ChristenUnie en islam

Ook de ChristenUnie is op de islamtour, meldt Trouw van vanochtend.
Terecht. CU en moslims in Nederland hebben overeenkomsten.

Ik zie bij veel moslims dezelfde maatschappelijke houding: een vorm van ethische verantwoordelijkheid, een nadenken over wat goed is voor de mensheid vanuit oude waarden, en een weigering om mee te doen aan de slogan ‘geloven, dat doe je maar thuis’. Veel van de waarden zoals de christenen die formuleren komen aardig overeen met die van veel moslims. En nog een punt: in het kielzog van de weerstand en het wantrouwen tegen de islam komt nu ook flink wat algemene religie-fobie bovendrijven, ik maak daar tenminste regelmatig wat van mee hier op dit weblog. Deels omdat progressief Nederland had afgesproken dat het christendom na de ontzuiling en de secularisering een achterhoedegevecht aan het leveren was om de laatste kerken nog gevuld te houden, deels omdat de weerstand tegen islam als het ware ook oud zeer over religie in het algemeen mee naar boven trekt. En misschien is het soms ook gewoon dat de islamofoben zich in willen dekken: nee hoor ze zijn niet tegen moslims maar hebben gewoon bezwaren tegen religie in het algemeen.

Er zijn veel thema’s die christenen en moslims met elkaar te bespreken hebben: hoe verstaan we de scheiding tussen kerk en staat, wat verstaan we daaronder, hoe ver gaat dat? En er zijn minder leuke thema’s: hoe om te gaan met de verwerping van homoseksualiteit in een maatschappij die prat gaat op homo-tolerantie, en dat als toetssteen heeft verklaard voor de beoordeling van religieuze groeperingen. Er zijn ook duidelijke verschillen: moslims in Nederland staan over het algemeen achter de rechten van Palestijnen, en worden weinig gehinderd door een oude, mede door schuldgevoel ingegeven toegeeflijke houding tegenover Israel, terwijl de CU nog steeds onverminderd vast lijkt te houden aan hun oude band met Israel, en niet bereid is om stelling te nemen wanneer hun oude vriend stelselmatig mensenrechten schendt en internationaal recht met de voeten treedt. En daarmee laat de CU een heel volk vallen, inclusief, interessant genoeg, de christelijke Palestijnen. En helpt daarmee uiteindelijk ook Israel niet.

Genoeg voor de CU om eens na te denken over hun houding tegenover de islam in Nederland. Dat gebeurt nu. Pas was er een eerste aflevering van een reeks openbare debatten, deze dinsdag, in Utrecht. Een van de gespreksdeelnemers was de conservatieve filosoof Andreas Kinneging. Zelf pleit hij er graag voor dat vrouwen thuisblijven en afzien van een eigen carrière, omdat dat niet goed zou zijn voor de kinderen en ook tegen de ware aard van vrouwen zelf zou zijn. (zie hier) Een reden om conservatieve mannelijke moslims de hand te reiken, want die denken ook ongeveer zo, lijkt mij. Maar nee. Tijdens de discussie zag hij nogal wat fundamentele verschillen met de islam, met name, de grapjas, dat in de islam de man zoveel hoger zou staan dan de vrouw. Interessant punt. Vooral omdat voor de discussie zes mensen waren uitgenodigd; zes mannen.

7 gedachten over “ChristenUnie en islam

  1. Tijdens de kabinetsformatie van 1977 was er al een prent van Opland getiteld: “Vier heren praten over de rechten van de vrouw.”

    Tegenwoordig zijn het dus ZES heren. Misschien is dat nog wel een kleine vooruitgang. 😉

  2. niet discuseren maar tonen naar anderen om dingen te waarderen en te verwerpen wat verwerpelijk is, dank u

  3. Correctie: er was ook een vrouw in het forum in Utrecht. Mirjam Bikker, fractievoorzitster van ChristenUnie Utrecht. Bij het debat in zowel Rotterdam als in Groningen waren er twee vrouwen. Het was dus zeker geen exclusieve mannentour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *