15 gedachten over “Rhythm against Racism

 1. Aanvullend persbericht:

  Alternatief voor Pinkpop op de Dam
  ZONDAGMIDDAG 30 MEI: RHYTHM AGAINST RACISM

  Wie zondag 30 mei niet naar Pinkpop gaat, kan voor een
  kleinschaliger alternatief terecht op de Dam in Amsterdam. Daar
  biedt Rhythm Against Racism vanaf 14 uur gratis muziek met een
  boodschap; kies voor een kleurrijk en solidair Nederland!

  Op Rhythm Against Racism op de Dam is een zeer diverse mix van
  muziekstijlen te horen. Balkanbeats van Mala Vita, stevige rock van Elle Bandita, jazz van Denise Jannah, folk songs van Jan Rot, rap van het koor Al-Wahda en latin house-ritmes van de populaire DJ’s Sunnery James & Ryan Marciano.

  Cabaretiers Vincent Bijlo en NilgunYerli zijn ook van de partij.

  De presentatie van de middag is in handen van Jihad Alariachi van de Meiden van Halal.

  Rhythm Against Racism laat op 30 mei, in de aanloop naar de landelijke verkiezingen, zien dat Nederland een kleurrijke mix van diverse culturen is. Het is een positief alternatief voor opinieleiders die voortdurend over “wij” tegen “zij” spreken.

  Meer informatie:http://www.rhythmagainstracism.nl

 2. Beste Anja,

  Van NEderland bekent kleur mag ik de middag niet meer presenteren omdat ik antihomo schiin te zijn. Ik heb in een aflevering van de meiden van halal gezegd dat ik moslim homo niet accepteer. Ik heb niets tegen homo’s maar elsevier en Geenstijl vonden het nodig om een relletje te veroorzaken en ze hebben gewonnen. Ik mag niet presenteren. Wat vind je hiervan?

  Gr Jihad (de meiden van halal

 3. Lieve Jihad, ik heb er buitengewoon gemengde gevoelens over.

  Aan de ene kant wil ik op blijven komen voor homo’s, juist ook homo’s in gemeenschappen waar ze nog niet erg geaccepteerd worden, zoals onder moslims en orthodoxe joden. En ik voel me vooral thuis bij de uitspraak van Marcouch, dat de vrijheid om homo te mogen zijn dezelfde vrijheid is om moslim te mogen zijn.

  Zoals ik jou ken ben je iemand die geen homo een vlieg kwaad zou doen, en ik mag je – maar je blijft als ik het goed begrijp wel vasthouden aan de gedachte dat homo zijn en moslim zijn niet samen kunnen gaan. Nu ben ik geen moslim, het is niet mijn geloof, maar daar denken we verschillend – als ik je tenminste goed hebt begrepen.

  Tegelijkertijd wil ik met jou graag over veel zaken in gesprek blijven, en ook wil ik samen met jou tegen racisme aan gaan, juist ook tegen akelige anti-moslim sfeer in een deel van Nederland. Ik had dus met liefde samen met jou op het podium gestaan zondag.

  Ik vind het geen wijs besluit van Nederland bekent kleur om te zwichten onder de druk van Geenstijl en Elsevier. Dat is nu juist de antimoslim hoek waar je niet voor door de knieën moet gaan, en als het was om een relletje te voorkomen, dat is dan mislukt. Ik geloof met name bij Geenstijl geen moment dat die aan het zieken zijn omdat ze voor homo’s op willen komen, zoals je zegt: ze willen graag een rel. En die lui van rechts laat je toch niet bepalen wie er op het podium staan van Nederland bekent kleur. Heel erg jammer, dus.

  Hou je taai en we gaan elkaar nog zien.

 4. Anja, in het filmpje waar Geen Stijl naar verwijst zegt Jihad letterlijk: “Islam en homoseksualiteit gaan niet samen. Dat zeg ik ook. Ik acepteer ook geen Moslim homo.”

  Zelfs de meeste mannenbroeders van de SGP zullen tegenwoordig ervoor waken dit zo onomwonden voor de camera’s te verklaren.

  Verderop in het filmpje zegt ze dat ze nooit een homo kwaad zal doen en geweld tegen homo’s verfoeilijk vindt. Dat geloof ik.

  Maar op een manifestatie tegen racisme en discriminatie heeft zij weinig te zoeken, dunkt mij.

  Het maakt niet wie dit in het nieuws heeft gebracht, of het nou Geen Stijl is, de Volkskrant of de Plaatselijke Dorpspomp.

  Nederland Bekent Kleur had zich volstrekt ongeloofwaardig gemaakt als zij Jihad toch had toegestaan om de presentatie te doen.

  Dat neemt niet weg dat ik het rot voor haar vind.

 5. Daar zijn we het dan over oneens, Kees. Mij maakt het wel degelijk uit uit welke hoek de rel is georganiseerd. Als Nederland bekent kleur dat had willen voorkomen hadden ze dat eerder moeten bedenken als je iemand uitnodigt die – zeg maar – chantabel is. Jihad was volstrekt open over haar opvattingen. Als je die niet op je podium wilt, dan nodig je die niet uit als presentator, dat was een legitieme beslissing geweest. Maar je laat het je niet vertellen door Elsevier. Eenmaal uitgenodigd laat je iemand niet vallen onder de druk van rechts. Je laat zien dat je over wezenlijke zaken van mening kunt verschillen, maar dat je naast elkaar blijft staan tegen racisme.
  De vraag is dus waar Nederland bekent kleur zich meer ongeloofwaardig mee maakt.
  Hoe dan ook: de manifestatie heeft schade opgelopen, daar is al niet meer aan te ontkomen. Ik vind het dus niet alleen rot voor Jihad, ik vind het rot voor ons allemaal.

 6. Nou, en dan zet Geen Stijltje het hek weer eens open en dan krijg je hier een stroom van meer van hetzelfde waaronder stijlbloempjes als “Die lelijke intolerante varkens die zich meiden van halal noemen moet echt heel snel terug naar de zandbak als zij zo durven te praten over homo’s in Nederland. Hoe moeten mensen ooit sympathie gaan ontwikkelen als elke keer dit soort figuren op de voorgrond treden. Wij moeten moslims nooit een plek geven in deze maatschappij dat zijn ze niet waard als ze zo achterlijk zijn”, enzovoorts enzoverder. En anderen die roepen dat ze niet begrijpen waar we het over hebben, want in Nederland is er geen sprake van racisme, hahaha.

  Dus even een mededeling: doe geen moeite. Wie nog eens wil waarnemen hoe de achterban van Geen Stijl in naam van de strijd tegen intolerantie even laten zien hoe tolerant ze zelf zijn kan daar terecht. En voor de enkelen die het oprecht en integer met mij oneens waren – sorry, volgende keer beter, en kom hier aub niet als meute aanzetten. Ik ben niet van plan al mijn tijd te besteden om te kijken of er tussen de bagger ook nog reacties zijn van mensen waar serieus mee van mening te verschillen zou zijn en waar mee te praten valt.

 7. En voor de mensen die niet weten hoe het hier gaat en denken dat het wel geinig is om er voor te zorgen dat ik de hele dag zit te deleten nog even de technische informatie: je reactie komt in de wachtstand en is voor niemand te lezen behalve voor jezelf – tot ik de hele zwik verwerk en zolang de stroom doorgaat delete ik volautomatisch en als bulk. Zie de spelregels, hier.

 8. Beste mensen,

  Nederland Bekent Kleur heeft geen boodschap aan wat de rechtse media vinden. Wel hebben wij vandaag een antwoord gestuurd op de brief die we ontvingen van onze collega’s van het COC:

  Aan het COC Amsterdam

  Afgelopen vrijdag heeft Nederland Bekent Kleur aangekondigd dat Jihad Alariachi één van de presentatoren zou zijn van Rhythm Against Racism op zondagmiddag 30 mei op de Dam in Amsterdam.

  Dit weekend ontvingen we een brief van COC Amsterdam waarin wij erop geattendeerd werden dat zij in een uitzending van De Meiden van Halal ondermeer het volgende heeft gezegd: “Homosexualiteit en islam gaan niet samen. Ik accepteer geen moslim-homo”. Nederland Bekent Kleur was eerder hiervan niet op de hoogte en we delen deze opvatting niet.

  Wij hebben waardering voor de inzet en kwaliteit als presentator van Jihad Alariachi maar vinden de discussie die nu ontstaat niet passen binnen de vorm van Rhythm Against Racism op de Dam en hebben haar daarom gevraagd in plaats daarvan onze gast te zijn bij een debat dat in het najaar gaat plaatsvinden over dit onderwerp. We hebben begrepen dat COC Amsterdam aan een dergelijk debat zou willen meewerken.

  De Stichting Nederland Bekent Kleur richt zich tegen iedere vorm van racisme, vreemdelingenhaat, islamofobie, antisemitisme, homofobie of welke andere vormen van discriminatie dan ook. We gaan er vanuit dat het COC dezelfde waarden nastreeft en we willen graag in de toekomst gezamenlijk ons inzetten voor een kleurrijk en divers Nederland.

  Stichting Nederland Bekent Kleur

 9. Een paar citaten van Jihad Alariachi, uit haar terugblik op de ‘kwestie’. Voor het hele verhaal, ga naar Wij Blijven Hier. Hier.

  “Ik zal eerlijk toegeven dat ik dit onderwerp lastig vind. Het roept bij mij namelijk nog een aantal vragen op. Hoe zit dat precies met je geloof begeleiden en homo zijn? En als je nou als moslim homo bent, is dat een zonde? Moet je dan kiezen tussen je geloof en het praktiseren naar je geaardheid? Geen idee! Maar gelukkig hoef ik daar niet al te veel over na te denken. En al helemaal niet over te oordelen. Het maakt de homoseksuele en mij er niet meer of minder mens op. Het koste mijn lesbische collega een hele dag om te concluderen dat ik eigenlijk wel leuk was en niet anti homo, zoals ze had gedacht. Dit is wat de uitzending teweeg heeft gebracht. De enige conclusie die men uit die uitzending leek te trekken, was dat wij anti homo zijn. Deze uitzending had ik liever anders gemaakt.”

  “Als ik terug kijk, mis ik een beetje de persoon Jihad in die discussie. Ik heb het steeds over wat ik ‘denk’ dat de Islam daarover zegt. Ik ben geen theoloog. En ik heb het steeds over dat Islam en homoseksualiteit niet samen gaan. Maar ik heb het niet over hoe moeilijk ik het onderwerp vind. En dat ik het eigenlijk niet nodig acht het over iemands geaardheid te hebben. Dat vind ik net zo irrelevant als iemand het telkens met mij over mijn hoofddoek wil hebben. In een verhitte discussie met Marco Pastors over dit onderwerp geven wij onze mening onbedacht en ongenuanceerd.”

  “Iedereen mag doen wat hij of zij wil. Iedereen mag geloven wat hij of zij wil en iedereen mag denken wat hij of zij wil denken. We gaan nog steeds graag het gesprek aan met andersdenkenden. Dat is het mooie aan Nederland. Ik ga met iedereen respectvol om die respectvol met mij omgaat. Ik heb homo collega’s, kennissen en vrienden. Eigenlijk haat ik het om dit te zeggen want het klinkt net als: “Ik heb niets tegen buitenlanders, ik heb zelfs een buitenlandse buurvrouw van wie ik altijd lekkere koekjes krijg”.”

  “Ik ben tegen gaybashing en heb moeite met gaygedrag in het openbaar, maar dat heb ik ook met heterogedrag in het openbaar. Elkaar aflebberen op een bushalte vind ik ongepast. Als er één ding is dat wij als De Meiden van Halal uitdragen, dan is het wel dat je het harstikke oneens met iemand mag zijn, maar dat je wel met elkaar moet samenleven. Oók dat kan in dit kikkerland.”

 10. Ik heb een uitzondering gemaakt voor de verklaring van Nederland bekent kleur en verwijs naar het verhaal van Jihad Alariachi, omdat zij direct betrokkenen zijn. Voor anderen blijft dit onderwerp nog gesloten voor reacties.

 11. Jammer dat het zo moet lopen.
  Hier wordt een moslima gediscrimineerd vanwege haar standpunt over homosexualiteit binnen haar geloof. Ik snap aan de ene kant wel dat het lastig is voor een dag als deze, je wil liever een ‘onbesproken’ presentator. Zuur dat Geenstijl ‘wint’ zoals Jihad zegt.

  Maar volgens mij is het ook een gemiste kans voor de organisatie.
  Ik denk persoonlijk dat het heel belangrijk is om met mensen zoals Jihad in gesprek te gaan/blijven. Vrijheid van godsdienst houdt óók in dat iemand tegen het praktiseren van homosexualiteit mag zijn. Het is fijn als iemand dat genuanceerd brengt, en dat is de indruk die ik van haar krijg. Ze worstelt met de regels die haar geloof opleggen (eindelijk een kritische moslim waar iedereen al zo lang naar snakt!) en tegelijkertijd is ze moedig genoeg om toe te geven dat ze niet zomaar accepteert wat wij (wij allemaal?) hier allang geaccepteerd hebben. Kortom; integratie en emancipatie in volle gang, als je het mij vraagt.

  Ik ken veel moslims die mij onder het genot van een biertje kunnen uitleggen dat iedereen homo kan zijn, je kunt daar niets aan doen. Maar als moslim moet je je onthouden van homosexuele handelingen, volgens hen. Ik ken ook homosexuele moslims die het onbestaanbaar vinden dat je jezelf moslim noemt en alcohol drinkt. Zouden die 30 mei mogen presenteren?

  Ik kijk uit naar het debat tussen Jihad en het COC en hoop dat er open en eerlijk gediscussiëerd kan worden zonder dat emoties de overhand nemen.

 12. Ik vind het ook heel erg jammer dat het zo gelopen is.
  Maar ik kijk niet uit naar het debat tussen Jihad en het COC. Dit gaat over conflictresolutie, en het conflict hier is dat er twee groepen tegenover elkaar staan die vooral pleiten voor de vrijheid van de eigen groep. Er zijn vele manieren waarop je met zo’n conflict om kunt gaan en een debat, waar het alleen maar gaat om de vraag wie heeft er de sterkste argumenten en wie brengt ze het beste levert vooral een grote kans op dat aan het eind iedereen naar huis gaat met de versterking van de eigen mening. Eenmaal in loopgraven levert een debat meestal meer van hetzelfde op.
  Ik zou dus een andere vorm hebben gekozen.

 13. En ik wil hier nog even terugverwijzen naar wat er al eerder op dit weblog stond over homostrijd en antiracisme, hier. een artikel van Paul Mepschen.
  En hier: homo voor de klas.
  En hier, van mijn hand: brief aan Fred.
  En hier, stuk over ‘homo op een zwarte school.’

 14. Als een kritische opmerking over homo’s wordt gemaakt, wordt dat niet geaccepteerd. Beledig je Moslims en nieuwe Nederlanders, dan wordt dat met gejuich ontvangen.
  Een land waar vrijheid van meningsuiting alleen is weggelegd voor de autochtonen,maar niet voor de nieuwe Nederlanders is een dictatuur
  Ik heb bewondering voor de moed van Jihad Alariachi
  Een eerlijke eigen mening geven in een zwaar anti-Islam/Moslim samenleving.
  Waar over gepraat wordt om hen uit de samenleving te laten verdwijnen

 15. Rechts-links of zwart-wit

  Waar het omdraait is de tolerantie van de intoleranten. Een geenstijl lezer richting een moslim, een moslim richting homo’s, homo’s richting hetro’s, een sp’er richting een vvd’er en ga zo maar door.

  Iedereen is in bepaalde mate helaas intolerant, en juist een organisatie als ‘nederland bekend kleur’ is een organisatie die opkomt voor tolerantie. Een organisatie die opkomt voor tolerantie kan nooit en te nimmer kiezen voor een intolerant persoon, moslim of niet.

  Waar het merendeel van geenstijl lezer juist voor vechten, praten en tikken is juist de tolerantie richting de tolerante autochtonen nederlanders. Ik mis hier (zoals wel vaker) een juiste visie om alle groepen bij mekaar te brengen. Juist een moslima die pleit voor tolerantie, respect en saamhorigheid kan nooit en te nimmer (in haar positie) zo’n stelling deponeren als dat het normaal is om antihomo te zijn.

  Ik mis dit in nederland en de zo genoemde linkse partijen. Ik als autochtone nederlander, heb het merendeel in het buitenland (islamitische landen) gewoond. Ik mis de juiste visie wat wel en wat niet kan in een land als nederland dat, nog steeds, als tolerant land te boek staat.

  Pak de geschiedenis erbij, en zie hoe tolerant wij waren in andere geloofskwesties, heksenjachten en andere zaken. Maar het moge duidelijk zijn dat voor een groot gedeelte van de autochtone nederlanders de beker vol begint te lopen van de knuffel praktijken van de linkse media en politieke partijen.

  Elk weldenkend individu ziet dat er een maat is, merk dat deze maat geraakt wordt en moet daardoor de juiste conclusie trekken. Dat is niet om de intoleranten in onze samenleving de kans bieden om hun slechte opvattingen te kunnen ventileren, of het nu een wilders is of een moslima, een jahova getuigen of dierenactivist, een sgp’er of sp’er en ga zo maar door.

  Geef de kans aan tolerantie inplaats de voedingsbodem te creeren voor de intoleranten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *