Hannie van Leeuwen

piet-42-of-1.jpg

In mijn vorige termijn in de Eerste Kamer zat ik altijd tegenover Hannie van Leeuwen, van het CDA. Hanny en ik waren het in wezen vaak eens, want haar christelijke hart was nog echt christelijk – dat wil zeggen, dat kwam al een aardig eind in de richting van waar we in de SP voor staan: menselijkheid, menselijke waardigheid, solidariteit.

Alleenstaande moeders, mensen in de bijstand, mensen met een handicap, kinderen in minder welgestelde gezinnen, ze konden op haar warme hart rekenen. We waren het ook wel eens erg oneens, maar dat lag er meer aan dat bij de strijd in haar hart tussen haar loyaliteit aan de partij en de solidariteit met de medemens de partij het nogal eens won – vond ik. Ik ben nog wel eens een keer tegen haar uitgevallen: kun je nu niet één keer gewoon zeggen wat je vindt? Ze had er niet van geslapen, zei ze. Ja, zei ze een beetje verwijtend: daar heb jij natuurlijk geen last van. Inderdaad. Het was nooit mijn geweten dat me wakker hield, daar zat het wel goed mee. Waar ik als socialist last van had is dat we als minderheid in de kamer zelden wat bereikten – tenzij mensen als Hannie van Leeuwen hun hart eens luider lieten spreken dan de loyaliteit aan de CDA minister die natuurlijk weer eens wat anders wilden. Fijn verder met de afbraak van de sociale zekerheid en nog meer marktwerking in de zorg. Als Hannie nog in de kamer had gezeten weet ik vrijwel zeker dat het wetsvoorstel voor de parkeervrijstelling voor gehandicapten het gehaald had. En zo niet, dan had Hannie zeker weer erg wakker gelegen. Hoofdschuddend, en zich haast verontschuldigend als ze ook na een paar telefoontjes naar de minister er niet alles voor haar mensen uitgehaald had wat ze had willen hebben, zei ze wel eens: ik ben te oud om nog van partij te veranderen.

Hannie van Leeuwen zit niet meer in de kamer, maar is wel bestuurslid van het CDA. En ze spreekt zich uit, terugkijkend naar de oorlog, en vooruitkijkend in dit land, en wat ze vindt van Wilders. Luister, hier:

(Met dank aan Joop)

7 gedachten over “Hannie van Leeuwen

  1. Ja, dat glaasje, dat is het, HEERLIJK!! Menselijk. Pracht foto!!!
    Ik lijk vast wel een beetje niet goed wijs, maar je weet wel beter.

    Jan.N

  2. “Het was nooit mijn geweten dat we wakker hield, daar zat het wel goed mee” bevat een klein tik/spelfoutje; “we” moet waarschijnlijk “me” zijn. Trouwens enigszins aanmatigend om dit over jezelf te zeggen, zeker in vergelijk met mevrouw van Leeuwen.

  3. Dank je voor het tikfoutje, Laurens.

    Verder wil ik nog wel even herhalen wat ik toen zei: met mijn geweten zit het wel goed.
    Ik vind het nogal aanmatigend van je om te denken dat jij daar over oordelen kunt.

  4. beste anja,

    eigelijk is deze mail bedoeld voor hanny v Leeuwen.

    In het t.v intervieuw van gisteravond kon ik me de gedachte maar niet van me afzetten dat ik haar openhartige en kritiesche uitspraken naar het cda en de nl politiek enorm kon waarderen!
    Tegelijkertijd is het erg bedroevend om (weer) te constateren dat ALLE politici gedurende hun functioneren MOETEN liplezen naar hun partij en kader en dat dit in veel of alle gevallen ten koste gaat van hun menselijke intigriteit.
    Zwijgzaamheid en ingehoudenheid van werkelijke (eigen) meningen en overtuigingen) leunen al spoedig tegen leugen en bedrog aan.

    Ook zie je weer hoe profijtelijke het pluche kan zijn, maar haar gun ik het van harte. Na een middelbare opleiding en een onafgemaakte universiteitsstudie heeft zij via het ambtelijke en politieke pad een hoge financiele welstand bereikt welke voor vergelijkbare vrouwen qua opleiding, werk en ongetrouwde status NIET of bijna NOOIT is weggelegd!

    vriendelijk groet

  5. Je algemeniseert nu wel erg, Hans. Het is waar dat de druk groot kan zijn als je een andere mening hebt dan de meerderheid in je fractie, of, zoals in het geval van mevrouw van Leeuwen, dat ze vond dat ze ‘haar’ minister moest steunen, maar er is wel degelijk ruimte om voor je eigen geweten op te komen, en dat was nu juist waarom ik een keer echt kwaad op haar was. Ze had het zich in mijn ogen kunnen veroorloven. En er is in de Eerste Kamer wel vaker ‘verdeeld’ gestemd, en ook heeft de Eerste Kamer fractie wel eens anders gestemd dan de Tweede Kamer fractie. Maar je moet wel goede argumenten hebben om ‘af te wijken’ – en je bent uiteraard wel aardig gebonden aan je verkiezingsprogramma, anders hebben je kiezers het gevoel belazerd te worden. Er is tussen totale vrijheid en totaal ‘liplezen’ nog een boel ruimte hoor.

  6. Hallo Anja,

    Voor een speciale actie zijn wij op zoek naar actieve 80 plussers. Zou jij ons wellicht in contact kunnen brengen met Hanny van Leeuwen? Of anders haar op ons spoor zetten?

    warme groet,
    Ivonne

  7. Ik kwam haar vroeger vanzelf elke week tegen, maar heb geen adres of email. Vraag even bij het CDA partijbureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *