Geuzenpenning en mensenrechten

geuzenpenning.jpg

De stichting Geuzenverzet 1940 – 1945 reikt dit jaar de prestigieuze geuzenpenning uit aan twee mensenrechtenorganisaties, B’Tselem uit Israël en Al-Haq uit Palestina. (Hier de website) Beide organisaties zijn onafhankelijk, en beide onderzoeken en rapporteren zowel over schendingen van mensenrechten door Israël als door de Palestijnen. De ceremoniële uitreiking vindt plaats op 13 maart in Vlaardingen (waar ik waarschijnlijk bij zal zijn) en er is op 11 maart een debat in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Enige probleem: Jessica Montell, hoofd van B’Tselem mag wel komen, maar Israël geeft het hoofd van Al Haq, Shawan Jabarin uit Gaza geen uitreisvergunning.

Over mensenrechten gesproken dus.
De smoes is dat de Shin Bet, de interne inlichtingendienst in Israël, die aan niemand verantwoording af hoeft te leggen, zegt dat Jabarin een actief lid is van het PLFP, een kleine politieke partij, het Volksfront. Maar Jabarin is daar nooit voor aangeklaagd en heeft dus ook nooit de kans gehad zich daartegen te verweren. Zoals de Shin Bet werkt zijn de ‘feiten’ die aanleiding geven tot het oordeel geheim, en mogen ook door de advocaten van Jabarin niet worden ingezien. Jabarin is al sinds 1987 actief in mensenrechtenorganisatie Al Haq.

Het is waarschijnlijk dat het bezwaar tegen Al Haq niet is dat daar ‘militanten’ lid van zouden zijn, maar dat Israël er alles aan doet om aanklachten van schendingen van mensenrechten tegen te gaan. Tevergeefs, lijkt mij, want juist het feit dat het Jabarin onmogelijk gemaakt wordt om te reizen laat zien hoe Israel te werk gaat. Er loopt nog een kort geding bij het Hooggerechtshof in Israel. De verwachtingen dat die alsnog het reisverbod illegaal zullen verklaren is klein – al vaker hebben zij de ‘veiligheid’ – of wat de Shin Bet daar onder verstaat – laten prevaleren boven de mensenrechten.

Harry van Bommel heeft er kamervragen over gesteld, hier en hier.
Haaretz, hier.

Avika Eldar, in Haaretz. hier

Adri Nieuwhof, hier

16 gedachten over “Geuzenpenning en mensenrechten

  1. Anja, Jessica Moztell,hoofd van B’Tselem mag wel komen,maar Israel geeft het hoofd van Al Hag, Stawan Jabarin uit Gaza geen uitreis vergunning. Is er voor de laatst geen mogelijkheid om via Egypte Nederland te bereiken? Dan zal onze minister van Buitenlandse Zaken wel aan de ‘bel’ moeten trekken en als hij dat niet wil doen,dan,ja dan is hij geen ‘knip voor de neus’waard en geloof ik niets meer van ‘zijn’ “mensenrechten”!!! J.F. Verhagen

  2. Zoals je zelf net zei is het wel nodig om de zaken vaak te herhalen. Wie geen toestemming krijgt om uit te reizen kan er ook niet via Egypte uit. Israel heeft het laatste woord over alle grensovergangen van Gaza.
    Wat dacht je hoeveel Gazanen er al waren vertrokken als dat wel via Egypte kon!
    Wat de knip voor de neus van Verhagen betreft, ik geloof al heel lang niet meer in zijn stellingname over mensenrechten.

  3. Anja, ik meen dat Jabarin niet in Gaza woont, maar in Ramallah, op de bezette westelijke oever van de Jordaan, en dat hij geen toestemming krijgt de Westbank te verlaten. (Hij zou dus sowieso niets hebben aan de Egyptische grensovergang met Gaza.)

  4. Jabareen woont en werkt in Ramallah, West bank en niet in Gaza, wat dus uiteindelijk geen verschil maakt.

  5. Ik denk niet dat stellingsname over mensenrechten expliciet is.
    Heeft te maken met de eigen menselijke normen en waarden.

    En daar schort het vaak nogal aan volgens mijn normen en waarden.

  6. UCP roept op om naar het NRC te schrijven. Ik heb dit overgenomen van http://www.stopdebezetting.nl. Hier ook Al Haq zelf aan het woord

    “In dit artikel is de citering van Ronny Naftaniël, wiens uitspraak dat Shawin Jarbarin “eerder is veroordeeld voor terroristische activiteiten” klakkeloos overgenomen door de NRC-redactie. In werkelijkheid is de bewuste veroordeling destijds gebeurd op grond van geheim “bewijsmateriaal” waar Shawin’s verdediging geen inzage in had. Zie onder andere: ”

    http://www.alhaq.org/etemplate.php?id=376.

    Reacties op dit artikel lijken derhalve op zijn plaats. Het artikel is op de nrc-site te vinden op: http://www.nrc.nl/binnenland/article2169739.ece/Winnaar_Geuzenpenning_mag_land_niet_uit.

    (H.)

  7. op Wikipedia kan je de de hele lijst van mensen en organisatie nazien die deze penning uitgereikt kregen. Het is logisch dat Israël dit fors tegenwerkt.Als je alle propaganda van Israël volgt dan snap je dit ook wel. Misschien kan Max v/d Stoel nog iets doen verhagen daar hoeven we niets van te verwachten.

    1993 – mr. Max van der Stoel
    1994 – Artsen Zonder Grenzen, afdeling Nederland
    1995 – Václav Havel president van de Tsjechische Republiek
    1996 – Harry Wu Chinees dissident en vrijheidsstrijder
    1997 – De ‘Dwaze moeders (Madres de Plaza de Mayo)
    2002 – Asma Jahangir Pakistaans pleitbezorgster voor rechten van de vrouw
    2006 – Haitham Maleh Syrische mensenrechtenactivist

  8. Vanmorgen gelezen op Teletekst : Minister Verhagen zegt dat hij zich blijft inspannen voor de Palestijnse winnaar van de Geuzenpenning. Etc.Etc.
    Verhagen heeft zijn Israelische collega Livni gevraagd of het uitreisverbod kan worden opgeheven.

    Zou hij dat werkelijk gedaan hebben of worden we weer voor de gek gehouden?

    En zo ja, zal hij dan eindelijk eens wakker worden??
    Gerrie

  9. Dat zal hij best gedaan hebben als het op Teletekst staat, Gerrie.
    En nee, ik denk dat een zwaluw nog geen zomer maakt, en dat er weinig verandering zal komen in zijn pro-Israel beleid.

    En inderdaad, ik had me vergist, Jabarin komt niet uit Gaza maar van de Westoever. Dank voor de correctie, Ruben en Trees.

  10. Ja, zoiets in de trant van : Ik vraag je wel om het uitreisvisum te geven maar ik adviseer je om het niet te doen.
    Gerrie

  11. Denk het niet, Gerrie. Ik schat het zo in: Verhagen heeft er helemaal geen bezwaar tegen dat er een Palestijn voor even uit de gevangenis gelaten wordt, en als hij daar aan bij kan dragen speelt hij graag mooi weer. Maar hij beschouwt zulke zaken liever als ‘incidenten’ en zal van zijn leven niet bereid zijn om onder ogen te zien dat het een illustratie is van een beleid om Palestijnen te vernederen, te ontmenselijken, en van hun vrijheid en hun rechten te beroven. Laat staan dat hij fundamentele kritiek op Israël wenst te geven.

  12. Woe 11 maart, 14.00-17.00 uur, Openbare bijeenkomst in Verzetsmuseum Amsterdam in het kader van de Geuzenpenning 2009 met Jessica Montell van B’Tselem en vertegenwoordigers van Al Haq. Entree gratis, wel reserveren 020 620 25 35.

  13. Vanavond ZEMBLA gezien ?
    Eindelijk de onverbloemde waarheid over Israel op de Nederlandse TV. Nog is er niemand in staat Israel te stoppen maar de tijd lijkt nabij dat de wereld niet langer werkeloos de misdaden van de Israëlies zal blijven accepteren.
    En ook de waarheid over Verhagen, de minister van buitenlandse zaken van ons land. Je krijgt toch haast het griezelige idee dat we vertegenwoordigd worden door een landverrader als wordt aangetoond dat meer dan 45% van alle hulp aan de Palestijnen in de zakken van Israël verdwijnt en je dan nog onverkort achter dat land blijft staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *