Een bloedbad is geen bloedbad..

massacre-poem.jpg

Te gast: Ghassan Hage
Vertaling Roeline Knottnerus

Ik schrijf geen gedichten, maar gedichten zijn hoe dan ook geen gedichten.

Lang geleden is me aan het verstand gebracht dat Palestina geen Palestina is;
Ook werd mij te verstaan gegeven dat Palestijnen geen Palestijnen waren;
Ze maakten mij ook duidelijk dat etnische zuivering geen etnische zuivering was.
Toen ik, naïeveling die ik ben, vrijheidsstrijders waarnam, maakten ze me geduldig duidelijk dat dit geen vrijheidsstrijders waren en dat het verzet geen verzet was.
En toen ik in mijn domheid arrogantie, onderdrukking en vernedering ontwaarde, brachten ze me welwillend aan m’n verstand dat die arrogantie geen arrogantie was, de onderdrukking geen onderdrukking en de vernedering geen vernedering.

Ik zag ellende, racisme en een concentratiekamp.
Maar zij zeiden me dat zij experts waren op het gebied van ellende, racisme, onmenselijkheid en concentratiekampen en dat ik maar van hen moet aannemen: dit was geen ellende, racisme of onmenselijkheid, noch een concentratiekamp.
In de loop der jaren hebben ze me zoveel bijgebracht: dat de invasie geen invasie was, de bezetting geen bezetting, het kolonialisme geen kolonialisme en de apartheid geen apartheid.

Ze hebben mij, simpele ziel, de ogen geopend voor telkens ingewikkelder waarheden die mijn arme brein nooit uit zichzelf had kunnen bedenken, zoals dat “beschikken over kernwapens” het niet “beschikken over kernwapens” was, en dat “het niet hebben van massavernietigingswapens” “het hebben van massavernietigingswapens” was.

En dat democratie (in de Gazastrook) geen democratie was.
Het bestaan van tweederangsburgers (in Israël), dát was democratie.
Daarom zult u het mij niet kwalijk nemen als het mij niet verbaast dat ik er vandaag achter kom dat er nog meer dingen zijn die ik voor evident hield maar die dat niet blijken te zijn: dat vredesactivisten geen vredesactivisten zijn, een daad van piraterij geen daad van piraterij is en dat het afslachten van ongewapende mensen niet het afslachten van ongewapende mensen inhoudt.

Mijn begrip is zo beperkt en mijn onwetendheid grenzeloos.
En zij zijn zo godvergeten slim. Echt waar.

Ghassan Hage is hoogleraar antropologie en sociale theorie aan de Universiteit van Melbourne. The Electronic Intifada, 3 juni 2010 Origineel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *