SP steunt boycotactie Israëlische producten

rdam1.jpg

Van de website van SP Rotterdam af: SP STEUNT BOYCOTACTIE ISRAELISCHE PRODUCTEN

26-09-2009 • Bijna zevenhonderd klanten van Albert Heijn op te Lijnbaanplein hebben vrijdag 25 september middels een protestkaart laten weten niet langer dadels van het merk Jordan River, fruit van Carmel en Jaffa of andere producten afkomstig uit Israel te kopen. Zij dringen erop aan dat ’s lands grootste kuidenier deze de producten uit de schappen weert, totdat Israel het internationale recht respecteert.De actie maakt deel uit van de landelijke campagne Koop geen Israelische Apartheid, en wordt in Rotterdam ondersteund door het Rotterdams Palestina Komitee en de plaatselijke SP afdeling.

Doel van de actie is helder: Israel onder druk zetten om op te houden met de illegale bezetting, ontmanteling van nederzettingen en muur in gang te zetten, op te houden met de blokkade van Gaza en daarmee: het apartheidssysteemte staken. Het actiemodel is geïnspireerd op de anti-apartheidsactie destijds tegen Zuid-Afrika. De wereldwijde boycotbeweging is een antwoord op verzoeken van meer dan 170 Palestijnse vakbonden, universiteiten en mensenrechtenorganisaties.

Israel stichtte een staat in een land dat al bewoners had, en was zich daar ten volle van bewust. De Nakba, of catastophe van 1948 kostte vele Palestijnse burgers het leven. Honderden Palestijnse dorpen werden met de grond gelijkgemaakt en honderdduizenden mensen werden uit hun huizen verdreven. Nog steeds weigert Israel de vluchtelingen te laten terugkeren. Het enige dat hen rest zijn de sleutels van hun woningen of de eigendomspapieren van hun land.

rdam2.jpg

Tot op vandaag gaat de kolonisatie door en breidt Israel de illegale nederzettingen op Westelijke Jordaanoever uit, ondanks de internationale kritiek. Land van Palestijnse families wordt simpelweg afgepakt, hun huizen worden zonder pardon gesloopt.

De Apartheidsmuur, vijf jaar geleden veroordeeld door het Internationale Gerechtshof in Den Haag, scheidt boeren van hun land, studenten van hun scholen, families van elkaar en maakt handel tussen de steden op de Westoever onmogelijk. De muur, die niet op Israelisch maar op Palestijns grondgebied staat en zo vele kilometers land bij Israel trekt, heeft niets met bestrijding van terrorisme te maken, maar alles met landjepik en het ontwrichten van de Palestijnse economie. Vreedzame protesten van de burgerbevolking worden met geweld uiteengeslagen.

In Israel wordt aan Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap rechten onthouden die hun joodse medeburgers wel hebben: het recht te trouwen met iemand van buiten Israel of het recht te te bouwen op hun eigen land. Ook van Palestijns-Israeli’s wordt grond afgenomen en overgedragen aan het Joods Nationaal Fonds, dat het uitsluitend aan joods-Israeli’s verpacht.

Gaza is een openluchtgevangenis die voor, tijdens en na de gruwelijke bombardementen van eind vorig jaar, die aan 1300 mensen het leven kostte, potdicht zit. Israel weigert simpelweg om voldoende voedsel en medicijnen toe te laten. Letterlijker kun je de term ‘sterfhuisconstructie’ niet nemen.

Israel draait iedere vorm van Palestijns economisch leven de nek om, en gaat er zelf met de vruchten van de bezetting vandoor. Landbouwproducten uit de nederzettingen worden met ‘produce of Israel’-label in Europa en de Verenigde Staten verkocht. Agrexco, voor 51 procent staatseigendom, exporteert groenten en fruit onder de merknaam Carmel, dat voor een aanzienlijk deel afkomstig is van geconfisqueerde gronden in de Jordaanvallei. De bezette gebieden maken geen deel uit van de staat Israel, en producten als zodanig labelen is fraude. Voor dit staaltje kolonialisme krijgt Israel van de EU ook nog een aanzienlijk handelsvoordeel. Export van Palestijnse producten wordt onmogelijk gemaakt, waardoor de Palestijnse economie nog verder in het slop raakt.

Tot nu toe hebben de woorden en de oordelen van de regering Obama en de EU niets opgeleverd, zelfs geen bevriezing van de nederzettingenbouw, laat staan tot terugtrekking uit de bezette gebieden. Wereldwijd dringen burgers bij hun overheden en bedrijfsleven aan op boycot, desinvesterig en sancties. Druk van buitenaf zou, net als in Zuid-Afrika, ook het Israelisch apartheidsregime wel eens op knieën kunnen krijgen en de Palestijnen hun recht op zelfbeschikking geven.

rdam3.jpg

Website SP Rotterdam hier

15 gedachten over “SP steunt boycotactie Israëlische producten

  1. Vraagje. Gesteld dat de actie het gewenste resultaat bereikt en de palestijnen hun land terug krijgen en zo. Krijgen de 800,000 Isrealiers die door de Israel omringende landen alles werd afgepakt ook hun bezittingen terug en kunnen ze ook weer leven als gelijkwaardige burgers?

  2. Zoals je wel weten kunt is de geschiedenis van Joden die uit de Arabische landen naar Israël zijn gekomen niet dezelfde als die van de Palestijnen die zijn verdreven toen er in hun land een joodse staat werd gesticht, Will. Het hoort bij de demagogische trucjes van de Israël-apologeten om dat op een lijn te stellen.
    Mocht het ooit zover komen dat de Palestijnen recht wordt gedaan (die overigens niet verantwoordelijk zijn voor het feit dat veel joden uit Arabische landen naar Israël zijn vertrokken) dan komt de verhouding tussen Israël en de Arabische landen ook veel gunstiger te liggen dan nu. En als er dan werkelijk sprake is van Arabische joden die tegen hun wil hun bezittingen zijn kwijtgeraakt zou de compensatie daarvoor een uitstekend onderdeel kunnen zijn van een werkelijke vrede tussen Israël en de Arabische wereld.

    Overigens mag Israel zelf wel eens beter zijn best doen om de “Mizrahim” – Arabische joden – wat gelijkwaardiger te behandelen, want het valt nog niet mee.

  3. Eerst het oudste onrecht, de diefstal van Palestijnse rechten en eigendom, teniet doen. Daarna komt vanzelf het overige onrecht in beeld. Niet teveel tegelijk willen.
    Boycott van producten is een goede actie.

  4. Evert, heb je wel enig idee wat je zegt – ‘eerst het oudste onrecht teniet doen’, wat dacht je, alle vluchtelingen terug, hun huizen en land teruggeven, hun verwoeste dorpen weer opbouwen, en dat noem jij niet teveel tegelijk willen?

  5. Een goede geslaagde actie,ik had er graag bij willen zijn maar door mijn ziekte probleem,moest ik in opdracht thuis blijven.
    Groeten aan alle SP,ers Gerard.

  6. Beste Anja,

    Mag ik je erop attent maken dat in de Super de Boer soms als er aanbiedingen zijn voor 5 kg zakken aardappelen deze vaak uit Israel komen? Ik werk zelf bij Super de Boer als bijbaantje en heb ze erop attent gemaakt dat ze hierbij indirect bezetting, massamoord en etnische zuivering steunen. Ik kreeg echter geen bevredigend antwoord terug van de directie via de e-mail. Het was zo’n halfslachtig zwak antwoord wat hier op neerkwam: we zorgen dat ze niet uit de bezette gebieden komen en we gaan er niets aan veranderen. Ik heb ze even uiteengezet hoe dat helemaal niet uitmaakt of ze nou van bezet gebied komen of niet (overigens, al het gebied is in mijn ogen daar immers bezet), maar hier geen antwoord op gekregen. (super de boer Vlaardingen heb ik het dan over, mijn filiaalchef kan hier volgensmij ook niets aan doen, omdat hij ze van het distributiebedrijf automatisch geleverd krijgt). Zouden wij er wat aan kunnen doen? De laatste tijd heb ik ze overigens lang niet meer gezien.

    Mvg,

    Jesper

  7. Elad, lees even de spelregels. Je hoeft hier echt niet meer aan te komen zetten met rommel in de trant van Israel heeft het land van de Palestijnen niet gestolen maar gekocht, of dat Gaza niet bezet is – dat zijn zulke evidente leugens, ik begin echt niet elke keer opnieuw om daar serieus op in te gaan. Je hebt recht op je eigen mening maar niet op je eigen feiten. En ik plaats zeker niet alles als ik het niet de moeite waard vind.

    Jesper, ik zit niet in de organisatie. Maar de mensen die daar wel in zitten zullen dit zeker lezen.

  8. En ook jij, Jigal, kom hier niet aanzetten met de leugen dat ‘Israel als vredesgebaar Gaza heeft teruggegeven.’ Het is niet waar. Het is weer eens pure ‘hasbara’. Probeer het eens ergens anders.

  9. Ik was toevallig één van de klanten die vrijdag in een fuik van groene t-shirts liep. Het zag er zonnig uit. Maar toch een vraag: De SP Rotterdam steunt de actie, zo lees ik. Daar is helemaal niks mis mee. Maar moet het niet zijn dat dit gewoon een SP-actie is. Ik kreeg te horen van één van de folderaars dat de kaarten uit de huisdrukkerij van de SP kwamen en het gezelschap (die fotografe met dat brilletje)bestond ook uit veel SP-leden. Waarom niet gewoon een SP-actie?

  10. Er zijn gradaties binnen een politieke partij, Mark. Er zijn acties die door de gehele partij worden overgenomen, zoals die van 65 blijft 65, en acties die door een afdeling worden gestart, met instemming van ‘landelijk’. En soms doet een afdeling mee aan een actie die door een andere organisatie is begonnen en vraagt daarvoor ondersteuning van de partij en krijgt die ook. We zijn erg voor samenwerking met andere groepen op punten waar we achter staan. Verder hebben afdelingen een grote mate van vrijheid om hun eigen actiepunten vast te stellen.
    Wat Palestina betreft is er in Rotterdam al een hele tijd sprake van samenwerking van verschillende partijen en organisaties.

  11. En ook Theo was er bij natuurlijk.

    theo.jpg

    Lees op zijn weblog, hier. Dan verneem je ook dat de aktie was georganiseerd door het Palestina Komitee, en niet door de SP, maar dat de SP Rotterdam van harte meedeed.

  12. Beste Anja,
    Binnenkort is er weer een DSB-actie en ik zou je bovenstaande tekst graag willen gebruiken om aan de mensen op straat te geven. Het geeft in het kort, maar toch redelijk volledig, een beeld van de situatie.
    Met vriendelijke groet,
    Gustav

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *