Poppesnor. Poppesnor? Ja en Lover

ida-anja-flyer1.gif

Poppesnor, staat er in de Dikke van Dale, betekent overijverige speurder.

En daarmee werd het de naam van een Vlaamse feministische groep. Die samen met Lover – van ‘gebladerte’, niet van ‘minnaar of minnares’ – een al heel lang bestaand feministisch blad, twee bijeenkomsten organiseerde, waar twee al niet meer zo piepe feministes, namelijk Ida Dequeecker voor Belgie, en ik, voor Nederland, in gesprek gingen over feminisme vroeger en nu. 40 jaar Lef, Lust & Links engagement. Hier.

antwerpen-17.jpg
(Ida Dequeeker)

Ida en ik zijn elkaar heel lang geleden wel eens tegengekomen, zij heeft een beter geheugen dan ik, maar over het algemeen, ik zei dat al eens eerder, is er nog steeds een nogal grote cultuurbarriere tussen onze landen, ondanks het feit dat we een taal gemeenschappelijk hebben. We weten niet zoveel van elkaar. Behalve dat de Belgen al een hele tijd met het Vlaams Belang in hun maag zitten, de progressieve Belgen dan, en wij nog niet echt bekomen zijn van onze eigenste Wilders. Een paar van de mensen in ons publiek moesten er wel om lachen, toen ik zat te kankeren, en overwoog om nu toch maar naar Antwerpen te emigreren: nu weten jullie ook hoe dat is.

antwerpen-14.jpg
(Sara S’Jegers)

Mooi zaaltje vol. Onderwerpen waren er te over, wat je krijgt als je niet meer piep bent en maar actief blijft, en moderator Sara S’jegers van Poppesnor had zich goed voorbereid: het ging over hoe we feministe waren geworden – Ida was medeoprichtster van Dolle Mina Vlaanderen in 1970, en ook van de fem-soc, lid van de SAP – de Socialistische Arbeidspartij en nu heel actief bij het platform Baas over eigen hoofd (BOEH!), een actie om vrouwen het recht te geven een hoofddoek te dragen, nu de gemeentes wettelijk is toegestaan om het dragen van hoofddoeken in openbare functies te verbieden.

antwerpen-16.jpg

antwerpen-15.jpg

We hebben veel raakvlakken. We hadden het over wat ‘het persoonijke is politiek’ nog voor ons betekent. Over feminisme en links. Over het recht op abortus van toen, en hoe zich dat vertaalt naar nu. Over de vraag of geloof en feminisme samen kunnen gaan. Over feminisme en etniciteit. Racisme, Sisterhood is powerful, hoe staat het met de solidariteit. Over feminisme in het huidige politieke klimaat. Over Palestina. Aan de seksuele revolutie kwamen we niet eens toe. Die doen we dan in Amsterdam, want de tweede bijeenkomst, met een moderator van Lover, vindt plaats aanstaande zondag in De Balie, om 15.00. En daarom ga ik hier niet vertellen wat we allemaal hebben gezegd anders komt er niemand meer. Behalve voor de seksuele revolutie dan.

Flyer van BOEH!
boeh.jpg

Website BOEH! hier.

Website Lover: hier.

In Antwerpen was de ‘inkom’ 3 euro, maar zondag in De Balie is het voor nop.

Eén gedachte over “Poppesnor. Poppesnor? Ja en Lover

  1. Fijn om te horen hoe verschillend de persoonlijke insteek van jullie beider was/is,blijvend geloven in de maakbaarheid van een evenwichtiger samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *