Onder bezetting, verhaal 8

olivetreegoed.jpg

In het afgelopen jaar zijn door Israël, leger en kolonisten, 14000 Palestijnse olijfbomen vernield op de Westoever. Verbrand, omgezaagd, met bulldozers ontworteld.
Op mijn reis door de Westoever kon ik het zien: in de buurt van nederzettingen zag ik de stompen, honderden.

olive-trees-down_410.jpg

soldaatvrouwen.jpg

Olijfbomen zijn een van de belangrijkste middelen van bestaan voor de Palestijnen. Ze kunnen honderden jaren oud worden, maar het duurt lang voordat een nieuwe aanplant vruchten gaat dragen.

Bron: hier.
Vernielingen van olijfbomen door kolonisten worden vrijwel nooit bestraft. Hier.

4 gedachten over “Onder bezetting, verhaal 8

  1. En nu bouwt Egypte ook al een grote muur op de grens met gaza… Smokkeltunnels worden gevuld met gas zodat arme Palestijnen gruwelijk aan hun einde komen! Waarom zoveel onrecht? Waarom kan er geen vuist gemaakt worden tegen de Egyptenaren die hun Moslimbroeders zo gruwelijk afslachten? Het is onmenselijk!

  2. Raar. Egypte heeft tot 1967 de gazastrook bezet. Waarom kan de grens aan die kant niet open voor goederen? Of laten ze hun “broeders” barsten zoals de rest van de arabische wereld ook weinig tot geen interesse heeft in de palestijnse zaak.

    Het aandeel van de arabische landen aan de UNWHR is nu minder dan 4%. Dat zegt al iets over hun zogemaamde betrokkenheid.

    Op de westelijke jordaan oever is nu een economische bloei. Er word veel handel gedreven met Israel. Dus er zijn wel degelijk mogelijkheden tot samenwerking.

  3. Als je ietsje meer wist van de situatie, Peter, dan wist je ook dat Egypte zwaar onder de invloed staat van Israel en met name van de VS. De grens tussen Egypte en Gaza is nog steeds mede in handen van Israel, en de VS id degene die de bouw van een obstakel om de smokkeltunnels tegen de gaan leidt en financiert. Egypte zit wat dat betreft nogal klem: het regime volgt de VS, de bevolking heeft uiteraard meer sympathie voor de Palestijnen, en veel Egyptenaren profiteren van de tunneleconomie. Zo blijft Egypte sjoemelen: toen de muur meer dan een jaar geleden omver werd getrokken lieten ze de Palestijnen een weekje hun gang gaan, en sloten toen de boel weer af.

    Jouw idee van de Arabische wereld als een eenheid is naief, Peter. Het gaat om heel verschillende landen, met verschillende regimes en stadia van democratie, met verschillende belangen en verschillende banden met de westerse grootmachten.

    Op de Westoever wordt de bevolking op dit moment iets meer vrijheid toegestaan dan voorheen, het is een poging om de aandacht aan te leiden van de bezetting, de nederzettingenbouw en de muur – geef ze wat meer mogelijkheden om economisch beter te leven, en ze geven hun verzet wel op. Dat is een vergissing, maar voor een aantal dorpen op de Westoever is het prettig dat het voor de Israeli’s weer mogelijk is om daar goedkoop boodschappen te doen en er lekker te gaan eten – zoals eens. Zeker zijn er mogelijkheden voor samenwerking, als Israel nog eens zou besluiten om de bezetting op te heffen – aan de gewone mensen, Palestijnen en Israeli’s zal het niet liggen. Maar ‘economische bloei’ is zwaar overdreven, nog steeds wordt er veel land onteigend, worden boeren van hun middelen van bestaan beroofd, er is geen reden om te juichen. Zie hierboven, de vernietiging van olijfbomen, uiteraard zonder enige compensatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *