Nieuws uit Palestina/Israël

████ ████ ████ ██████ ████ ██████ ██ ██████ ██████ (███████:█████ █████) ███ ███ █████ ████ ██████ █████ “████

████” ███ █████ ██████ █████, ██████ ███████. █████ ████ ███ ██████ ████ █████ ███████ █████ ██████ █████. ██████

████ ████ ██████ █████ █████ ████ ██████, ███ █████ ████ ███████ ████████ ██████ ████ █████ ████ ███████ █████

█████. ███ ██████ ██ ██████ █████ ██████ ███████ ██████, ████ ██████ ███ ██████ █████, ████ ██ █████ █████ ██ ██

██████. █████ ███ ██ “█████ ████” ██ ███ ███ ███ ██████ (███ █████ █████). • ███ █████: ███████ ███ ████ ███████

6.04.2010 / 19:52 | בנושאים ███

In vele buitenlandse kranten heeft het al gestaan, maar in Israël mogen de media haar naam niet noemen: Anat Kam, een Israëlische vrouw van 23, heeft huisarrest en mag met niemand praten. Ze wordt aangeklaagd wegens het lekken van militaire documenten aan de krant Haaretz. Daaruit zou blijken dat het leger door is gegaan met het vermoorden van Palestijnse leiders op de Westoever, ondanks het feit dat het Hooggerechtshof had geoordeeld dat het leger geen Palestijnen mag vermoorden wanneer die ook gearresteerd kunnen worden. Zie de Guardian, hier.

Anat Kam’s proces is over twee weken. Ze kan een gevangenisstraf krijgen van 14 jaar. Dat dat niet ondenkbaar is hebben we gezien met het proces tegen Vanunu, die gegevens lekte over het bestaan van kernwapens in Israël, wat overigens iedereen al wist. Vanunu heeft meer dan 11 jaar in een isoleercel gezeten, en ook nadat hij vrijgelaten werd werd zijn vrijheid beperkt, hij mocht niet naar het buitenland, mocht niet met buitenlanders praten, en werd toen hij dat toch deed opnieuw gearresteerd en een half jaar gevangen gezet.

De discussie in Israel gaat er ook over dat het de Israëlische media verboden wordt om er over te berichten. Zie Haaretz, hier, waarin over ‘de kwestie’ wordt gesproken zonder dat haar naam wordt genoemd. Een van de journalisten van Haaretz, Uri Blau, die eerder kritische artikelen heeft geschreven over het leger, is voor de zekerheid maar uitgeweken naar Londen, omdat hem hetzelfde lot kan treffen.

Het is met de persvrijheid in ‘democratie’ Israël niet best gesteld. Op de ranglijst die Reporters without borders jaarlijks maakt is Israel nu gezakt naar plaats 93, onder Kuweit en Libanon. De reden daarvoor is dat journalisten Gaza niet werden binnengelaten, dat er meerdere journalisten illegaal zijn gearresteerd en gevangen gezet. En van de journalisten die wel Gaza binnenkwamen of er woonden zijn er ettelijke gewond door het leger en drie gedood. De militaire censuur wordt steeds erger, en op het rapport van 2010 zullen ze nog wel verder naar beneden zijn gezakt.

Zie ook de Magnes zionist, hier.
En voor een diepgaander versie van dit verhaal: Abu Pessoptimist, hier.
En meer informatie op de Electronic Intifada, hier.

Ander onderwerp: Israël heeft geen Israëlische nationaliteit, schreef ik, hier. Er waren mensen die dat betwijfelden. Voor hen een artikel van Jonathan Cook, die het nog eens bevestigt. Hier.

2 gedachten over “Nieuws uit Palestina/Israël

  1. Je ziet zwarte blokjes, Anne. Het is bedoeld als plaatje. Kijk even bij de Magnes zionist, en klik daar. Hij is een Israëli. Wat er onder die blokjes staat mag hij in Israël niet publiceren, dan is hij strafbaar. Vandaar

    yediot-judy-miller-screenshot.jpg

    Hierboven: de krant Yediot laat zien hoe een artikel dat ze hadden willen plaatsen er uit zou hebben gezien na de censuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *