Gaza on my mind

an-israeli-naval-vessel-p-006.jpg

Jullie hebben van mij nog een verslagje van het islamcongres tegoed, en ook een verhaal over een mooie en vrolijke bijeenkomst in Slotervaart, waar het onderwerp, actueel genoeg, voornamelijk ging over het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in de buurt. Hoe kunnen we er voor zorgen iedereen in de wijk zich vrij en veilig voelt, homo en moslim, en helemaal homo-moslims. Daar hebben ze een antwoord op, en dat komt nog.

Want op dit moment ben ik vooral bezig met Gaza, dat wil zeggen, met het hulpkonvooi dat werd aangevallen, en het bloedbad dat werd aangericht. Uiteraard draaide de hasbarawinkel van Israël meteen op volle toeren (hasbara is het Israelische eufemisme voor propaganda) om burgers en media van de ‘juiste’ versie van het gebeurde te overtuigen, en geheel voorspelbaar wordt de mantra van de aanval op Gaza nog eens overgedaan: zij begonnen. Wij deden alleen aan zelfverdediging. (Hier) Hoe het dan kon dat er aan de kant van de burgers op de boten zoveel doden zijn gevallen, en aan de Israëlische kant precies nul, dat moeten we zelf maar bedenken. Zeg maar dat de Israëli’s heel goed zijn in ‘zelfverdediging’. En welk ‘zelf’ er nu eigenlijk moest worden verdedigd in de internationale wateren – de zee is niet van Israël – is onduidelijk. De vraag wat die Israëlische commando’s deden op het Turkse schip wordt niet gesteld. Gesuggereerd wordt uiteraard dat er wapens werden gesmokkeld naar Gaza. Behalve dat dat hulpkonvooi niet zo achterlijk zou zijn om wapens mee te nemen, was dat ook helemaal niet aan de orde. De wapens waar het in Gaza van miechelt en waar je niets mee begint tegen bombardementen komen door de smokkeltunnels. De volgende suggestie is natuurlijk dat het hele verkeerde mensen waren op die boten, ze hadden kontakt met Hamas – uiteraard hadden ze dat want de overheid van Gaza bestaat uit Hamas en je gaat daar geen boten met hulpgoederen heen sturen zonder dat te coördineren. En tjee, op de Turkse boot zaten ook mensen van een islamitische organisatie, en dat weten we, dat zijn engerds. Laten we het dus vooral niet hebben over de auteur Mankell die ook op een van de boten zat, (hier) niet over parlementariërs en nobelprijswinnaars. en niet over de mensen die al heel lang proberen iets te doen aan de blokkade van Gaza. O ja, ook dat hoort bij het hasbaraverhaal: die lui in Gaza hebben helemaal geen honger hoor jongens, er is geen sprake van een ‘humanitaire crisis’, ze hebben daar een leuk restaurant waar je lekker kunt eten, en een echte blokkade is er ook al niet, want er worden nog steeds goederen en benzine Gaza binnengelaten, edelmoedig en beschaafd als de Israëli’s nu eenmaal zijn. (Over de werkelijkheid: lees Akiva Eldar, tweede deel van zijn artikel, hier.)

Ondertussen probeert Israël het de media onmogelijk te maken om te achterhalen wat er nu precies is gebeurd, want alle opvarenden, gewonden en anderen, worden bij de pers weggehouden, en de Israëlische pers staat weer eens onder staatscensuur en mag er niet over schrijven, dus ook uit Haaretz haal je weinig. Maar het IDF twittert naar hartelust. Dit is duidelijk: er zal onderzoek moeten komen, de honderden mensen moeten de gevangenis weer uit. Dankzij het internet dat niet onder het Israëlische gezag valt zullen de werkelijke verhalen verspreid worden en dan heft Israël de perscensuur weer op. Ondertussen ergeren wij ons aan de Nederlandse tv die bij gebrek aan beter hun nieuws vooral van Israël betrekken. En deze vraag gaat Israël niet ontlopen, hoe rechtmatig de aanval op de vloot was. Naast de vraag die al beantwoord is: hoe onrechtmatig de blokkade van Gaza is, want dat is waar het allemaal om is begonnen, en niet om wie er op de boot door wie het eerste werd geslagen of beschoten.

De eerste goede analytische artikelen verschijnen,hier. voor wie engels leest: een stuk van het Middle East Report.

Ik moet vandaag naar Den Haag waar me de onaangename klus wacht om vergeefs tegen de aanname van de kraakwet te stemmen.

En even over reageren op dit weblog: we kampen met een technisch mankementje waarvan ik hoop dat het snel is opgelost, want het is niet ernstig maar hinderlijk: ik moet de reacties op dit moment ergens vandaan knippen en plakken – vraag me niet om uit te leggen hoe dat komt – en dat kan ik wel op mijn computer thuis maar niet onderweg met mijn I-phoontje zoals ik het gewend was. Het kan dus even duren, en zoals de nauwlettende lezers zullen zien: de aangegeven tijd dat een reactie is geplaatst klopt niet meer. En voor de hasbara handlangertjes: doe geen moeite. Wie nog eens weten wil wat voor een versie Israël deze keer de wereld in wil sturen weet dat zelf wel te vinden en heeft daar mijn weblog niet voor nodig.

12 gedachten over “Gaza on my mind

  1. En ik pik bij Joop even een reactie van Clara Legene:

    “Ik heb (niet geheel toevallig want ik was doodongerust dat dit zou gebeuren) de hele nacht zitten kijken naar de live-uitzendingen (vanaf de schepen) waarvan de mensen vandaag helaas maar flarden te zien kregen. En ik kan als ooggetuige bevestigen dat de aanval van de Israëlische commando’s niets maar dan ook helemaal niets met ‘betreden’ of ‘onderzoeken’ te maken had. Dat geldt ook voor de dreigementen die de passagiers daarvoor per telefoon kregen: “Of ze goed konden zwemmen”. Bij betreden denk ik meer aan een politiebootje dat langszij komt, een geüniformeerde die langs een touwladdertje naar boven klimt, en eenmaal aan boord naar de papieren van de kapitein vraagt.

    Wat ik zag was net oorlog. Een overval vanuit een helikopter. En wat ik hoorde en zag was dat er vanuit de lucht geschoten werd voordat de commando’s op het dek landden. Free Gaza meldde direct daarna in paniek dat er op de kapitein was geschoten en daarna brak de hel los.

    Betreden en onderzoeken. Ja hoor. Met minimaal negen doden tot gevolg. Staat er ook in die wet hoeveel burgerdoden erbij mogen vallen, bij dat betreden en onderzoeken?”

    Dank je, Claar

  2. Voor het eerst dat ik me min of meer verplicht voelde om in Den Haag mijn neus te laten zien. In ieder geval één mogelijkheid om mijn onvrede over de schaamteloze arrogantie van de Israëli’s te ventileren.

    Achteraf blij dat ik niet geweest ben. Waarom moet geloof gelijk weer onderdeel uitmaken van zo’n demo? Begrijpen de mensen niet dat met het luidkeels en domweg scanderen “allahu akbar” alle misplaatste vooroordelen over Islam weer bevestigd worden. Ik mis het nut en de correlatie.

    Eerlijk gezegd vind ik dergelijke mensen net zo provocatief en non-constructief als Wilders, en zoals uit vorige topics blijkt ben ik absoluut geen fan van hem.

    Allemaal verplicht wat van Asghar Ali Engineer lezen en hopen dat ze er wat van opsteken.

  3. allahu akbar ik weet niet wat het betekent
    in indonesie Merdekka zuid afrika amandla een soort strijdkreet
    wat is er mis mee?
    P.Vink

  4. Allahu akbar betekent God is groot. En daar is op zich niks mis mee. Maar het wordt door mensen die dat niet begrijpen wel opgevat als een islamitische strijdkreet, en het vervelende is dat dat mensen weghoudt die op zich wel zouden willen demonstreren. Wat je ook vaak ziet is dat de camera’s van de tv graag inzoemen op een groepje dat allahu akbar aan het roepen is, en daarmee suggereert dat het een typische moslim demonstratie is, terwijl er ook veel andere mensen waren. Ik persoonlijk zou het prettig vinden wanneer de islamitische demonstranten die er wat mij betreft absoluut bijhoren, zich een beetje in zouden houden – we willen tenslotte vooral benadrukken dat zo’n demonstratie van iedereen is die zijn verontwaardiging wil uiten.

  5. Ondanks dat jullie niet anti-islamitisch zijn net als mensen als Wilders, beseffen jullie niet dat jullie in zijn val zijn gelopen. Allah Akbar (Allah is groot) is voor ons moslims een gewone zin en heeft totaal niets te maken met dreigement of iets negatiefs (mensen als Wilders proberen deze zin juist expres neer te zetten als een kreet voor de jihad etc.). Nu zien jullie dus het feit dat deze zin bij de demonstratie veelvuldig is gebruikt als een tegenvaller voor de demonstratie (Dirk)!!! Waarom? Denken jullie echt (zoals Wilders jullie wil doen geloven) dat deze zin iets negatiefs inhoud? Integendeel, we putten juist kracht voor onszelf uit deze zin, dat is ook de reden dat we het maar niet genoeg kunnen scanderen in zulke moeilijke tijden. Het zijn míjn geloofsgenoten, die in de laatste paar eeuwen worden vermoord, uitgeput, leeggezogen. Het zijn de Islamitische landen, die worden beroofd, veroverd, bezet, platgebombardeerd. Alsof dit alles niet genoeg is, worden wíj uitgemaakt voor de slechterikken, terroristen en de schuldigen!! Het overgrote meerendeel van de mensen bij de demonstratie waren moslims, dus mogen we alstublieft misschien onze eigen uitspraken scanderen? En als jullie je er niet prettig bij voelen, dan is dat helemaal verkeerd opgevat door julliezelf (zoals ik net probeerde uit te leggen over de betekenis ‘Allah akbar’). Wat zal Wilders blij zijn zeg, dat al zijn misplaatste propaganda ertoe heeft geleid, dat zelfs normale mensen geloven, dat deze zin iets negatiefs inhoud!!! Dus het is niet onze fout, dat mensen (mede door propaganda van mensen als Wilders) een verkeerd beeld hebben bij het zinnetje ‘Allah akbar’. Ik hoop dat jullie dus nu een beetje door hebben, dat het niet iets negatiefs betekent en gewoon komen naar de demonstraties, want het is de leus, die je het meest zult blijven horen!

    God is groot! Moge God ons behoeden van de vervloekte Zionisten! (Amen)

    Kadakal

  6. Beste Ömer, ik weet dat God is groot een goede spreuk is. Maar dat begrijpen veel mensen nog niet. Nu is de keuze die jij hebt: kan je dat niets schelen omdat het gaat om jouw geloofsgenoten in Palestina, en doe je gewoon wat jij vindt wat goed is. Of wil je, om het lot van de Palestijnen, dat er een brede beweging ontstaat. En dan moet je een beetje rekening houden met het feit dat niet iedereen moslim is en niet iedereen begrijpt wat je zegt.

  7. Het kan ook anders: Viva, viva, Palestina!, zoals tijdens Naomi Kleins bevlogen toespraak. Op straat, waar het hoort. Haar credo “don’t underestimate your power” kunnen we met z’n allen toepassen: bij de C1000 liggen Israelische aardappelen. Niet kopen! “This cycle of insanity and violence” moet verbroken worden, en dat kan alleen als ook een arrogante racist als Lieberman zich moet verantwoorden voor zijn misdaden. “The holocaust is over” zoals Avraham Burg schreef. Israel moet zich verantwoorden voor zijn misdaden zoals elk ander land.
    Overigens ben ik het niet eens met de veelgehoorde conclusie dat het een “blunder” was. In mijn ogen past dit perfect in de strategie van de Israelische regering (”de 7″) om elke vorm van vredesoverleg te saboteren. Ze hebben overduidelijk meer angst voor “dialoog” dan voor “terreur”. En natuurlijk wakkert dit anti-semitisme aan, precies wat ze nodig hebben om hun misdaden een schijn van rechtvaardiging te geven. Ze zijn weliswaar corrupt en cynisch, maar niet dom. Dit afdoen als een een blunder is een grove misvatting. Don’t underestimate your ennemies!

    Naomi Kleins toespraak:
    http://www.naomiklein.org/articles/2010/06/israels-carnage-sea-shouts-are-not-enough

  8. Engelbert, helemaal met je eens. Israelies zijn niet dom, zoals je zegt, wel corrupt en cynisch, maar ze wisten precies waar ze mee bezig waren. Gisteren hoorde ik van een israelsiche commander dat ze aan boordmwilden komen “om te praten met de activisten”. praten??????????Slingerend aan een touw vanuit een helikopter, met je ME equipment aan, en o ja, ze hadden paintballgeweren bij zich, (dat wordt gebruikt als je oorlogje wil spelen, je heb van die mensen) vlgs getuigenissen is er geen enkel kledingstuk gevonden met verf erop.En o ja, er is geen humanitaire crisis in Gaza,
    het is allemaal onzin, en we weten dat.
    Israel wist waar ze aan begon, en zoals ze altijd met van alles weggekomen zijn, denken ze dat dat nu ook weer gebeurt. Ik ben er bang voor.
    Gisteravond heeft AL Jazeera een documentaire uitgezonden over het ontstaan van de Free gaza Movement, een prachtig verhaal, en de moeite waard om te kijken, hier de link. http://english.aljazeera.net/programmes/general/2009/08/2009821143340472299.html

  9. Trees, Mooie documentaire ja. Het Engelse Al Jazeera is hier om onduidelijke (?) redenen van de kabel gehaald helaas. Gelukkig is er nog internet.
    Ook een aanrader voor iedereen: het interview van Mario Vargas Llosa met Gideon Levy.
    “To change the minds of the people, to make them understand that the Palestinians are human beings like us. Until this happens nothing will change, and this is the hardest because we are facing 40, if not 60, 100 years of brainwashing, dehumanizing, demonizing. This is the most complicated thing to do.”
    En dan toch nog eindigen met een optimistisch toekomstbeeld. Ontroerend!
    http://www.haaretz.com/haaretz-authors-edition/gideon-levy-can-you-express-yourself-freely-as-a-journalist-in-israel-1.293667

    (De vorige post was van Trees, Engelbert, niet van mij. Ik heb dat even veranderd.)

  10. Oh ik zie het, sorry.
    Vandaag een zeer felle Robert Fisk: “For it is a fact, is it not, that had Europeans (and yes, the Turks are Europeans, are they not?) been gunned down by any other Middle Eastern army (which the Israeli army is, is it not?) there would have been waves of outrage.” in The Independent.
    En een al even felle Robert Scheer: “The last time I wrote about Israel and Gaza, the San Francisco Chronicle suddenly decided to stop running my weekly column. ”
    En “There is no such thing as a morally acceptable occupation, and as the oppressed resist they will become more violent in their desperation. “

  11. Nee, er stond eerst Anja, Engelbert, ik moet elke reactie met de hand hier plakken, en vergeet wel eens de naam de veranderen. Dat heb ik inmiddels gedaan.
    Mooie citaten, Fisk is een door mij zeer gewaardeerde journalist, omdat hij in staat was om heel persoonlijk te reageren, en tegelijkertijd de normen van objectiviteit – bronnen vermelden, ook moeilijk te verwerken feiten niet omzeilen – bleef handhaven. Zulke moedige want volstrekt onafhankelijke journalisten zouden we meer moeten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *