Kleine sfeertekening in Jeruzalem

sjeich-jarrah.jpg

Eens per week demonstreren een paar honderd vredesactivisten in Jeruzalem tegen de ‘verjoodsing’ van Palestijns Oost-Jeruzalem: in de wijk Sheikh Jarrah worden families uit hun huizen gegooid, en Arabische huizen afgebroken. Wat je onderweg zo meemaakt als je demonstreert: een kleine sfeertekening. Hier.

En hier een beeld van de demonstranten zelf.

En hier de website van Taayush, de koplopers bij de demonstraties.

3 gedachten over “Kleine sfeertekening in Jeruzalem

  1. Mensen zeggen vaak dat het zo ingewikkeld is, het ‘conflict’ tussen Israël en Palestina. Ik antwoord dan altijd dat het in beginsel heel simpel is: een land met een groot sterk leger dat een een stel vluchtelingen bezet.
    Maar de sfeertekening uit Sheikh Jarrah valt inderdaad moeilijk uit te leggen: Joden die “heil Hitler” roepen tegen hun demonstrerende stadgenoten (tevens Joods) aan de overkant van de straat, terwijl ze de hitlergroet doen, wensend dat Hitler geslaagd was in zijn opzet. En even later een ultra-orthodoxe Jood die tegen het zionisme en de staat Israël is en daarom met een Palestijnse vlag loopt.
    Het conflict tussen verschillende Israël-liefhebbers is wél knap ingewikkeld.

  2. De zaak wordt al weer een beetje duidelijker in al zijn ingewikkeldheid, als je hoort dat die ene erge man de demonstranten ook uitschold voor ‘ashkenazi’s’. Dat zijn dus joden uit Europa, en hij is dus een jood uit een Arabisch land, een ‘mizrahi’, die de hele geschiedenis van de holocaust niet van nabij heeft meegemaakt. De mizrahim voelen zich, terecht, behoorlijk gediscrimineerd door de dominante ashkenazi’s, en helaas uit een flink deel van hen dat door zich ook af te zetten tegen links, dat inderdaad bijna altijd uit ashkenazi’s bestaat, en zich nog erger af te zetten tegen de Arabieren dan de andere joden. Shas, een ultra-rechtse partij, bestaat uit mizrahim. Een locale variant van de PVV zeg maar, die de ‘elite’ ook aanziet voor ‘inks’ en daarom van de weeromstuit maar rechts wordt, zichzelf erg misdeeld voelt en zich dus graag verheft boven de allochtonen. Alleen nog een beetje heftiger, maar ja, dat is typisch Israël.

    Nee, het conflict is heel simpel, maar Israël als land, dat ook buitengewoon kunstmatig is gecreëerd is intern buitengewoon gecompliceerd, vol van tegenstellingen en spanningen, en er wordt wel eens gezegd dat het geheel uit elkaar zou vallen als er geen gemeenschappelijke vijand was als bindmiddel.

  3. Things are getting worse and worse in Jerusalem indeed. Meanwhile , the world is still standing-by while houses are demolished , lands are confiscated and impounded , and people are in great large displaced. I hope such protests could do something . Thanks , Anja for shedding the light on this critical and deteriorating situation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *