Abbas has crossed the line

abbas-traitor.jpg

English: Abbas has crossed the line, Palestine Telegraph, hier.
The enemy from within, Sabbah Blog, hier

Zo fel gaat Israël tekeer tegen het Goldstone rapport, dat het duidelijk is dat ze diep geraakt zijn. Het Goldstone rapport dat in opdracht van de VN is gemaakt, brengt de oorlogsmisdaden van zowel Israël als Hamas in kaart, die gepleegd zijn tijdens de aanval op Gaza deze winter. Zie het verhaal daarover van Richard Falk, Why the Goldstone Report matters, hier (English) en wat ik daarover schreef op dit weblog, hier.

Israels ambassadeur Michael Oren deed ook een duit in het zakje en noemde Goldstone ‘erger dan Ahmadinejad’ – Goldstone zou met zijn rapport hebben geprobeerd om Israel het vermogen te ontnemen om zich te verdedigen, en de Israeli’s af hebben geschilderd als moordenaars van onschuldige mensen, alsof de joden nazi’s zijn – en iedereen weet toch wat een nazistaat verdient, schrijft Oren, de algehele vernietiging. Met andere woorden: Goldstone zou uit zijn op de vernietiging van Israel. Je moet er maar opkomen. Zie Cecilie Surasky in Muzzelwatch, hier. (English)

Maar er is nog meer aan de hand. Abbas deed wat hij als Palestijns leider hoorde te doen: hij ondersteunde het Goldstone rapport. Iedereen weet dat er veel aan de hand is tussen Fatah en Hamas, en dat ze niet elkaars beste vrienden zijn. Abbas zal het zeker niet erg hebben gevonden dat ook Hamas door Goldstone van overtredingen van de mensenrechten is beschuldigd, maar uiteindelijk weet hij ook dat de aanval niet alleen gericht was tegen Hamas, maar tegen de bevolking van Gaza, en dat hoort hij zich aan te trekken. Wat hij deed. En vervolgens werd hij door Israël onder druk gezet en ging door de knieën en trok zijn steun weer in. (Zie Jonathan Cook, here.. English) Wat volgde was immense woede van heel veel Palestijnen, ook van Fatah aanhangers. Abbas wordt al vaak verdacht van veel te vergaande samenwerking met Israël, maar nu werd wel heel erg duidelijk hoe zwaar hij onder de plak zit.

En dat geeft weer meer sympathie voor Hamas, ook bij Palestijnen die niets van islamitisch fundamentalisme moeten hebben, omdat Hamas tenminste standhoudt en zich niet om laat kopen. Niet dat Hamas daar op dit moment op zat te wachten, want nu ontstaat er weer een nieuw dilemma, schrijft Ali Abunimah (hier. English) Want er wordt hard gewerkt aan een overeenkomst tussen Fatah en Hamas, om de eenheid te herstellen, dat wat de bevolking zelf wil. Maar hoe kan Hamas nu samenwerken met een Abbas die zich als een collaborateur heeft gedragen?

Dit is in ieder geval duidelijk: Israel heeft deze ronde weer gewonnen, de VS meegekregen, Abbas tot zwijgen gekregen. Maar wie in de wereld heeft nog niet door wat er gebeurt?

Meer artikelen (English) : Amira Hass, here
The Magnes Zionist, hier.
Palestine Telegraph, hier. (Met nare foto’s, beware, unpleasant pictures)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *