Nablus: de universiteit

nablus-20-of-1.jpg

Een enorm contrast: net waren we nog in de smalle stegen van Balata vluchtelingenkamp, even later zijn we op de gloednieuwe campus van de An-Najah universiteit van Nablus. Enorm. Betaald door rijke Palestijnen in het buitenland, en met Europees en Arabisch geld. Honderden jonge mensen zitten, lopen, zitten in klaslokalen en in de kantine.

We worden ontvangen door een delegatie van studenten die er zichtbaar plezier in hebben om op ons hun Engels uit te proberen en die trots zijn op hun universiteit.

nablus-2-of-1.jpg

nablus-3-of-1.jpg

nablus-4-of-1.jpg

nablus-18-of-1.jpg

nablus-5-of-1.jpg

nablus-6-of-1.jpg

nablus-7-of-1.jpg

nablus-8-of-1.jpg

nablus-9-of-1.jpg

nablus-10-of-1.jpg

nablus-11-of-1.jpg

nablus-12-of-1.jpg

nablus-13-of-1.jpg

Nog meer om trots op te zijn: ze hebben een sport stadion, en daar speelt net een soccer wedstrijd tussen een Chileense en een Palestijnse ploeg. De Palestijnen winnen. Er wordt uitbundig gejuicht, ook door de meiden.

nablus-14-of-1.jpg

nablus-15-of-1.jpg

nablus-16-of-1.jpg

nablus-17-of-1.jpg

In de kantine, waar Arabische pop speelt, kijk ik naar al die jongeren. Dit is een nieuwe generatie die van huis uit niet gewend zijn dat jonge mannen en vrouwen vrij met elkaar kunnen verkeren zonder toezicht van hun familie. Ik zie hoe zorgvuldig de meiden zijn gekleed, sommige hebben veel werk gemaakt van hun make-up en hun sjaaltjes, of, heel modern, een muts. Maar veel van de jongens hebben ook een uur voor de spiegel gestaan om hun haar met gel in de juiste hippe stekeltjes te krijgen. Ik zie hoe de jongens flaneren, vaak hand in hand of met de armen over elkaars schouders, en doen alsof ze niet naar de meiden kijken, die op hun beurt ook opvallend bezig zijn om zogenaamd niet te merken hoe ze bekeken worden. Een enkel dapper stelletje zit samen aan een tafeltje, maar verder is het nog een moderne versie van het dorpsplein.

nablus-19-of-1.jpg

nablus-21-of-1.jpg

nablus-22-of-1.jpg

nablus-24-of-1.jpg

nablus-stad-a-11-of-1.jpg

Ik spreek tijdens onze lunch met een van de docenten, Saed Abu-Hijleh, die zichtbaar geliefd is bij zijn studenten. Hij wil een nieuwe Palestijnse partij oprichten, een socialistische islamitische partij – hij is een aanhanger van de islamitische bevrijdingstheologie – interessant nu we bij Sabeel gehoord hebben over de christelijke Palestijnse bevrijdingstheologie. En volgens hem is er in de oorspronkelijke islam veel terug te vinden dat geheel past bij het socialisme: de bevrijding van slaven, de rechten voor de vrouwen, de soberheid en de plicht om zakat te betalen, de bijdrage voor de armen – precies dat wat ik onder andere uit het werk van Tariq Ramadan haalde. Ik besef weer eens hoe onterecht het is dat de islam zonder onderscheid naar stromingen te maken altijd maar automatisch als conservatief wordt gezien. We hebben veel te weinig tijd, en Saed belooft om het gesprek voort te zetten wanneer hij binnenkort in Amsterdam is. Dan neemt hij ons mee naar een van de begraafplaatsen in Nablus. Weer een verhaal.

nablus-23-of-1.jpg

5 gedachten over “Nablus: de universiteit

  1. Beste Anja,

    Ik heb zojuist met veel belangstelling al je verslagen gelezen over je Palestina reis. Wat leuk om nu eens verhalen en foto’s uit Nablus te zien.

    Groetjes,

  2. Hoi Amin, ik heb in Nablus veel aan jullie daar in Vlaardingen gedacht. Er komt nog meer over Nablus, want het is een prachtige stad, met heel veel te doen, veel leven. Ik ben van plan om nog eens terug te gaan naar het gehandicaptenproject in Balata kamp – wie weet wat daar nog van komt. Doe iedereen de groeten, Amin.

  3. Hij is al geweest, Anne. Ik heb een prima gesprek gehad met hem, en aangezien ik over enige tijd wel weer naar Nablus zal gaan ontmoeten we elkaar daar weer opnieuw.

  4. Fijn dat jullie een fijn gesprek gehad hebben Anja. Ik vond Saed een zeer interessante spreker, en hoop hem zeker nogmaals te ontmoeten (met een grote pot jam!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *