Na de verkiezingen: zoeken naar antwoorden (7)

Nog eens Volendam

Ik dacht dat we de bulk van de reacties op de EU verkiezingen en de winst van de PVV wel gehad hadden, maar vergat dat de weekendbijlagen van de dagbladen nog moesten komen. Ik zal echt, spoedig, weer eens over iets anders schrijven, maar kwam toch te veel tegen om er al mee op te houden. Een paar kleine afleveringen dus nog.

Hier: een ingezonden brief op de opiniepagina van de Volkskrant.

Ik was wat verbaasd over de keuze van Volendam voor de PVV. De PVV, het kabinet, maar ook de bevolking van Edam en Volendam is erg vergeetachtig.
Tijdens mijn werkzame leven heb ik dikwijls met Marokkanen en Turken te maken gehad. Multinationals als DSM hadden namelijk in Edam-Volendam een grote fabriek voor de fabricage van plastic zakken. Dat was werk waarvoor de Edammers en de Volendammers hun neus ophaalden. De verblijfplaats van de gastarbeiders was een cartonnen behuizing. Dankzij een bewonersactie is jarenlang gestreden om voor hen een menswaardige behuizing te organiseren.
Resultaat is dat er in Edam-Volendam nu een actieve Marokkaanse gemeenschap is die goed is geintegreerd. Kennelijk zijn de jongere Volendammers dat vergeten. Jammer, dat ook de lijstanvoerders van regeringspartijen en de politieke leiders dit in hun campagne zijn vergeten.

Piet Carbaat, bijna 86 jaar.

15 gedachten over “Na de verkiezingen: zoeken naar antwoorden (7)

  1. Dit is geen PvdA bashen, maar pure verontwaardiging en woede. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de partijleider (Bos) de lijsttrekker voor de EU verkiezingen (Berman) na de nederlaag nog eens een trap na geeft en dan later gaat slijmen met de woorden dat Berman louter complimenten verdient. Waar moet ik in vredesnaam een grijntje vertrouwen in Bos vandaag halen. Ik heb in het verleden vaker geprobeerd om enig vertrouwen in Bos ( en in sommige andere leidinggevenden) te hebben, ook al is het mijn partij niet. Het wil me echt niet lukken. De affaire Vogelaar zit nog vers in mijn geheugen.
    Deze houding van de belangrijkste PvdA prominenten zou wel eens de kernoorzaak kunnen zijn van het grote verlies van de PvdA.

    Jan.N

  2. Jahan, doe eens niet al je woede op Bos loslaten terwijl we zitten met een meneer die alle moslims het land uit wil hebben, en een op de zeven Nederlanders die dat een goed idee vinden. Laten zij bij de PvdA het nou onderling uitvechten. En je hoeft niet bij de PvdA, echt niet.

  3. Nu las ik dat Eberhard van der Laan de aanval heeft geopend op Wilders (nu.nl). Eindelijk, is misschien het goede woord niet, maar met Eberhard als voormalig advocaat zie ik nu in Wilders toch een politiek gedaagde. Waarom weet ik niet, maar vreemd genoeg denk ik dat Wilders zich nu toch zorgen moet gaan maken. Wij deden het al, nu is Wilders aan de beurt.

  4. Ja, dat weet ik wel. Iedereen die me kent weet hoe ik tegenover die anti-moslim-meneer sta. Maar juist die partijen, die daar zo tegen zijn, moeten vertrouwen uitstralen. En als het dan eens een keer gebeurt nou ja voila, maar dat is bij bepaalde personen niet zo. Alle fatsoenlijke democratische partijen dienen een blok te vormen tegen die haatuitdragende partij van Wilders. Maar hoe moet dat als vertrouwen ontbreekt? De onvrede is zo groot dat alleen een sterke eerlijke coalitie het kan opnemen tegen een partij als de PVV. Ik vind het ook allemaal zo teleurstellend voor de oprechte PvdAers.
    Ik vrees, dat ik me niet helemaal goed verwoord, maar een goed verstaander heeft een half oor nodig.

    Jan.N

  5. Vandaag aanwezig geweest bij de veiling op de binnenweg,veel aanwezigen,ik weet niet of er veel verkocht is.
    Ik heb voor de deur gestaan,en de eerste 50 euro zijn bnnen.
    Morgen naar Utrecht,waar het Palestina commite ook een of andere gebeuren heeft georganiseerd.
    Groeten aan allen vrienden van de Palesteinen.
    Gerard.

  6. Ik snap een heleboel niet. Maar ik snap echt helemaal niet waarom ‘we’ allemaal zo meegaan in de Wilders-is-een-nieuw-geluid-hoera-hoera-hoera-stemming. En dan doel ik niet op jou hoor Anja, want op de hoera-hoera-hoera-stemming heb ik jou niet kunnen betrappen, maar waarom maakt de SP (of ieder andere partij) niet duidelijk dat Wilders niet onze held in nood is, die al onze problemen gaat oplossen?

    Ik ontmoette een PVV-stemmer deze week. (Het was nogal een schok om te ontdekken dat ik PVV-stemmers in mijn kennissenkring heb, maargoed.) En die deed zijn tirade over al onze grote problemen, de puinhopen van paars, de kutmarokkanen en dat de gevestigde politieke partijen dat allemaal maar hadden laten gebeuren, enz. enz. Maar toen ik naar voren bracht dat Wilders al meer dan tien jaar Tweede Kamerlid is én daarmee actief bijgedragen heeft aan Paars II, werd het even stil. Wilders is helemaal niet nieuw en hip. Hij is al tien jaar Tweede Kamerlid. Nu snap ik ook wel dat je invloed als kamerlid beperkt is, maar ik snap gewoon niet waarom we toelaten dat Wilders de rol van het jullie-hebben-alles-fout-gedaan-en-ik-ben-de-oplosser-van-dit-al(en dan ook nog in de: vooruit ik offer me wel op- rol.) zo makkelijk zichzelf aanmeet. Hij was er gewoon bij. Maar mensen beseffen dat blijkbaar niet.

    Ik snap wel dat mensen vallen voor Wilders zijn populistische praat. En de krantenkoppen lopen ook altijd lekker. (Van gratis kranten snap ik nog wel dat die zijn woorden zo overnemen, maar ik zie het ook steeds meer in het NRC en de Volkskrant, bijvoorbeeld.) Maar hij is niet onze held die al onze(?) problemen gaat oplossen.

    Hij hoort bij de zij, van zij hebben alles foutgedaan. Zegmaar. Ik zeg: Speerpunt voor de volgende verkiezingen 😉

  7. Mijnheer Noort “Ik vrees, dat ik me niet helemaal goed verwoord, maar een goed verstaander heeft een half oor nodig.”
    Moet dit een bedreiging voorstellen? Graag uitleg.

  8. 9) Meneer Wesley van der Gracht. Nee het moet helemaal geen bedreiging voorstellen. Hoe komt u er bij. Ik ben alleen diep bezorgd en daardoor speelt woede en verontwaardiging misschien extra hoog op. Ik was verder bang, dat ik misschien e.e.a. niet helemaal duidelijk gemaakt had.

    10) Ja,dat weet ik Anja. Toch bedankt.

    Jan.N

  9. Ik zie de fout wel bij de sociaal democraten zitten dat een Wilders succesvol kan zijn.
    Het zijn zij die de immigranten behoren te verheffen uit hun sociale isolement en achtergesteldheid.
    Want dat is uiteindelijk waardoor Wilders kiezers kan trekken.
    Door te wijzen op de achterstand van die groepen mensen in Nederland.
    De sociaal democraten zouden de brug moeten zijn die immigrant en autochtoon bij elkaar brengen.
    Uiteindelijk is het dan ook echt de integratie die beter moet gaan wil je een Wilders kunnen bestrijden.
    Het wegwerken van die tweedeling in Nederland waar groepen mensen in volledig andere werelden van elkaar leven.

  10. Solidariteit kweken is een betere term voor waar ik aan denk.
    Maar zo iets zou gewoon wel moeten gebeuren voordat er hier Joegoslavische situaties ontstaan.
    Weg met die witte en zwarte scholen en witte en zwarte wijken.
    Een te hoge concentratie autochtoon of allochtoon betekent dat iemand gaat verhuizen.
    En dat hoeft wat mij betreft helemaal niet te gebeuren op vrijwillige basis.
    Daarvoor zijn de problemen gewoon te groot en de situatie te ernstig.

  11. Ik kon het gisteren even niet laten … het stukje heet:

    Een partij voor bange poeperds

    Misschien is het zuiver propagandistisch gezien niet geheel de juiste toon, maar zo zie ik het voor een deel wel.

    Overigens las ik gisteren dat de Wilders club zich van hun rechtervleugel-VVD-achtige beleid m.b.t. sociaal-economische zaken aan het weg bewegen is. Ik vraag me af of dat oprecht is of gewoon “pragmatisch opportunisme”. Ik ben benieuwd naar hun stemgedrag in deze …

    Ook is de heer Wilders thans tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Ik kan mij nog herinneren hoe dat bij de Lijst Pim Fortuyn ging. De heer Fortuyn was ook tegen de aanschaf van dat ding. Maar wat stemde de heer Herben en de zijnen namens de LPF toen ze eenmaal in de regering zaten? Precies: Vóór.

    Mazzel & broge, Evert

  12. Rustig maar een beetje, Hendrik. Jij bent nu op zoek naar die ene oplossing om in een klap van alle problemen af te zijn, die desnoods met geweld doorgevoerd zou moeten worden. Maar zo werkt het niet. En solidariteit kweek je daar al helemaal niet mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *