Lijsttrekkersdebat in Amsterdam Zuid

aa-zuid-1-of-1.jpg
(Roya Moayyed van de SP, midden)

Oud-Zuid en ZuiderOveramstel gaan in Amsterdam samen in de nieuwe stadsdeelraad Zuid. En in het fonkelnieuwe stadsdeelraadgebouw was een lijsttrekkersdebat georganiseerd, en ik ging er heen met Kind, die net als ik een bewoner is van Zuid. Ik hoefde er niet meer heen om te kiezen wat ik moet kiezen, want ik wist het al, maar Kind wilde zich nog wel laten overtuigen.

Ik dacht niet dat er veel mensen zouden komen, maar het was bomvol. Ik kwam mensen tegen waarvan ik niet eens wist dat we medebuurtbewoners waren. Ik herinner me zulke bijeenkomsten vooral als scharrige zaaltjes, waar zevenentwintig mensen zaten op de vijftig stoeltjes die waren klaargezet, en als je mazzel had een plastic bekertje slappe koffie, maar dit was prettig aangekleed met koffie met koekjes vooraf, en een glaasje wijn met lekkere hapjes na.
aa-zuid-12-of-1.jpg

aa-zuid-2-of-1.jpg

aa-zuid-3-of-1.jpg

aa-zuid-4-of-1.jpg

aa-zuid-5-of-1.jpg

Wat nu Zuid heet is een erg gemengde wijk. Er zit een deel behoorlijk sjiek qua oud en nieuw rijk bij, maar ook een redelijk opgeyupte oude arbeiderswijk als de Pijp. Waar ik woon is het een stuk volkser geworden en ook al behoorlijk multiculti. Waar ik overigens in het publiek nog te weinig van zag, dus de partijen hebben nog werk.

Dat hebben ze sowieso wel. Thema’s voor het debat waren onder andere het parkeren. Voor mij niet zo’n punt en voor Kind ook niet want wij rijden niet, maar ik hoorde dat het parkeren inmiddels zo duur was dat veel oudere bewoners, waar Zuid er ook veel van heeft, minder bezoek krijgen. Dat is geen goede zaak, en er werd creatief nagedacht hoe je daar wat aan kon doen.

aa-zuid-10-of-1.jpg

aa-zuid-9-of-1.jpg

aa-zuid-8-of-1.jpg

aa-zuid-7-of-1.jpg

aa-zuid-6-of-1.jpg

aa-zuid-14-of-1.jpg

aa-zuid-11-of-1.jpg

aa-zuid-25-of-1.jpg

aa-zuid-24-of-1.jpg

aa-zuid-22-of-1.jpg

Scholen: heftige discussie over de vraag of het niet wat gemengder moest, want er zijn nogal wat klasse- en etnische verschillen -dat wat we tegenwoordig witte en zwarte scholen noemen, en hoe doe je dat dan, zonder mensen al te veel te gaan dwingen. En moest je wel proberen om meer gemengde scholen te krijgen, of ging het er gewoon meer om dat je de kwaliteit van het onderwijs verhoogde en zou het dan nog uitmaken als mensen hun kinderen gewoon op de dichtstbijzijnde school zouden doen?

Echt interessant werd het toen er werd gesproken over wonen. Er waren mensen bij in rolstoelen, ouderen, mensen die geen geweldig inkomen hebben, en zij zagen met zorg dat het aantal huurwoningen en sociale woningbouw in de wijk afnam, onder andere door de woningcoöperaties die zich meer richten op koopwoningen. Terwijl op de Jozef Israelskade de gelijkvloerse woningen meestal bestemd waren voor mensen met een belemmering, of voor ouderen, zag je die nu steeds vaker aan het bestand onttrokken worden als koopwoningen. Ik zag met plezier hoe veel bewoners zich in de strijd gooiden en het de partijen niet makkelijk maakten. Zo was er een meneer van het CDA die er voor pleittte dat het mogelijk moest zijn om twee woningen door te breken en er één woning van te maken, voor mensen met meer kinderen – hij had er drie en vond zijn woning te klein. Protest, want dat betekent dat er nog minder betaalbare woningen zouden komen voor mensen met lage inkomens, en waar die meneer dat nou voor deed? Voor het gezin, zei de meneer van het CDA. Ja, maar dan wel voor het gezin met een hoog inkomen, want de gezinnen met lage inkomens kunnen zich natuurlijk geen twee woningen veroorloven. Gaat dus niet door, dat plannetje.

aa-zuid-21-of-1.jpg

aa-zuid-16-of-1.jpg

aa-zuid-17-of-1.jpg

aa-zuid-18-of-1.jpg

aa-zuid-19-of-1.jpg

aa-zuid-20-of-1.jpg

aa-zuid-34-of-1.jpg

aa-zuid-33-of-1.jpg

En het De Mirandabad moet blijven. Vonden alle partijen.

Nou, na afloop was voor mij bevestigd dat ik bij de goede partij zat, en Roya Moayyed, onze lijstaanvoerster voor Zuid had niet zo’n glad en rad praatje als sommige andere lijstrekkers die al lang in de politiek zaten maar ze was echt en overtuigend. Vond Kind ook wel. Die wist na afloop ook wat hij ging stemmen, maar dat verklap ik natuurlijk niet. En ik had nog een gezellige nakwaak, met zo’n gesubsidieerd glaasje wijn.

aa-zuid-31-of-1.jpg

aa-zuid-32-of-1.jpg

aa-zuid-35-of-1.jpg

aa-zuid-45-of-1.jpg

aa-zuid-41-of-1.jpg

aa-zuid-40-of-1.jpg

aa-zuid-39-of-1.jpg

aa-zuid-38-of-1.jpg

aa-zuid-37-of-1.jpg

aa-zuid-36-of-1.jpg

aa-zuid-26-of-1.jpg

aa-zuid-27-of-1.jpg

aa-zuid-29-of-1.jpg

aa-zuid-30-of-1.jpg

aa-zuid-42-of-1.jpg

(En die in dat blauwe T-shirtje is Armin bijgenaamd Kind, die ik nooit goed op de foto krijg want als ik met dat ding in zijn buurt komt begint hij al bekken te trekken. Maar nou had ik ‘m).

9 gedachten over “Lijsttrekkersdebat in Amsterdam Zuid

 1. “Wat nu Zuid heet is een erg gemengde wijk.”

  Egbert de Vries wist het bij zijn kandidaatstelling als lijstrekker van de PvdA in het stadsdeel heel aardig te formuleren aan de hand van de afkorting GVB. Volgens hem betekent het voor de ene bewoner van Zuid “Gemeentelijk Vervoerbedrijf”, voor de andere bewoner staat het slechts voor “Golfvaardigheidsbewijs”.

  Laten we hopen op een nieuw college dat met name voor die eerste groep oog heeft.

 2. Wat betreft die scholen:
  Ik ben het boek aan het lezen van Anja Vink: Witte zwanen, Zwarte zwanen.
  Erg interessant, en [heel kort samengevat, men moet het eigenlijk lezen] ze zegt dat scholen met 30% leerlingen uit intellectueel achterstandsgezinnen [niet zwart of wit!]geen probleem zou moeten opleveren voor een goede kwaliteit van de school.
  Gaan we daar iets mee doen SP?
  Leuk Kind even te zien, ik heb een Kindje [ook al groot]

 3. Er wordt al veel over nagedacht binnen de SP, Monique. Ik ben niet van alle ins en outs op de hoogte, omdat onderwijs niet mijn ‘portefeuille’ is. Ik weet wel (wijken en wonen zijn wel mijn ‘portefeuille’, dat bij geforceerd gemengde wijken, dat wil zeggen, dure koopwoningen naast sociale woningbouw, zeker niet wil zeggen dat de inwoners van een wijk nu meer met elkaar te maken gaan hebben: de circuits blijven gescheiden. ‘Mengen’ alleen blijkt dus op zich niet veel te doen.
  Ook bijkt dat mensen zich veiliger voelen wanneer ze in de buurt wonen met ‘hun eigen soort’. In de VS, waar niet zo’n toestand wordt gemaakt van de integratie zie je dat niemand er wat tegen had als immigranten bij elkaar bleven wonen, Chinatown, Little Italy, en dan zie je vanzelf dat de derde generatie de vleugels uitslaat en het veilige nest gaat verlaten, ‘gemengder’ gaat trouwen enz.
  Ik denk dat we hier een aantal zaken door elkaar halen, want wat we wel willen voorkomen is wijken met kansarme mensen, die elkaars kansarmheid versterken. Veel opgestapelde problemen, rottige woningen, schulden, scholen die alle problemen niet aankunnen enzovoorts. Maar dat los je niet op door er wat rijken tussen de plempen. Bedoel ik maar.
  Er is wel een interessante verklaring voor (vast niet de enige) waarom mensen in het eigen sociale circuit blijven en niet mengen ook als ze ‘gemengd’ wonen: toen we nog verzuild waren kwamen mensen van verschillende klasse elkaar nog wel tegen, in de kerk, in de dorpswinkel, men kende de leraar en de dominee of pastoor, ‘hogere’ klassen hadden nog huispersoneel. Niet dat er toen geen verschillen waren, maar men kwam elkaar nog wel tegen, had met elkaar te maken. Nu is dat erg verminderd. Vandaar dat ik wel plezier had op die buurtbijeenkomst, waar het weer eens een beetje door elkaar heen liep. Weliswaar elk met de eigen belangen, maar toch.

  Ja, hartstikke leuk kind.

 4. Ook in Rotterdam zet de SP zich in voor gemengde scholen, gemengd in sociaal-economische achtergrond met 70% kansrijke en 30% kansarme kinderen…waar dat zo is, blijkt dat goed te werken.
  Het huidige college van B&W, met een CDA-wethouder voor onderwijs, helpt alleen enkele ouderinitiatieven en wil bij de schoolbesturen niet aandringen op menging, terwijl veel Rotterdamse buurten aardig gemengd zijn en de scholen daar een afspiegeling van zouden kunnen zijn. Des te belangrijker dat de SP nu in het college komt na 3 maart.

 5. Heb jaren in de Rivierenbuurt gewoond. Fijne wijk, mooie mengeling van volks-amsterdams, starters en nieuwkomers. Harmonieus. Heb geen kind maar wel een hondje. En, het is ( binnenkort was) Zuideramstel en geen Overamstel…..

 6. Ja, op de een of andere manier is men in Amerika veel natuurlijker omgegaan met de integratie en is dat bij hen niet zo’n probleem. [gelukkig, want ze hebben andere problemen zat!]
  Maar ik denk wel dat het probleem op scholen hier toch iets anders ligt als de interculturele integratie in steden. Teveel kinderen uit kansarme gezinnen [ en dat loopt dwars door nationaliteiten of levensbeschouwing heen] maken het moeilijk voor een school een goed niveau van onderwijs te bieden of goede resultaten te handhaven. En helaas [ ik was er ook een van] leraren hebben vaak de moed niet om hun idealisme te behouden in zulke scholen.
  Vandaar dat ik zeer blij verrast ben met de duidelijke analyse en positieve oplossingen zoals ik ze uit dat boek van Anja Vink lees. Maar ik begrijp goed Anja, dat je met je eigen onderwerpen al erg veel op je bordje hebt/te lezen hebt.
  Misschien een aanrader voor onderwijsmensen, hoewel die het misschien al aan het lezen zijn. Het boek [witte scholen/zwarte scholen] is op Radio 1 goed besproken.

 7. (6) Zuideramstel – ja dat krijg je er van als je dertig jaar in de Jordaan hebt gewoond en daarvoor nog een jaar of tien in de Pijp – toen het daar nog niet zo leuk was. In de Rivierenbuurt ben ik nog allochtoon, al valt het hier niet zo op. Toen de Jordaan nog een echte volksbuurt was en de echte Jordanezen niet allemaal verhuisd waren naar Almere werd ik jarenlang, hoe aardig ik ook was voor de buren, gezien als import. Vond ik niet zo erg, ik heb me me hele leven stelselmatig een beetje buiten de orde gevoeld, wat Hannah Arendt zo mooi een ‘bewuste paria’ noemde. Uit mijn klasse gevallen, alleen opvoedende moeder wat toen ook niet erg in de mode was, met kind en al gaan studeren, niemand wist wat je daar mee aan moest, uitbundig meegedaan aan de seksuele revolutie, liefde met een vrouw, en toen weer met een man, links toen het nog niet in de mode was en nu nog nu het niet meer in de mode is, en toen de Palestijnen – ik heb er zelf wel voor gezorgd nooit echt helemaal bij de mainstream te horen. Houdt je scherp, als je met een voet in de wereld staat en met een voet erbuiten, met één oog de wereld bekijkt met de blik van een buitenstaander. Niet voor niets dat zoveel interessante dingen komen van mensen met dubbele nationaliteiten en identiteiten. En dat nationalisme, eigen volk eerst, zal mij niet overkomen.
  Nou wat een ontboezeming op de zondagochtend naar aanleiding van de Zuideramstel die niet meer bestaat,
  Maar eigen buurt, okee. Een beetje dan.

  (7) Als ik twee hondjes was, Monique, dan verdiepte ik me ook wel in het onderwijs, want het interesseert me wel. Ik denk dat het erg belangrijk is om alle kinderen een goede start mee te geven, dat scheelt later duizend problemen. Maar gelukkig hebben we hierboven Theo uit Rotjeknor, die weet er veel van. Dank Theo.

 8. Hallo Anja,
  hierbij wil ik graag een oproep plaatsen aan alle vrouwen en mannen om woensdag 3 maart, in Den Haag met hoofddoek op te gaan stemmen als protest tegen het verbod van de PVV, dat als zij in Den Haag en Almere het grootst worden de hoofddoek verboden wordt bij alle vrouwen die voor Gemeentelijke instellingen werken of organisaties die subsidie krijgen.
  12.00 uur woensdag a.s. Dagelijkse Groenmarkt voor de Sting, om daarna met hoofddoek op te gaan stemmen,dit laatse geldt voor Hagenaars, maar iedereen is welkom.Groet van Christie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *