Leve 1 mei, leve de schoonmakers

mei-37-of-1.jpg

In de vertrouwde geur van linkse tomatensoep vierde ik 1 mei met de schoonmakers, en veel linkse activisten, op het Beursplein in Amsterdam.

Veel schoonmakers konden er niet bij zijn, want zij werken wanneer anderen vrij hebben, en die van Schiphol zouden later nog komen. Maar de stemming zat er goed in, want ze hebben gewonnen. Al is dat nog niet einde verhaal, want er waren ook schoonmakers die werden overgeplaatst – met hun organisatietalent slecht voorbeeld voor hun collega’s vonden hun bazen, een was er ontslagen, anderen kregen minder uren en daarmee was het beetje extra poen al weer vervlogen. Maar dit was het overheersende gevoel: het loont om je te organiseren, en ze waren er trots op, beetje meer poen maar heel veel meer gevoel dat ze er toe doen, en de mensen in Nederland nou eens gezien hebben wie dat zijn die hier de rommel opruimen.

De kinderen konden nog niet kiezen of ze een GroenLinks of een SP ballon wilden en wilden natuurlijk alletwee. Het echte kiezen komt later nog, als ze de ballonnen zijn ontgroeid.

Sadet Karabulut van de SP heeft ook nog gesproken, hoorde ik. Maar toen was ik al mijn zaterdagse boodschappen doen.

Veel te veel foto’s, weer eens. Eigenlijk wil ik geen mens overslaan.

mei-11-of-1.jpg

mei-12-of-1.jpg

mei-9-of-1.jpg

mei-10-of-1.jpg

mei-8-of-1.jpg

mei-7-of-1.jpg

mei-6-of-1.jpg

mei-5-of-1.jpg

mei-4-of-1.jpg

mei-2-of-1.jpg

mei-1-of-1.jpg

mei-13-of-1.jpg

mei-47-of-1.jpg

mei-45-of-1.jpg

mei-44-of-1.jpg

mei-43-of-1.jpg

mei-42-of-1.jpg

mei-41-of-1.jpg

mei-40-of-1.jpg

mei-39-of-1.jpg

mei-38-of-1.jpg

mei-35-of-1.jpg

mei-34-of-1.jpg

mei-31-of-1.jpg

mei-33-of-1.jpg

mei-30-of-1.jpg

mei-29-of-1.jpg

mei-32-of-1.jpg

mei-28-of-1.jpg

mei-27-of-1.jpg

mei-25-of-1.jpg

mei-24-of-1.jpg

mei-23-of-1.jpg

mei-22-of-1.jpg

mei-21-of-1.jpg

mei-20-of-1.jpg

mei-19-of-1.jpg

mei-18-of-1.jpg

mei-17-of-1.jpg

mei-16-of-1.jpg

mei-14-of-1.jpg

6 gedachten over “Leve 1 mei, leve de schoonmakers

  1. Ziet er erg gezellig uit! Het is mooi dat 1 mei steeds meer gevierd wordt, vooral aangezien die 8-urige werkweek nog altijd niet vanzelfsprekend is voor vele beroepen. Om het nog een internationaal scheutje te geven: In New York City demonstreerden zeker een miljoen mensen tegen het walgelijke immigratiebeleid van de VS in het algemeen en Arizona specifiek. In Turkije konden honderdduizenden demonstranten voor het eerst sinds 1977 weer het Taksimplein op. In Hong Kong demonstreerden duizenden mensen voor een redelijk minimumloon. In Nepal is op 1 mei een algemene staking uitgeroepen, en het zou mij helemaal niet verbazen als de Maoisten daar de volgende stap zouden zetten.

    Maar om weer even terug te komen op Nederland…

    In Rotterdam waren er helaas wat problemen met een falend veiligheidsbeleid. Op het blog van Leo de Kleijn (http://www.leodekleijn.nl/2010/05/02/1-mei-onnodig-hard-optreden-van-politie/) staat meer informatie, maar het komt er op neer dat de politie bang was dat de demonstranten de vlaggenstokken als wapens zouden gebruiken. Dat er in de 27-jarige geschiedenis van de Rotterdamse 1 mei demonstraties vlaggen nog nooit als wapens zijn gebruikt, dat is natuurlijk niet relevant voor ze…

    Ondanks alles hebben we toch nog geprobeerd er iets leuks van te maken, met Koerdische volksdansen en de mensen van de Rode Morgen (een achterneef van de SP) die liedjes zongen.

    In Nijmegen vonden enkele anarchisten het nodig om de ruiten van Adecco in te gooien. Eigenlijk wou de organisatie daar een toespraak houden over de rol van Adecco bij het werven van bewakingspersoneel voor ‘illegalen’ gevangenissen. Maar helaas, dat kon dus niet meer.

    Maar leuk om te zien dat het in Amsterdam wel met vlaggen en spandoeken kan! 😉

  2. Reactie op Joey: ik was er bij in Nijmegen. En ik zag éérst meppende agenten te paard, en daarná pas enkele voorwerpen richting Adecco. Het houden van iets als een toesprakje bij Adecco werd sowieso door de politieaanpak, zacht gezegd, ernstig bemoeilijkt. De politiecharge die volgde was totaal niet te rechtvaardigen met het incidentje rond Adecco. De politie was al opgefokt bezig vóór we bij Adecco aankwamen. En ook daarna bleef de politie demonstranten opjagen en insluiten, toen het ‘gevaar’ voor Adecco allang geweken was. Het gaat dus niet aan om de schuld voor het uit de hand lopen te geven aan ‘enkele anarchisten’, ongeacht hoe handig of onandig je het gooien van enkele voorwerpen verder vindt. Mijn indrukken als deelnemer: http://peterstormschrijft.wordpress.com/2010/05/01/een-mei-twee-demonstraties/

  3. @2 Excuus, ik ging alleen af op de media en verhalen uit derde hand. Je indrukken maken het voor mij een stuk duidelijker, bedankt.

  4. Anja, wat een schitteremde foto’s. Hartelijk dank. Ik had er graag bij willen zijn, maar dat is een beetje moeilijk. Nogmaals bedankt.

    Jan.N

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *