Fatwa tegen terrorisme

fatwa_pressconference_drqadri.jpg

Met dank overgenomen van Wij Blijven Hier, hier.

PERSBERICHT Londen, 8 december 2009

VOORAANSTAANDE AUTORITEIT IN MOSLIMWERELD GEEFT FATWA TEGEN TERRORISME

Londen – In de nasleep van terroristische zelfmoordaanslagen in Pakistan en Afghanistan op onschuldige burgers geeft een vooraanstaande Islamitische geleerde een ‘Fatwa’ uit die de daders ondubbelzinnig veroordeelt. De 200 pagina’s tellende Fatwa van een van de grootste islamitische autoriteiten, Dr Muhammad Tahir-ul-Qadri, verklaart zelfmoordaanslagen en terrorisme als compleet onislamitisch en onderstreept dat de Islam dit in geen enkele omstandigheid toestaat.

In de verklaring van zijn religieuze uitspraak, tijdens een overvolle persconferentie in Lahore (Pakistan) via videoconnectie, zei Dr Qadri: “Een golf van terrorisme kwelt Pakistan in het bijzonder en de wereldwijde Islamitische gemeenschap in het algemeen al vele jaren. Terwijl moslims deze aanslagen als een collectieve eenheid veroordelen, hiertegen vechten en niet bereid zijn een verband te leggen met de Islam, is er een klein aantal extremisten dat deze daden steunt. Zij spreken zich hier niet openlijk en direct over uit, waardoor de verwarring ontstaat.”

In de publicatie van zijn Fatwa legt Dr Qadri, met referenties naar passages uit de Koran en overleveringen van Profeet Mohammed, uit dat het plegen van aanslagen tegen onschuldige burgers en het vernietigen van publiek eigendom “absoluut tegen de leer van de Islam is en dat de Islam dergelijke handelingen met geen enkel excuus toestaat”.Hij voegde hieraan toe: ”Al deze daden zijn ernstige overtredingen van mensenrechten en leiden tot ‘kufr’, ongeloof volgens Islamitisch recht. Hun aanwezigheid vormt een gevaar voor de waardigheid van Pakistan en wereldvrede.”

Dr Qadri riep het hele volk op van zich te laten horen: “Het hele volk zou zich hiervan moeten distantiëren en zou deze daden ondubbelzinnig in de sterkste woorden moeten veroordelen”.

Hij maakte verder duidelijk dat zijn uitspraak niet gezien moet worden als ondersteuning van het beleid van de VS en hun bondgenoten, noch als goedkeuring van het controversiële beleid van de Pakistaanse overheid, haar manier van bestuur en ondemocratische houding.

Shaykh Dr Muhammad Tahir-ul-Qadri is de oprichter van de organisatie Minhaj-ul-Quran International en een vooraanstaande geleerde en spirituele leider in de Islamitische wereld. Reuters refereerde naar Dr Qadri met de woorden: ‘a leading Muslim authority who conveys a message of moderation to the western youth’. Hij staat tevens bekend als ‘The Embassador of Peace’. Shaykh Tahir-ul-Qadri heeft meer dan 400 titels op zijn naam staan en meer dan 6.000 lezingen gegeven op verschillende internationele conferenties, seminars en universiteiten. Meer informatie over hem via Wij Blijven Hier, hier.

11 gedachten over “Fatwa tegen terrorisme

  1. Het ironische is dat alle Islamofoben klagen dat moslims zich niet expliciet uit spreken tegen de daden die in naam van Allah zijn begaan en niet op een plein op hun zeepkistje gaan staan om de daden te veroordelen.Zodra dit echter wel gebeurt wordt het niet eens noemenswaardig bevonden of afgedaan met de dooddoener ‘Taqia’

  2. Dat is mij ook al een hele tijd opgevallen, Laila. Het begon al na de moord op Theo van Gogh. Meteen diezelfde dag nog kwam er een lange lijst van moslim-organisaties die hun afschuw uitspraken – ik heb die nog op mijn weblog gezet. Maakte niet uit: je bleef horen dat de moslims niets van zich hadden laten horen.
    Heb ik nog een mooie reportage op mijn weblog gezet over een bijeenkomst, in een moskee nota bene, waar voormalige moslims en moslims samen lieten weten absoluut tegen het bestraffen van ‘afvalligen’ te zijn – maakte niet uit, de lui blijven beweren dat alle moslims geweld tegen afvalligen goedkeuren.
    En zo gaat het maar door.

    Mijn conclusie heb ik onlangs nog op een iftar bijeenkomst gezegd, waar er weer eens een keer werd gesproken over wat moslims in Nederland zelf kunnen doen, Mohammed Sini zei naast mij dat moslims zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen – en ik zei dat ik dat prachtig vond, als we maar niet denken dat dat veel uit gaat maken. Er is in Nederland een groep mensen die zo hecht aan hun vijandbeeld dat ze niet in staat zijn om feiten die het tegendeel bewijzen voorbij het bord voor hun kop te laten komen.

    Dus ook bij deze mededeling zie je: nog geen krant heeft het opgepikt tot nu toe, kennelijk niet belangrijk genoeg, en vervolgens gaat het koor weer verder in de trant van: je hoort die moslims ook nooit.

    En wedden dat we van islamofoob rechts heel spoedig weer wat misprijzende en wantrouwige reacties krijgen? Moslims die het goede willen en het kwade afwijzen – kan niet waar zijn, mag niet waar zijn.

  3. Anja heb je de heissa opgepikt rondom de Miss ‘moslima’ in Frankrijk? Ik heb er een stukje aan besteed.

    Islamofoob rechts heeft nu eenmaal de neiging uiterst selectief het internet af te scannen naar sensationeel nieuws over de Islam.Nieuws waarvoor lieden, die zich onder de weldenkende mensen schaarden, de Telegraaf vroeger geen blik waardig gunden. Qua sensatie belustheid hebben ze de Telegraaf links en rechts ingehaald

  4. Goed nieuws is nooit hot, kijk maar naar de depri-cult rond Kopenhagen dezer dagen. Prettig te vernemen dat deze Qadri zo veel respect geniet en aanhang heeft. Nog prettiger te weten dat hij zich fel keert tegen de Wahhabieten van Saoedi-Arabie, want die sekte met zijn belachelijke interpretatie van de islam draagt voor een belangrijk deel bij aan het slechte imago van de Islam in het westen.

  5. (3) Nee, Laila, ik sla ook wel eens een portie heisa over. Mooi stukje. Dank.

    (4) En ja het zou natuurlijk fijn zijn als er geen enkele islamitische stroming of organisatie meer was waar we van hier uit flink bezwaar tegen kunnen hebben, maar het zou natuurlijk vooral een slok op een borrel schelen, om het maar even onislamitisch uit te drukken, als we hier in autochtoon Nederland geen last hadden van een volstrekt automatische belachelijke interpretatie van de gehele islam. Ik bedoel maar, ook jij legt de verantwoordelijkheid voor het slechte imago weer geheel aan de andere kant. Was de uitdrukking ‘hand in eigen boezem’ niet een fraai onderdeel van onze geliefde vaderlandse cultuur?

  6. ”ook jij legt de verantwoordelijkheid voor het slechte imago weer geheel aan de andere kant. ”

    Nou, dat deed ik dus niet, want ik schreef alleen dat de Wahhabieten er voor een belangrijk deel aan bijdragen. Voor een deel zijn extreem orthodoxe islamisten ervoor verantwoordelijk en voor een deel opiniemakers en politici in het westen. Het is wat het eerste betreft gewoon erg treurig dat die orthodoxen zelf continu hun extreme opinies de wereld insturen als waren zij de enige vertegenwoordigers van de gehele islam. Het is zeer positief dat iemand als Qadri zich daar tegen keert. Nu is het alleen maar hopen dat westerse media dat ook eens goed oppikken, ja.

    ”Was de uitdrukking ‘hand in eigen boezem’ niet een fraai onderdeel van onze geliefde vaderlandse cultuur?”

    Ik hoef geen hand in eigen boezem te steken, want ik ben net zo min verantwoordelijk voor de opinies, meningen of acties van medeburgers hier als dat geldt voor moslims dat zijn voor de opinies, meningen of acties van medeburgers in islamitische landen. En wat is dat nu weer over onze geliefde vaderlandse cultuur? Wat cynisch allemaal, en het is al zulk druilerig Hollands weer…

  7. Okee, okee, je zei ‘voor een belangrijk deel’. Daar zou ik vast niet over heen hebben gelezen als je ook iets had gezegd over de opiniemakers hier – zoals je dat nu wel doet. En ook van al die gewone Nederlanders trouwens die zich die beeldvorming aan laten smeren. Ik krijg namelijk vooral een sik van de eindeloze eindeloze eindeloze stroom oordelen over moslims die ik langs krijg – het druilerige weer is daarbij alleen maar passend.

    Verder ga ik er wel degelijk van uit dat iedereen verantwoordelijk is voor wat er in Nederland gebeurt en niet alleen de opinieleiders, het zou namelijk ook wel helpen als de burgers die om zich heen hebben gekeken en allang weten dat er met de gemiddelde moslim in Nederland niks mis is ook wat vaker hun mond open deden, maar laat die gezien het druilerige weer en het risico dat ik opnieuw cynisch word maar zitten.

  8. (8)Ik kan iedereen aanraden de video’s op mijn link van begin tot eind te volgen. Je begrijpt er niets van, want het is Pakistaans. Later komt er engels in voor. Het gaat erom: Beleef deze man. Laat deze man tot je hart spreken. Als je open staat voel je wat hij bedoeld. Daar hoef je de taal niet voor te spreken. De taal komt over zonder dat je weet wat hij zegt. Indrukwekkend!!!!

  9. Helemaal mee eens. Het is duidelijk dat er door rechts Nederland, de Telegraaf voorop, een hetze wordt gevoerd waarbij alleen het slechte nieuws breed wordt uitgemeten.

    De Haagse Hoge School heeft terecht dit jaar geen kerstboom neergezet. Dat is dan gelijk voorpagina nieuws bij de krant van Wakker Nederland.

    Maar als vervolgens blijkt dat in de multicul-wijk Transvaal de grootste kerstboom van Nederland is neergezet, met instemming van islamitische en/of allochtonen in de wijk, dan is dat ook ineens voorpagina-nieuws. Schandalig, ik heb er geen andere woorden voor.

    Gelukkig dat op deze blog wel altijd twee kanten van de zaak worden belicht.

  10. (10) Slecht nieuws dat goed in je straatje past breed uitmeten, is een trekje van alle media, niet alleen de rechtse. De linkse media doen het evenzeer, maar bij hen gaat het slechte nieuws dan vooral over economie, luchtvervuiling, milieu en klimaatverandering. Probeer maar eens een goed nieuwsbericht mbt luchtvervuiling (ja, die zijn er, vele zelfs!) in de linkse media geplaatst te krijgen. Het zal je verbazen hoe selectief media hun nieuws schiften (maar dit is ook een eeuwenoude mediawet van Meden en Perzen), dat zal altijd zo blijven).En die malle fratsen met de kerstboom van de Haagse Hogeschool kregen heus niet alleen aandacht van de showkrant van Niet al te Wakker Nederland. In die school staan nu trouwens kerstbomen, daar neergezet door de studenten die moesten worden beschermd voor die gristelijke symbooluiting, maar gelukkig een stuk intelligenter en wereldwijzer bleken dan hun stuntelende communicatiehoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *