Op straat gezet

Te gast: Zwanny en Eelke Visser

Beste mensen in Nederland,

Afgelopen maandagavond waren mijn vrouw Zwanny en ik op bezoek bij enkele mensen in de VBL in Ter Apel. Ook zagen we daar die avond Islam, de jongen het meest links op bijgaande foto. “Menneer Visser”, zei hij tegen mij, “donderdag ben ik jarig en dan krijg ik een heel mooi cadeau.” “Hoe oud word je? En welk mooi cadeau krijg je dan?”

“Nu, mijn vader, die nu in de gevangenis zit, wordt dan vrijgelaten en met elkaar gaan we dan weer terug naar een AZC.” Vandaag hoorde ik, dat zijn mooi verjaardagscadeau is, dat zijn vader nog maanden onschuldig in het detentiecentrum Kamp Zeist moet blijven en dat Islam vandaag met zijn moeder, broertje Ayman en zusje Aya vanuit het AC in Ter Apel op straat zijn gezet. Eén dag na zijn twaalfde verjaardag.
Vanmiddag om 1 uur werd ik gebeld door de heer Roelof Oosting van Vluchtelingenwerk in Ter Apel. Hij vroeg mij of wij de vandaag op straat gezette mevrouw Nadjia Aissa, met haar 3 kinderen in ons huis onderdak wilden geven.

Islam zijn moeder is zwaar suikerpatiënt. Voor 2 weken heeft zij medicijnen meegekregen.
Als die op zijn, waar krijgt zij dan nieuwe medicijnen vandaan?
Islam is met zijn vader en moeder in april 2002 naar Nederland gevlucht. Ze kwamen uit de Westelijke Sahara. Volgens hun advocaat kunnen zij niet terug naar hun geboorteland.
Op 20 april 2009 moest dit hele gezin vanuit het AZC in Musselkanaal, waar ze 5 jaar gewoond hadden, naar de VBL in Ter Apel.
Ruim 1 maand geleden is vader Karim Laaras in vreemdelingenbewaring gesteld, in Kamp Zeist.
Beste mensen, als u vanmiddag ook deze jongen Islam had meegemaakt, dan zou u hetzelfde zeggen als wij: Dit is pure kindermishandeling!
Wat was deze jongen overstuur. Wat moest hij verschrikkelijk huilen. Wat een teleurstelling. Wat een verdriet.
Weet u wel, dat vanaf 22 april t/m vandaag, vrijdag 28 mei 2010 Islam met zijn familie, het derde op straat gezette gezin is, dat ik vanuit de VBL of het AC in Ter Apel, of van het treinstation in Emmen, opgehaald heb?

En hoeveel moeders met kinderen zijn ook op straat gezet, van wie wij het niet weten?

Dit van het op straat klinkeren van Islam, zijn moeder, broertje en zusje is niet meer een incidenteel geval.
Heel graag zouden wij willen, dat ook u meehelpt om tegen dit asielbeleid van onze regering te protesteren. Stuur dit mailtje door naar familie, vrienden en bekenden. Maak in deze verkiezingstijd in heel Nederland bekend, dat onschuldige kinderen, samen met hun moeders op straat worden gezet, terwijl hun vaders in vreemdelingendetentie verblijven.

Spreek de leiders van de politieke partijen aan over dit onrecht, onschuldige kinderen aangedaan en vraag hen, wat zij hiertegen gaan doen. En dan geen woorden, maar daden!

Dit onrecht, onschuldige kinderen aangedaan, moet stoppen! En wel zo snel mogelijk.

Vriendelijk groetend,
“Huize Plexat”
Eelke en Zwanny Visser
Marktkade 1
9581 AP Musselkanaal
Tel: 0599-417402
E-mail: evisser@solcon.nl
Website: www.huizeplexat.nl

7 gedachten over “Op straat gezet

 1. Mijn grootvader was gemeenteraadslid voor de VVD in een eigenlijk kleine gemeente in het oosten van het land. Destijds, zo begin jaren vijftig, putte met name de PvdA zich uit in het aan de kaak stellen van bijzonder onderwijs. Bij de behandeling van de begroting passeerde een verzoek van een supergereformeerde lagere school (allicht: Eben Haezer) de revue voor een bijdrage in het herstel van het lekkende dak. Mijn grootvader stikte bijkans van woede toen de PvdA die bijdrage dreigde te blokkeren en smeet uit woede zijn klompen door de raadszaal onder de uitroep: “je kunt het !@#$%^& oneens zijn met die sufferds, maar moeten hun kinderen daarvoor in de regen zitten?
  In de traditie van mijn grootvader gooi ik graag mijn klompen naar de sukkel die kennelijk niets anders vermag dan “die Befehle zu folgen” en waarvoor in Neurenberg direct de doodstraf over hem/haar zou zijn uitgesproken. (!) Maar voor u mevrouw Meulenbelt, reserveer ik meerdere paren klompen. Het middeleeuwse gedachtegoed wat u nog steeds verdedigd is vooral de oorzaak dat dit gezin kennelijk genoodzaakt was hun land te ontvluchten. Hoe lang wilt u eigenlijk dat hun 80-jarige oorlog nog duurt of moet duren?
  Mijn Afghaanse buurman steekt ’s morgens zijn duim naar me op als hij op weg gaat met vrouw en kinderen naar de inburgeringcursussen,, wellicht omdat ik hem van een PC heb voorzien zodat zijn kinderen nog sneller mee kunnen doen en ingroeien in onze moderniteit. Hij begrijpt ook precies waar de PVV verkiezingsfolder achter mijn raam voor staat. Niet hij of de vrouwen krijgen mijn klompen te voelen als ze hun hoofddoeken afleggen. Degenen die er commentaar op zouden hebben juist wel. Hij snapt het: “veilig in Nederland, fijn in buurt.”
  Het dak van de Eben Haezerschool is destijds geheel vervangen en ook de kinderen van mijn Afghaanse buren doen het inmiddels verrekte goed op school.

 2. Jawel, dit is pure kindermishandeling.
  Op een wat abstracter niveau: dit is schending van het VN-Verdrag van de Rechten van het Kind, waarvoor Nederland al eerder op de vingers is getikt.
  Nederland zet dus onschuldige kinderen, samen met hun moeders op straat, terwijl hun vaders in vreemdelingendetentie verblijven. Dit laatste natuurlijk om het e.e.a. zo soepel mogelijk te laten verlopen! En de autoriteiten weten drommels goed, dat de betrokken ouders en kinderen gedwongen worden tot een zwervend bestaan omdat teruggaan naar het land van herkomst geen optie is.

  Politici zullen met deze schande voor het blok moeten worden gezet. Geen mooie praatjes, maar concrete oplossingen!

  Vroeger heb ik nooit kunnen denken, dat Nederland in humanitair opzicht zo diep zou zinken…..

 3. Voor de mensen die hier met een variant aankomen van ‘stuur ze maar met een paar centen terug’ – het probleem met uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat belanden is dat de overheid geen mogelijkheid ziet om ze terug te sturen – daar zijn verschillende redenen voor, onder andere dat de mensen in kwestie geen identiteitspapieren hebben en niet kunnen krijgen en/of dat hun land van herkomst ze niet aan wil nemen. Een aantal van de mensen die hier dus jarenlang illegaal verbleven blijkt achteraf alsnog te worden toegelaten, als blijkt dat ze wel degelijk gevaar lopen in het land van herkomst als ze gedwongen zouden worden om terug te gaan.
  Er is dus nog veel te doen over de asielprocedure, die met de nieuwe wet beter zou moeten gaan lopen. Maar een ding is voor iedereen die met de mensen zelf te maken hebben duidelijk: als je mensen niet uit het land kunt zetten is ‘klinkeren’ – zet ze maar op straat en ze zoeken het maar uit – de slechtste en onrechtvaardigste optie. Niet voor niets verzetten zich veel gemeenten in Nederland zich tegen de missiven uit Den Haag dat het nu afgelopen moet zijn met de noodopvang. Je kunt families niet op straat laten zwerven en zeker als er kinderen bij zijn is dat tegen alle verdragen over de rechten van het kind.
  Zolang de overheid het niet beter lukt, zullen er dus burgers zijn die opvang bieden en wijzen op de onrechtvaardigheid van mensen op straat zetten. Gelukkig wel.

 4. Dit soort mensen voldoen niet aan de criteria voor asielzoekers dus ze worden uitgezet. En meestal hebben ze hun eigen identiteitspapieren weggegooid om de procedure maar te bemoeilijken. Dit soort type mensen heeft gewoon een rotmentaliteit en wat mij betreft worden het land uitgezet naar het land van herkomst. Ze zouden zich kapot moeten schamen door middels valse voorwendselen een ander land binnen te komen, deze mensen zijn geen slachtoffer, ze zijn dader.

 5. @ Tarak (4):

  Goh, knap van je, dat je “dit soort mensen” zo goed kent. Dat je weet dat ze allemaal “niet aan de criteria voldoen”. (Kennelijk ken je al die criteria goed, waarmee daarentegen ook ambtenaren van justitie zelf nogal eens moeite hebben). Knap van je dat je ze inderdaad zo persoonlijk kent, dat je weet dat ze allemaal “een rotmentaliteit” hebben. Jammer dat je daarentegen niet weet dat velen juist niet kunnen worden uitgezet naar het land van herkomst, maar ja, je kan niet álles van iemand, ook jou niet, verwachten, hè. Knap van je dat je al weet dat ze allemaal “valse voorwendselen” gebruiken en dus “zich kapot moeten schamen”.
  Alleen blijf ik met nog één vraagje zitten: waarvan zijn ze nu toch precies “dader” ?

 6. Wat heeft reageren hier voor zin als mijn bijdrage om onduidelijke redenen niet wordt geplaatst.

 7. Dit is geen open forum, Aart. Lees de spelregels, hier. Ik beslis of ik reacties op wil nemen, en verwijzingen naar ‘joodse agressie’ zal ik nooit opnemen, evenmin als verwijzingen naar websites waar Israeli’s met nazi’s worden vergeleken, hoezeer ik je verontwaardiging over het handelen van Israel ook kan delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *