Bil’in

bilin-1-of-1.jpg

Bezoek aan Bil’in, het dorp dat inmiddels beroemd is om zijn geweldloos verzet tegen de muur. Elke vrijdag is het raak, dan demonstreren de mensen van Bili’n samen met de toegestroomde ‘internationals’ en staat aan de andere kant het Israëlische leger te wachten, met traangas, knuppels en rubberkogels.

In het dorp worden we ontvangen in het huis van de man die een videofilm heeft gemaakt van het protest: Emad. In de glimmende kast met de mooie spullen zie ik de verzameling kogels naast de foto’s van de kleintjes en de mooie kopjes. De man heeft er wel wat voor over. Hij heeft net twee maanden in het ziekenhuis gelegen en is net weer op de been. Tot vijf keer toe werd zijn camera vernield. Hij blijft volhouden.

bilin-3-of-1.jpg

addalah-4-of-1.jpg

60% van het land is gestolen, door de bouw van de muur. Een van de bezoekers vraagt nog naief of ze daar compensatie voor hebben gekregen. Nee, natuurlijk niet. Er zijn in de loop van de protesten, vanaf december 2004 meer dan 1000 mensen gewond geraakt, 300 hebben er gevangen gezeten. Het leger doet er alles aan om het protest te laten stoppen. Niet alleen door de demonstranten te verwonden, soms door rubberkogels of traangasgranaten van te dichtbij op de mensen af te schieten, maar vooral door nachtelijke razzia’s in het dorp. Dan worden er om twee, drie uur ’s nachts deuren ingetrapt, vernielt het leger meubilair als degene die ze zoeken er niet is – sommige van de mannen die weten dat ze gezocht worden zoeken voor de nacht een andere schuilplaats – en intimideren de familieleden inclusief de kinderen.

In het gemeenschapshuis van Bil’in is ook het volkscomité van Nil’in aanwezig. De mannen zitten plechtig op een rij, en de voorzitter spreekt. Dat de Israeli’s geen vrede willen, want met de muur neemt de haat alleen maar toe. Als we een Palestijnse staat hadden zouden we in vrede naast elkaar kunnen leven, maar nu? Vroeger konden we met onze kinderen naar ons land, die konden daar spelen, we aten met elkaar, en nu kan dat niet meer. Hoe moeten we onze kinderen vertellen dat we nu niet meer naar ons eigen land kunnen? Hoe leg je ze uit dat de Israeli’s het hebben afgepakt? En met wat voor ideeen groeien die jongeren op? Gaat dat vrede geven? Ze zeggen dat de muur er is voor de veiligheid, om Palestijnen en Israeli’s van elkaar te scheiden. Maar dat is niet waar, want de Israeli’s mogen wel door de muur heen naar ons toe. En wie heeft het over onze veiligheid? En denken de Israeli’s echt dat zij meer vieligheid krijgen als ze zo met ons omgaan?

Een van de aanwezigen is Ashraf. Hij is de broer van Bassem, die is gedood door een van dichtbij afgeschoten traangaskogel. Hij stierf in het ziekenhuis. De achttiende dode van het verzet. Hier. Ashraf kennen we ook van de bekende foto van de soldaat die hem, geboeid en geblinddoekt voor de lol in zijn voet schoot. Hier het filmpje, (uiteraard beweert een juffrouw van het Israëlische leger dat de film is ‘ge-edit’, dat is routine.)

bilin-2-of-1.jpg

bilin-6-of-1.jpg

bilin-7-of-1.jpg

group-12-of-1.jpg

Economisch heeft de muur een enorme impact. Vroeger konden de boerenfamilies van de opbrengst van hun olijfolie leven, nu moeten ze zelf hun olijfolie kopen. Sinds de muur en sinds het protest is er heel veel veranderd voor de bewoners van Bil’in en Nil’in. Van gewone boeren zijn het opeens vrijheidsstrijders, symbool voor geweldloos verzet en ‘soemoed’: volharding. Nu komen er dagelijks bussen met buitenlanders naar de dorpen, om kennis te maken met het verzet, terwijl wij er zijn komt er nog een bus Spanjaarden en nog een met Amerikanen. Ze lijken nog een beetje verbaasd dat ze opeens het middelpunt zijn geworden van zoveel aandacht, en maken er wat van. In het huis van de filmmaker kunnen we DVDtjes kopen voor een paar shekel, en de vrouwen verkopen hun borduurwerk. Ik kan aan geen enkele vriend of vriendin nog Palestijns borduurwerk kwijt, en toch koop ik maar wat, een tasje, een lap met God bless our home er op. Om tenminste de dorpseconomie een beetje te steunen.

Vrijdags gaat een groot deel van de groep op eigen houtje naar de demonstratie. Ik heb een afspraak met mijn vriendin Rula, dus ik hoef niet na te denken of ik er heen wil. Ze komen terug met verhalen. Er werd deze keer niet geschoten, maar een paar van hen deed hun eerste ervaring op met traangas. Het is niet dat je ogen er van gaan tranen, het is dat je het gevoel hebt dat je longen en je luchtpijp in brand staan. Gelukkig stond de wind de verkeerde kant op, dus ze waren er ook weer snel van af. Hier en hier de films van de demonstratie afgelopen vrijdag.

Meer over Bil’in, hier het stuk dat ik eerder vertaalde, en het verhaal van een van de mensen van Bil’in (English) hier.
En ga naar de website van het verzet van Bil’in: (English) hier.

bilin-4-of-1.jpg

bilin-5-of-1.jpg

Eén gedachte over “Bil’in

  1. Anja. Alles gelezen en de filmpjes bekeken! Hoe kunnen “wij” dit alles onder de ogen brengen van mensen die ‘pro Israel’ zijn en het over ‘mensenrechten’ hebben!
    Op 9 november a.s. zijn en waren er feestelijkheden in Berlijn waar 20 jaar geleden de ‘Muur’ open ging,na er bijna 30 jaar gestaan te hebben.
    Bij de feestelijkheden zijn ook ‘onze’ mensen aanwezig o.a. Jan Peter Balkenende onze premier. Die heeft het steeds over ‘Normen
    en waarden’ en ik neem aan dat de man van de ‘mensenrechten’ daar ook wel zal zijn. Maxime Verhagen Nederlands minister van BuZa.
    In ons land wonende Israeli’s demonstreren woensdag 11 november
    s’avonds in Amsterdam voor het Golden Tulip Apollo Hotel tegen het bezoek van Avigdor Lieberman minister van BuZa van Israel. Die komt hier in de Tweede Kamer Nederland ‘bedanken’ omdat “wij” tegen het rapport van de ‘Joodse’ Zuid Afrikaan Goldstone’ over oorlogsmisdaden begaan in de ‘Gazaoorlog’ gestemd hebben. De Palestijnen zijn ook schuldig maar Israel spant de kroon. Dat als bezetter van een door hen onderdrukt en verdreven ‘volk’.
    Door leden van het Nederlands Palestina Komitee wordt daar ook gedemonstreed en die doen het ook in de namiddag op het Binnenhof want daar komt Lieberman ook.
    Angela Merkel,nadat ze 20 jaar geleden voor het eerst over de Bosebrucke = brug der vrijheid = van Oost naar West Berlijn liep! Zij is nu Bondskanzelier van Duitsland. Haar boodschap:
    ” Als we deze dag vandaag in Duitsland vieren dan is dat niet
    alleen een feestdag voor Duitsland maar voor heel Europa. Voor
    alle mensen die meer vrijheid hebben,van Rusland tot vele delen van de wereld”.
    ‘Dank dat u ons geholpen heeft’
    Zij zegt ook: “Vrijheid ontstaat niet vanzelf,voor vrijheid moet worden gevochten” Dat steekt mij want ik merk op dat zij ‘pro Israel’ is en de Palestijnen moeten maar zien wat de
    ‘kolonistische indringers doen’. Merkel werkt mee aan het probleem door de Palestijnen niet openlijk te steunen en wel bedankt ze ‘anderen dat Oost Duitsland bevrijd is van het juk van het communisme’. Hoe staat het met het ‘juk van de zionisten-kolonisten’ dat de Palestijnen almeer dan 60 jaar moeten verdragen???
    Merkel: ‘In Oost en West Duitsland’ zijn de levensomstandigheden
    nog steeds ‘ongelijk’. Er wordt nog steeds aan gewerkt maar waarom laat Duitsland het afweten in zake Palestijnenen en het Goldstone rapport? Dit alles “steekt” mij verschrikkelijk.
    J.F. Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *