Vandaag, 12 februari 2009

gaza_bannera_230109.gif

Een paar aanbevelingen: zaterdag is er in Vlaardingen, met de grootste Palestijnse gemeenschap in Nederland, een solidaire maaltijd, waarvan de opbrengst gaat naar – onder andere – de actie van Stichting Kifaia. Zie de poster hieronder.

gaza-poster.pdf

Wie nog niet gedokt heeft voor de actie voor Gaza maar dat wel wil, doe even, nu. Zie het gironummer op de banner hierboven, en voor meer informatie, ga zolang nog even hier en hier langs.

Onze gloednieuwe website – eindelijk – is bijna de lucht in. Komt!

Verder even een reminder voor een andere leuke actie, die voor een nieuwe omroep, Zenit. Zie hier. Ik ga er van uit dat (bijna) iedereen die op dit weblog komt behoefte heeft aan beter nieuws, media met meer kleur, meer kritische journalistiek. Weten de ouderen onder ons nog dat er een tijd was dat je thuisbleef voor een avondje VPRO? Nou, dan moeten we daar wat aan doen. Wordt voor 7.50 lid. Ook even doen. Hiero: de website van Zenit.

Vanochtend vertaalde ik een artikel van Gideon Levy, de onvermoeibare roeper in de woestijn, die op dit moment vrijwel dagelijks een meestal kwaad artikel publiceert in Haaretz. Het is ook niet om aan te zien wat er in Israel gebeurt die zich steeds verder ingraaft in rechtse stellingen, en het is nog minder om aan te zien hoe Gaza nog verder afglijdt in de ellende. (De Kifaia ploeg heeft trouwens toestemming te gaan, volgende week. Als de grens open is, insha’Allah) Levy wil een nieuw, links zionisme, dat je desnoods anti-zionisme mag noemen. Een interessante stellingname.

Ik ben bezig aan een serietje over de actualiteit van het zionisme – bestaat het nog? En hoe dan? En ik verwerk de commentaren van twee geleerde Palestijnen: Nadim Rouhanna, die stelt dat het zionisme vanaf het begin inherent gewelddadig is geweest. Voor hem dus geen ‘links’ zionisme, zoals Levy dat wil, want een staat die uitgaat van de heerschappij van een nationale groep boven een andere kan niet bestaan zonder geweld. En een andere Palestijn, Joseph Massad, die een diepgaande studie heeft gemaakt van de ontstaansgeschiedenis van het zionisme, en tot de conclusie komt dat het zionisme een spiegelbeeld is van het antisemitisme, en daar nog steeds de sporen van draagt.
Binnenkort in dit theater.

Maar eerst Gideon Levy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *