“Zelfverdediging”

soldaatboot.jpg

Natuurlijk zou er een onafhankelijk onderzoek moeten komen naar de aanval van het Israëlische leger op de hulpvloot. Maar het ziet er niet naar uit dat dat gaat gebeuren, want Israël zal er geen medewerking aan verlenen net zo min als ze dat wilden bij de aanval op Gaza. Kennelijk nog liever dat ze bekend staan als een land dat probeert feiten te verbergen, dan dat die feiten op tafel komen.

Maar dit is ondertussen wel gebeurd: de autopsie van de negen Turkse doden op de Mavi Marmara. En dit is aangetoond: de negen mannen zijn gedood door 30 kogels, veel daarvan van dichtbij afgevuurd, en veel daarvan op het hoofd – dus om te doden. En een deel van de kogels zijn in de rug of achterhoofd geschoten, wat wijst op een executie, in plaats van op ‘zelfverdediging’. Zie de Guardian, hier.

Ook van het verhaal dat de soldaten gelyncht werden blijft weinig over na de verslagen van ooggetuigen, en de foto’s die in de Israëlische pers werden weggehouden, waaruit blijkt dat de opvarenden vooral geprobeerd hebben om de gewonde soldaten te verzorgen. Eenmaal gewond, en overmeesterd, was het heel eenvoudig geweest om de soldaten te doden. Dat is dus niet gebeurd.

soldaatboot2.jpg

En verder heeft het IDF alleen het stuk van hun opnamen laten zien waarin er werd gevochten door een aantal mannen van de boot, met stokken tegen de soldaten. Het begin van de film, waaruit zou kunnen blijken dat er al werd geschoten voordat er werd gevochten, wordt achtergehouden.

Geen van de zaken die hierboven zijn genoemd zijn voldoende voor een sluitend verhaal. Ze geven wel een indicatie voor een antwoord op de vraag wie zich nu eigenlijk tegen wie moest verdedigen.

Zie verder, Ali Abunimah, hier.

8 gedachten over ““Zelfverdediging”

  1. Beste Anja,

    Ik verbaas me erg over de berichtgeving her en der in de media. Wat is er eigenlijk aangetoond als inderdaad blijkt dat de opvarenden begonnen met vechten?

    Misschien zie ik ergens iets gruwelijk over het hoofd, maar ik begrijp hier helemaal niets van.

    Of het er überhaupt iets toe doet wie ‘begon’ [we zijn toch niet op het basisschoolplein]. Hun schip werd zwaar bewapend geënterd in internationale wateren! Dat is toch al per definitie een agressieve militaire handeling, ook als ze niet ‘begonnen’ met schieten? Als je je dan niet fysiek mag verweren wanneer dan wel. Daarmee is het toch al de facto verdedigend?

    De beeldspraak van David en Goliath moet de zionisten toch wel aanspreken.

  2. Beste Piet,

    Je hebt gelijk dat het er in de eerste plaats om gaat of Israel het recht had om met het leger een schip te enteren op open zee.

    Toch interesseert het mij in dit geval wel wie er begon met vechten. Ik houd het namelijk niet voor onmogelijk dat er bewust voor gekozen is om een aantal executies uit te voeren – gewoon een aantal mensen doelgericht dood te schieten om een voorbeeld te stellen, misschien ook om gevechten uit te lokken. Het zou geheel in de lijn liggen van de keuze voor disproportioneel geweld als middel om mensen af te schrikken zoals Israel dat wel vaker heeft gedaan. De manier waarop de negen mannen zijn doodgeschoten, en het feit dat het leger het eerste deel van hun filmopnamen niet willen laten zien zouden daar op kunnen wijzen.

  3. Het aantal vredesactivisten dat vandichtbij door het hhofd is geschoten pleit voor excecuties door Israeli’s Ook de beelden van een Israleische soldaat die gefilmd werd terwijl hij tot 2 keer toe op iets schoot dat voor hem op de grond lag pleit hiervoor. dat is niet eens meer disproportioneel geweld, dat is ver voorbij disproportioneel, dat is gewoon moord.

  4. Ok, voor wie nog enige twijfel had of dit een “blunder” was, hier de ervaringen van de Schotse Theresa McDermott.
    De eerste twee soldaten die op de Marmara landden werden overmeesterd en gefouilleerd.
    “On the commandos they found plasticised detailed maps of the layout of every boat and pictures of people on board including MPs, bishops and other VIPs. Maybe these were the people the Israelis were trying to avoid harming.”

    “He [een Turkse journalist] had described how when the Israeli soldiers came to the press room on the half deck of the Marmara, they walked straight up to the Turkish man whose job it was to coordinate facilities for the journalists, put a gun to his head and shot the man dead at point-blank range.”

    “Though the journey to the airport was only an hour-and-a-half we were kept in the daytime heat in these cramped compartments for a whole five hours. One of the women, an Australian, was pregnant and we kept shouting at the guards that she was with us and that we needed the toilet, but they kept us there.”

    http://www.heraldscotland.com/news/world-news/fear-pain-and-propaganda-an-activist-s-story-1.1033113

  5. Een van de doden was een jongen van 19 jaar, er zaten 8 kogels in zijn lijf, 4 in zijn hoofd! Er waren ook doden die handgeboeid waren, dus die hadden zich al overgegeven!
    Er is ook een boekje gevonden met foto en naam van sommige activisten.
    De soldaten waren doelgericht bezig met mensen zoeken en doden.
    Jammer genoeg horen we hier niks over in de Nederlandse media.

  6. M.U., het is in een zaak als deze extra belangrijk om de bronnen aan te geven waar je je beweringen aan ontleent. Het is anders te makkelijk voor anderen om te beweren dat je maar wat verzint, want het is een feit dat er op het net naar hartelust wordt gelogen en verzonnen. Kijk naar Engelbert hierboven, die maakt een linkje naar het artikel waar hij zijn gegevens aan ontleent.

  7. Beste Anja,
    Mijn bronnen zijn de gegevens die het ziekenhuis in Istanbul na de autopsie heeft vrijgegeven.
    De autopsie raporten zijn onlangs daar vrijgegeven aan de media.
    Mijn bewijsmaterialen zijn de Turkse media, interview met de familieleden en de artsen die op tv zijn geweest.
    http://www.guardian.co.uk/world/2010/jun/04/gaza-flotilla-activists-autopsy-results
    Over dat boekje heb ik alleen deze site in het engels kunnen vinden; http://www.sott.net/articles/show/209740-Murder-Inc-Israeli-Advance-Targeted-Assassinations-Death-List-Found-on-Flotilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *