeten worden en op ons kunnen blijven rekenen zolang zij dat nodig hebben.

    Gerrie

  13. Beste Gerrie,

    Regelmatig ben ik in Falasteen, maar ook in het zogenaamde Israel. Ik snap uw punt degelijk wel, en daar heeft u ook zeker gelijk in. Maar er zijn genoeg mensen die daadwerkelijk maskers dragen. Zij beschikken echter wel over de kennis, dat ze fout handelen en zelfs tot het verboden gaan. Het is niet dat ze maskers dragen om wie ze zijn, maar om hoe ze zich voor doen. Israel zal hoe dan ook, waar dan ook en met wat dan ook altijd zichzelf als slachtoffer plaatsen. Ze hebben macht in en met alles. Doordat zij geloven dat Israel hun beloofde land is, wat uitgebreid moet worden en daarvoor de Palestijnen moeten uitroeien, zullen zij alles uit de kast halen. Ze weten allemaal donders goed, dat ze geen slachtoffers zijn. Ze weten donders goed, dat zij alles in hun macht hebben. Ze weten dondersgoed, dat ze 10x sterker zijn. Ze weten donders goed, dat ze alle regels overtreden. Dat zijn de maskers die ze dragen naar de buitenwereld, want bij iedere daad hebben ze wel een excuus te bedenken. Ik weet eigenlijk niet hoe ik het anders moet verwoorden. Ik hoop dat het een beetje bij u goed overkomt.

    Daarnaast zal de strijd voor de Palestijnen nooit ophouden. Mensen zijn inderdaad zwaar beschadigd en vaak is herstel nog in twijfel. De Palestijnen hebben inderdaad niet alleen nu hulp nodig, maar ze hadden ALLANG hulp nodig!

    Falasteen is mijn moeder, mijn hart, mijn tranen en verdriet maar ook mijn vreugde en geluk! Falasteen is oprecht, maar wordt zo misbruikt!

    Hopelijk zal Falasteen inderdaad niet vergeten worden, en zullen er altijd mensen voor hen klaar staan. Hopelijk zal Falasteen getroost worden.

    Mooie woorden Gerrie! Maar er gebeuren zoveel griezelige dingen, soms wens ik, dat ik bepaalde dingen niet eens wist. Afschuwelijk dat mensen zo in elkaar kunnen zitten.

    Groetjes Ines M.

  14. Ben blij dat ik deze siteheb gevonden!
    het nieuws in nederland is frustratie allom!
    het arabische nieuws geeft toch een heel ander beeld. zoals ze eergisteren op het NOS nieuws zeiden: als een bom wordt afgevuurd en er wordt tijdig gezien dat het doel toch niet van Hamas is wijkt de bom uit en zal exploderen in een dichtbij gelegen gras veld! ja dat is toch te erg voor woorden… de beelden spreken voor zich en dan durven mensen nog te zeggen als ik ze een foto erover stuur dat ze wrsl bewerkt zijn ivm propaganda! ik heb er geen woorden voor…

  15. @ Corrie van der Hart (12):

    Ja, en wel op Nederland 1, van 20.50 tot ongeveer 22.00 uur, onder leiding van Paul Witteman, onder de titel: “De schande van Gaza”.

    Zouden dan eindelijk weer eens deskundigen als Robert Soeterik en Bertus Hendriks aan het woord komen?

    Inmiddels heeft premier Olmert excuses aangeboden voor het vernietigen van de opslagplaats van de VN met humanitaire hulpgoederen. En wat is de gebruikelijke smoes van Israël: vanuit dat gebouw zijn terroristen begonnen met schieten!
    President Peres zag en hoorde ik op CNN zeggen: “Wat Hamas doet is buiten alle menselijke normen!” Tja. We weten nu onderhand wel wie dat zeggen…..

  16. Ik ben wel benieuwd, Anja, naar je reactie op die uitzending van afgelopen vrijdag die Olav noemt. Heb je hem gezien? Kon je je erin vinden, althans in grote lijnen? Of waren er toch nog veel gaten in het verhaal? Het lijkt me dat zo’n high profile uitzending veel kan doen voor de publieke opinie — veel goeds, maar ook veel slechts.

  17. Ik heb het niet goed genoeg gevolgd om daar een goed commentaar op te geven, maar ik was al heel blij dat die uitzending er was, dat er nu eens serieus antwoord werd gegeven op het verwijt dat er nooit context wordt gegeven bij de berichten, zodat het wel lijkt of het conflict begon met de raketten – ik hoor dat vaak – en ik was ook blij dat er nu eens niet geprobeerd werd om te discussie op te pimpen door de grootste tegenstanders tegenover elkaar te zetten, maar drie mensen elk met hun deskundigheid en ervaring – al waren ze het niet over alles eens. Als ik tijd heb (TIJD! TIJD! wie levert me een paar extra blikken TIJD!) dan wil ik er nog wel eens naar kijken, wat ik van het historische verhaal vind.

  18. De moefti is een van de vaste nummers van het Israel-apologeten repertoire, Paul, en de moefti hebben we al heel erg uit. Wat je kunt weten als je voor je lange lappen tekst op mijn weblog probeert te zetten even googelt wat we hier al gehad hebben. Je kunt ook even langs de zionistische canon, Hier.”>hier, dan weet je wat we nog meer al uit hebben en waar je niet meer mee hoeft aan te komen zetten. Spaart tijd.

  19. Weet iemand welke neutrale krant ik nog kan lezen? Nieuws dat op feiten is gebaseerd? Ik weet het niet meer? Bij de volkskrantblogs ben ik geblokkeerd omdat ik tegengas gaf aan de schofterige reacties van Israel lobbyisten!

  20. De perfecte krant bestaat niet, Jose. Ik vind NRC op dit moment het beste, qua feiten en achtergrond, maar ook die kun je wel eens betrappen op zaken die niet kloppen.
    Wat je dus kunt doen is niet vertrouwen op één krant, maar tegelijk zorgen dat je voldoende informatie krijgt via andere bronnen – zodat je kritischer kunt lezen en luisteren.

    Ik lees in Haaretz, en daar vooral Amira Hass, Gideon Levy en Akiva Eldar, want die krant plaatst ook hele rechtse stukken.
    Ik lees de Guardian (on line dan) dat is een krant waarvan ik graag zou willen dat er die in Nederland hadden.
    Ik volg vooral Electronic Intifada, en ben een grote fan geworden van Aljazeera Engels.
    En dan kun je ook nog op mijn weblog terecht, waar ik vaak stukken plaats of verwijs naar goede bronnen.
    En er is nog een hele reeks van interessante sites, en goede artikelen en boeken.
    Beetje alert blijven dus.

  21. Bedankt Anja!. Ik ben blij dat er ook mensen zijn die de zaak ook van de andere kant belichten. Ook via jouw weblog zijn er veel interessante berichten te lezen. De Haaretz las ik al, de andere bronnen nog niet. Ik vind Stan Houcke ook interessante informatie hebben. Verder ben ik behoorlijk geschrokken van de Volkskrant! Wat is die diep gezonken!
    Nooit geweten dat er achter de media zoveel bagger zit en dan bedoel ik zowel tv, radio en kranten! Nooit geweten dat ik zo misleid werd! Nog bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *