Segregatie-allergie in Den Haag

Mogen vrouwen geen aparte zwemuurtjes meer in Den Haag, en waarom eigenlijk niet? En waarom dan wel subsidie voor een homo-manifestatie? Moeten die homo’s niet langzamerhand eens laten zien dat ze geïntegreerd genoeg zijn om dat samen met hetero’s te doen? Te gast: Ewoud Butter van het aanstaande voormalige allochtonenweblog.

Een kleine meerderheid in de Haagse raad, bestaande uit onder andere de VVD en de SP, wil dat er een einde komt aan aparte zwemuren voor vrouwen in een zwembad in de Hofstad. Sporten is een middel om elkaar te ontmoeten is het argument. Dat klinkt logisch, maar afgezien van recreatief zwemmen, joggen en korfbal, zijn er maar weinig sporten die gemengd beoefend worden.

Je kunt je verder afvragen of het de primaire functie van een zwembad is om ontmoeting te faciliteren. De meeste mensen zullen er heen gaan om aan hun conditie te werken of om wat overtollig vet kwijt te raken. Een leuke ontmoeting onder de douche is dan mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste doel van een duik in het chloor.

Sterker, als er op één plaats sprake is van segregatie, dan is het wel in het zwembad. Om geen last te hebben van puberende testosteronbommetjes, heeft een beetje zwembad seniorenuurtjes, een familiedag en zijn er speciale tijden voor babyzwemmen, discozwemmen en aquajoggen. En om te voorkomen dat de baantjeszwemmers last krijgen van praatzwemmende vriendinnen die zich traag groepsgewijs verplaatsen, liggen er kabels in het bad, zodat ieder zijn eigen baantje heeft. Hoe gescheiden wil je het hebben?

Lees verder: hier.

14 gedachten over “Segregatie-allergie in Den Haag

  1. OK, dit breekt mijn hart. Na veel zoeken had ik eindelijk een goede mogelijkheid gevonden om met mijn dochter te zwemmen en die mogelijkheid wordt nu dus op gestopt. Ik huil hier nog even een half uurtje verder… en dat mede dankzij de SP, een politieke partij die ik al zolang steun.
    Mijn dochter zal ontroostbaar zijn vrees ik.
    Het lijkt wel of men in dit land echt gestoord is geworden! Het zwemmen werd druk bezocht door mensen met verschillende achtergrond. Nu zullen de meeste nooit meer zwemmen (inclusief mijn dochter en ik vrees ik).

  2. Oneigenlijke vergelijking die hier getrokken wordt….

    Iedereen mag gaan disco zwemmen, iedereen mag gaan aquajoggen, je hebt het senioren zwem uurtje maar in principe mag iedereen daar heen…Bij het vrouwen zwem uurtje mag dit niet, daar mag ik schijnbaar niet heen omdat ik geen vrouw ben, vreemd….

  3. Ik geloof geen moment dat jij niet snapt waarom er vrouwen zijn die het prettig vinden om te kunnen zwemmen zonder de aanwezigheid van mannen, Tim, en het is volstrekt onzinnig om er een punt van te maken dat jij daar niet heen zou mogen.

  4. Ik zit op een vrouwen-sportschool bij mij in de straat. Dat was geen bewuste keuze; ik wilde gewoon een sportschool dicht bij huis. Een heel leuke bijkomstigheid is dat ik er veel Turks- en Marokkaans- Nederlandse vrouwen tegenkom die daar sporten. En waar ik na afloop mee in de sauna zit. Heel gezellig en informatief! Mijn collega’s zijn bijna allemaal “wit” en ik ben blij dat ik in de sportschool tenminste kan integreren.

  5. Ik geloof best dat er vrouwen zijn die het niet prettig vinden wanneer daar mannen bij aanwezig zouden zijn, vind alleen niet dat zoiets gehonoreerd moet worden.
    Meneer Butter geeft vervolgens een aantal argumenten die niet correct zijn en dus heel zijn verhaal onderuit halen.
    Ik word niet uitgesloten van discozwemmen, ik mag gaan aquajoggen enz. Dus een vrouwenuurtje creeeren is niet erg, maar ik als man zijnde moet dan mocht ik die behoefte hebben wel gewoon kunnen gaan zwemmen.
    Wanneer we de argumentatie van Butter aanhouden worden Wilders zijn ridicule argumenten voor bijvoorbeeld een kopvoddentax ook haast valide want zoals die vrouwen tijdens het zwemmen geen man willen zien, wil hij als hij op straat loopt geen hoofddoek zien.

  6. (4) Grappig, Heleen. Ik ga woensdags vaak naar de vrouwenmiddag in mijn sauna – niet zo principieel, maar ik vind dat op mijn leeftijd gewoon prettiger, en het is waar, mijn vriendin en ik zitten dan tussen Koreaanse, Surinaamse en Marokkaanse vrouwen – zo ‘geintegreerd’ maak je het niet vaak mee en ik vind dat heel gezellig. Ook om te zien trouwens, die verschillende kleurtjes bloot. Dus kun je de vraag stellen wat voor de integratie nu eigenlijk beter is, hebben die vrouwen qua integratie meer aan zwemmen met mannen of meer aan een damesgezelschap met veel etnische verschillen? Ik weet wel wat ik leuker vind. Maar laten we voor de broodnodige variatie er vooral van uit gaan dat er keuzes mogelijk blijven. We gaan ‘gemengd’ zwemmen niet verbieden.

  7. (5) Wat een ongelooflijk ouderwetse heer en meester mentaliteit, Tim, dat in heel Nederland vrouwen niet hun eigen zwemuurtjes mogen hebben omdat ene Tim misschien langs zou willen komen en die toevallig net op dat moment als man zijnde zijn behoefte moet kunnen bevredigen. Schuif jij je behoefte maar onder de deur door, Tim. Jouw behoefte als man is echt niet belangrijker dan die van de vrouwen die willen zwemmen zonder jou erbij.

  8. Het dagelijkse nieuws wordt uiterst selectief geconsumeerd.
    Toen er afgelopen zomer te lezen was dat de dames op Franse stranden steeds meer de voorkeur gaven aan het badpak (i.p.v de monokini of de bikini) nam niemand daar aanstoot aan.
    Als er in Italie gescheiden stranden komen omdat (autochtone!) vrouwen zich prettiger voelen onder seksegenoten,idem.

    Het is een duidelijk signaal dat Europa weer terug grijpt naar een nieuw soort ‘preutsheid’ als reactie na de jarenlange opgedrongen overkill aan bloot. Door de eeuwen heen hebben kuisheid en ongegeneerdheid elkaar immer afgewisseld.
    Als een vrouw of man besluit half ontkleed de straat op te gaan, bejubelen we de vrijheid maar wanneer een vrouw er voor kiest zich te bedekken dan zijn de rapen gaar,maar valt dat ook niet onder vrijheid?

    Begrijp me niet verkeerd ik blijf het een apart en fascinerend fenomeen vinden wanneer ik op straat een vrouw in Burqa tegen het lijf loop.
    Eerlijk gezegd zijn de keren dat ik zo’n vrouw tref op een hand te tellen.

  9. (8) Laila, zo is dat. Er is een merkwaardige toestand ontstaan waarbij mensen die helemaal geen band hebben met de vrouwen waar ze over oordelen wel denken te kunnen bepalen wat voor hun ‘vrijheid’ is. Ik ben helemaal niet dol op gezichtssluiers, als ik in Gaza les gaf aan mensen en er zat een vrouw bij met een sluier vond ik dat niet makkelijk, omdat ik gewend ben om gezichten te ‘lezen’, maar onder de huidige omstandigheden in Nederland lijkt het er op alsof iedereen voor moslimvrouwen gaat bepalen wat voor hen goed is, zonder er rekening mee te houden dat ze daar misschien eigen ideeën over hebben – het lijkt soms wel alsof we wat ‘vrouwenbevrijding’ betreft weer opnieuw kunnen beginnen.

    (9) Precies, Janiek. Dat is het exact. En we moeten absoluut voor dat fenomeen nog de woorden vinden want bijna niemand ziet het of snapt het.

  10. Het getuigt van een stuitende arrogantie om deze vrouwen de Westerse ‘vrijheden’ op te willen dringen.
    Dezelfde arrogantie waarmee ‘democratie’ middels OORLOG aan het Midden Oosten wordt opgelegd.

    Pas als je oprecht geïnteresseerd bent in een vrouw en je biedt haar steun of een luisterend oor zal ze je heel misschien vertellen wat of wie haar er toe gezet heeft zich te bedekken. Spijtig genoeg gaan de meeste mensen er bij voorbaat vanuit dat vrouwen gedwongen worden omdat ze de denkfout maken om vreemde waarden en normen te spiegelen aan die van hen. Als je daadwerkelijk vrouwen wilt helpen die gedwongen worden zich zo te kleden zal de vijandigheid waarmee over hen gesproken wordt en de wijze waarmee zij veroordeeld worden alleen maar een grotere kloof veroorzaken en het juist het tegendeel bewerkstelligen.

  11. Haha, Claar. Ik had pas weer een paar gasten, wilde de ene uitleggen dat we hier ook niet naakd lopen en een andere zei het hoeft toch niet zo verhult, en een derde vond peniskokers ook niet Hollands.
    Allemaal de schuld van de plotoci, Claar, jij en ik dus.

  12. We zijn inmiddels weer een week verder. De eennalaatste zwemavond is geweest. Ik ben maar begonnen met een website (www.jeho.nl/zwem), in de hoop een aantal van deze dames te kunnen verzamelen. Gisteren heb ik briefjes uitgedeeld met informatie over de website en kreeg te horen dat er waarschijnlijk al andere initiatieven zijn geweest ook, maar ik weet er verder niks van, helaas. Nog een keertje zwemmen… en dan maar hopen dat de gemeente van gedachten verandert of dat we ergens anders terecht kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *