Segregatie of emancipatie?

aa-vu-3-of-1.jpg
(Lenie Brouwer)

Vandaag Lenie Brouwer te gast, van de VU. Jullie kwamen haar al vaker tegen op mijn weblog, hier. En hier was ze ook.

Ze ging op bezoek bij de moslim studentenvereniging van de VU, MashriQ. Heb ik ook wel eens gedaan, bij een andere afdeling van MashriQ. Hier. En hier. En pas was ik bij de moslim studentenvereniging in Nijmegen. Hier. Een bekende vraag van veel niet-moslims is waarom het nodig is dat er aparte islamitische verenigingen en andere initiatieven voor moslims komen, is dat niet een vorm van je afzonderen? De grap is, lees je in het stuk van Brouwer, dat de Vrije Universiteit natuurlijk ook eens is ontstaan als een eigen initiatief van een groep gelovigen, die zich niet thuis voelden aan de andere universiteiten. En nu is de VU bij uitstek een bolwerk waar mensen van diverse religieuze pluimages een plek kunnen vinden, de VU loopt ook wat onderzoek betreft voorop in het begrijpen en vorm geven aan een samenleving waarin meerdere culturen en geloven het samen moeten doen. Zie bijvoorbeeld hier, hier en hier.

Brouwer noemt dat niet, maar ik heb van de onderzoeker Jean Tillie gehoord dat de emancipatie van ‘allochtonen’ (of participatie, integratie, hoe je het noemen wilt) sneller verloopt wanneer migranten (of moslims, tweede generatie enzovoorts hoe je ze noemen wilt) de kans krijgen om met zelforganisatie als tussenstap te beginnen. (Hier) Dat is logisch, als je er even over nadenkt, en het idee geldt net zo goed voor alle andere emancipatiebewegingen: ook vrouwen zijn met vrouwengroepen begonnen, de socialisten hadden hun eigen arbeidersverenigingen, de homo’s hun eigen clubs – zo’n groep waar mensen zich thuis kunnen voelen, hun eigen identiteit kunnen bekrachtigen, is vaak een kweekvijver, een brug, een uitvalsbasis van waaruit een groep constructief van zich kan laten horen. En dat gebeurt. Emancipatie, moeten we nog eens bedenken, is zelden alleen een individueel proces. Vandaar, dat autochtoon Nederland wat minder bangelijk zou mogen reageren op alle vormen van zelforganisatie van moslims. Meer over Tillie: hier.

Hier een citaat uit het stuk van Brouwer, of lees het meteen in zijn geheel hier op standplaats wereld.

Wie bij islam alleen maar denkt aan radicalisering, terrorisme en vrouwenonderdrukking moet vooral eens een bijeenkomst bijwonen van de islamitische studentenvereniging MashriQ van de VU. Op 24 februari organiseerde zij een discussieavond rondom de Tegenlicht documentaire van Hans Otten over fundamentalistische moslims in Nederland. Na afloop was er een levendige discussie met de regisseur en werden er uitdagende stellingen besproken. Ongeveer dertig jongeren waren er op af gekomen, evenveel meisjes als jongens.

Terwijl de media alleen maar aandacht lijken te hebben voor incidenten, gaat de emancipatie van allochtone studenten gestaag voort. In één generatie hebben zij bereikt wat autochtonen minstens twee generaties kostte. Veertien procent van de allochtone jongeren volgt momenteel hoger onderwijs, waarvan een belangrijk deel aan de VU. Dit is niet zo maar een abstract gegeven, want wie de VU bezoekt kan het kleurrijke beeld met eigen ogen zien.

En hier de link naar de documentaire over het ontstaan van een ‘islamitische zuil’ in Nederland.

4 gedachten over “Segregatie of emancipatie?

  1. Hoi Anja,

    Ik ben een trouwe volger van je blog.

    Ik wilde je vragen een bezoekje te brengen aan mijn blog. Ik ben sinds januari met bloggen begonnen. Ik schreef eerder ook voor wijblijvenhier.nl

    miriamrafai.wordpress.com

    groet, Miriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *