The great divide – de grote kloof

palest_jayyous_rapportmuur.jpg

Reportage op film, uit 2008, over de effecten van de muur. We horen een boer uit Jayyous, Omar Sharif, die door de muur van zijn land af is gesneden, en nu een vergunning moet aanvragen om zijn oogst te verzorgen. Het Hooggerechtshof van Israël heeft bepaald dat de route van de muur moet worden aangepast, maar die uitspraak is niet uitgevoerd.

palest_sharifomar_rapportmuur.jpg

Anders is de situatie voor een nederzetting die gelobbied heeft om de loop van de muur zo aan te passen dat zij aan de Israëlische kant terecht komen. Zij hebben wel gekregen wat ze wilden. De burgemeester van die nederzetting vindt dat er een Palestijnse staat moet komen naast Israël. Dat wil zeggen, met de muur als grens. De reden dat hij bereid zou zijn om een deel van de Westoever ‘op te geven’ alhoewel hij vindt dat het gehele land van de joden is, is het ‘demografische probleem’. Waarmee bedoeld wordt dat Israël niet de gehele Westoever kan annexeren zonder dat ze daarmee ook een paar miljoen Palestijnen mee annexeren – en dat zou de joodse meerderheid in Israël bedreigen. Dus is hij grootmoedig bereid een ‘concessie’ te doen, een deel van de Westoever, minus de grootste nederzettingen, aan de Palestijnen te laten, die dat hun ‘staat’ mogen noemen. Vergeleken bij de fanatieke kolonisten die geen centimeter land over willen laten voor de Palestijnen (maar die geen andere oplossing hebben voor wat er dan met die Palestijnse bevolking moet gebeuren dan ‘dood aan de Arabieren’) is dat dus een heel vriendelijk aanbod.

Zie de korte film, met mooie foto’s, van de website van de Guardian. (English) Hier.
(En nog eens de verzuchting: hadden wij maar een krant als de Guardian in Nederland)

En meer info van Oxfam/Novib, hier.

4 gedachten over “The great divide – de grote kloof

  1. Vandaag 12-12-2009 staat in het Nederlandsch Dagblad:,, Roep van christenen om boycot Israel.
    van onze redactie buitenland
    ,,Betlehem – Een groep Palestijnse christenen wil dat de internationale gemeenschap,een systeem van economische sancties en boycot” instelt tegen Israel. Dat staat in het document Uur
    van de waarheid. Een woord van geloof en liefde uit het hart van het Palestijnse leiden dat vrijdag in Betlehem werd gepresenteerd,……..
    Tik zelf in: http://www.nl/artikelen/2009/december/11/roep-van-christenen-om-boycot-israel
    Lees dat artikel en denk na!
    ‘Palestina:Chcristelijke Palestijnen, Moslim Palestijnen en Joodse Palestijnen leefden in het Heiligeland en allen eerden en
    gedachten ‘ABRAHAM’.
    Waarom moesten de oorspronkelijke bevolking plaats maken voor een ander volk van overal vandaan?
    Van de Christelijke bevolking is niet veel meer over en die vragen nu:’help ons’ En hier in Nederland denken de meeste mensen aan Israel en de Palestijnen kunnen ‘stikken’.
    Alle ellende is over de Palestijnen gekomen omdat de ‘belofte’ van Franklin D. Roosevelt gedaan aan de koning van Saudi-Arabie,om niets in Palestina te’ondernemen’,voor al eer ook de oorspronkelijke bevolking geraadpleegd zou zijn, niet is nagekomen.
    Roosevelt sterft 12 april 1945 en zijn opvolger, Henry Truman en ook Marchall (minister van DuZa van de VS) lappen de ‘belofte ,door Roosevelt gedaan aan ‘hun laars”.
    Dat is het begin van alle ellende de Palestijnen aan gedaan en dat vanaf 1945.
    Een krantenkop in het Leidsch Dagblad: ,,Waar Roosevelt gebleven
    of geeindigd is, begint Obama,, Obama zal er een harde dobber aan hebben om de schuld van de VS enigsins “goed te maken”.
    Ik wens hem daarbij alle sterkte toe, want dat zal hij hard nodig hebben.
    J.F.H.J.M. Verhagen Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *