The day after the night before (2)

Ben ik de enige die het gevoel heeft de marathon te hebben gelopen, en nu met blaren op de voeten vooral op de bank wil zitten?

Hebben we de verkiezing gehad, de opluchting (SP weer uit de dip) en de verontwaardiging (anderhalf miljoen mensen die achter die charlatan aanlopen) hebben om voorrang gestreden, en ik verlang vooral naar iemand die tegen me zegt wat kijk je lief, en mij voorlopig ontslaat van de plicht om mijn blonde hoofdje (nou ja, zeg maar wit) te laten kraken over hoe het in godsnaam verder moet. Nu we toch niets anders meer kunnen doen dan speculeren, omdat de race is gelopen en we nou de brokken bij elkaar moeten vegen en zien of daar nog wat van te bouwen is. Waar het niet echt naar uitziet.

O jakkie bah, moeten we het weer hebben over Wilders, die weliswaar toch niet de grootste partij is geworden waar het een akelig moment naar uitzag, maar toch, tegen de voorspellingen in nummer drie is geworden. En nu krijg je dat onsmakelijke maar onvermijdelijke gedoe – want we zijn een democratie tenslotte, die respect moet tonen voor de wil van de kiezers – of er met de PVV een coalitie te vormen is. En Wilders draait er zijn hand niet voor om op de eerste ochtend na de verkiezingen open en bloot zijn eerste kiezersbedrog te plegen. Al die tijd beweerd dat de AOW leeftijd van 65 niet onderhandelbaar is, hopla, zo regeergeil dat hij, stemmen binnen, geen leden die hem terug kunnen fluiten, zijn principes meteen met de lege flessen in de glasbak kiepert. Daar, halvegare anderhalf miljoen goedgelovige rattenvangervolgers hebben jullie nu op gestemd. Fijn!

Nederlandse moslims natuurlijk ook niet vrolijk, al hadden die al weinig (politieke) reden om te juichen. Nu denk ik dat Wilders niet het grootste gevaar is, wel die anderhalf miljoen lui die zich in hun wantrouwen tegen ‘anderen’ een oor aan hebben laten naaien, maar vooral ben ik erg treurig over de winst van de VVD. Want die schreeuwlelijk Wilders, daarvan weet iedereen die zijn slogans een beetje heeft gevolgd dat het lekker oplucht om die moslims weer eens overal de schuld van te geven, maar dat er geen schijn van kans is dat de kopvoddentax er ooit komt en de koran gaat ook al niet verboden worden. De VVD, ondertussen, is heel goed in staat met een anti-vluchtelingen en anti-mingranten beleid te komen dat met een rechtse meerderheid in de kamer wel haalbaar is. Daar zitten de echte engerds, en Dijkstal is dood. Leuker gaat het er hier niet van worden.

Nou en dan zegt de SGP alvast dat ze die verwilderden wel van dienst wil zijn met ‘gedoogsteun’, twee rechtse stemmetjes kunnen net het verschil maken tussen 76 en 78 zetels, en gezien het feit dat het maar de vraag is of Wilders autoriteit ver genoeg reikt om opstandige egootjes in zijn partij binnenboord te houden kan dat net uitmaken. Staat op Joop de vraag of het niet een beetje tegenstrijdig is dat een gelovige club die vrouwen uit wil sluiten in zee zou gaan met de PVV die nou juist zo boos is over de vermeende vrouwonvriendelijkheid van een ander geloof. Beetje tegenstrijdig? Nee hoor. Wilders is niet tegen geloof, hij is alleen tegen moslims, en die vrouwen, die gebruikt hij alleen maar voor zijn anti-islam tirade. Dus dat kan best.

Staat in Trouw een stuk van de hoofdredactie over de teloorgang van de christelijke politiek. Maar heeft het CDA verloren omdat ze christelijk waren of nou juist omdat daar bar weinig van is gebleken? Hebben we wat anders gezien dan conservatisme? Vergeten dat Jezus van Nazareth de tollenaars er uit zwiepte, diezelfde tollenaars die het CDA de hand boven het hoofd houdt? Enig mededogen met de minder fortuinlijke medemens, die christelijke deugd bij uitstek, iets van gemerkt? Zitten die drie ‘christelijke’ partijen samen van krakers criminelen te maken, zelfs de ChristenUnie. Schande. Zetel minder voor de CU. Net goed. Zit die Verhagen, zelfbenoemd mensenrechtenheld, de mensenrechten van de Palestijnen te verkwanselen, ook die van zijn christelijke broeders daar. Schande. Die lui zijn echt van God los. De echte christenen, die stemmen voortaan op de SP.

Nou, ik wil nu wel weer eens naar een ander onderwerp. De lijst achterstallige stukjes wordt steeds langer. Ik laat de politiek maar even over aan de mannen, misschien worden die er minder beroerd van. Ik ga een wasje draaien en boodschappen doen. En koken. Doe ik tenminste wat nuttigs.

22 gedachten over “The day after the night before (2)

  1. Heerlijk, ik geniet altijd wel van je boosheid . wordt het allemaal weer duidelijk hoe het zit. dank je!

  2. Ja, en mogelijk zit Netanyahu al vreugdevol zijn handen te wrijven.
    ’t Gaat goed daar in Nederland. Fijn, die partijen die het zo goed met elkaar kunnen vinden en aan onze kant staan.
    Kunnen we fijn verder gaan met het schenden van de mensenrechten.
    In ieder geval zullen we vanuit Nederland niet op onze vingers worden getikt.
    Oh God, behoedt ons land en geef het ons dat we, hier, door alles heen menselijk blijven zoals U het in de 1e plaats bedoelde!

    Groet,
    Gerrie

  3. Ik begrijp dat moslims moeite kunnen hebben met de verkiezingsuitslag, maar dat is nergens voor nodig. Word gewoon rechts!

    Overigens denk ik dat moslims en immigranten veel baat zullen hebben bij een rechts kabinet: als de problemen worden aangepakt zal hun maatschappelijke status vanzelf toenemen. Ja, inderdaad, dit is voor links een zure paradox.

  4. (3) Wat een flapdrollige opmerking, andere Leo. Moslims zouden antimoslims moeten worden want dat is goed voor hun status? Waar zit jij met je kop man.

  5. Nogal wat CDA’ers die het niet zien zitten om met de PVV in een coalitie te zitten, waaronder Doekle Terpstra. Zie Joop, hier. Ik neem meteen mijn boze opmerking dat er geen christenen meer in het CDA zitten terug. Ze hebben er nog één.

  6. Rechts is niet anti-moslim. Dat maakt links ervan. De islam is nu eenmaal niet zo prachtig als we gehoopt hadden, maar dat wil niet zeggen dat moslims zichzelf moeten gaan haten.

  7. Leo (3)
    Ik vind vind jouw opmerking van een kletskoekerige onnozelheid. Maar wellicht vinden jij en anderen mijn reactie op Gerrie (2)
    dat ook wel.
    Reeds eerder heb ik de mogelijkheid naar voren gebracht, dat Israel ons (vooral Europa en de USA) in een chantagegreep houdt.
    Vooral de uitspraak van die hoge militaire historicus (ik ben zijn naam even vergeten) die zegt, dat Israel – als die het onderspit zou delven – zijn atoomarsenaal zou gebruiken om samen met de wereld of een deel daarvan ten onder te gaan. “En reken maar, dat gebeurt” voegde hij er aan toe. Van schuldgevoel bij de politiek buiten Israel, daar geloof ik niets van.
    2000 jaar anti-semitisme, en jodenvervolging in Spanje, Portugal, Engeland, Polen, Rusland Duitsland etc. met als grootste ultime misdaad Auschwitz. Tijdens de
    WO II werd er geen enkele poging gedaan de gaskamers te bombarderen of de joden tijdens hun opstand in Warschau te hulp te komen. In Nederland werd in verhouding het grootste aantal vermoorde joden geteld en het grootste aantal SSers. Voor de oorlog heerste hier ook een latent anti-semitisme. Het werd ons kinderen vooral tijdens de lijdensweek met de paplepel ingegoten op “De school met den Bijbel” Ik heb dit zelf meegemaakt.
    Toen ik door een idioot toeval aan het einde van de oorlog via de Engelse zender hoorde dat in Polen joden vergast werden, zei mijn vader: “Ach jongen, dat is oorlogspropaganda, dat hoort er nu eenmaal bij. Zoiets doen mensen niet”
    Hoe werden de joden die de hel overleefd hadden hier ontvangen?
    Zou het niet zo kunnen zijn, dat angst vele joden er toe gebracht heeft om misdaden te begaan zoals in de Libanon en Gaza
    en verder tot het uiterste te gaan zoals die historicus zei? Tenslotte waren er in het verleden ook leiders die hiertoe bereid waren (weliswaar om heel andere redenen), maar waar op het laaste nippertje het verstand zegevierde.
    Ik vind e.e.a. geen excuus voor de misdaden van Israel integendeel, net zomin als voor de aanslagen in Israel op onschuldige burgers door militante palestijnen, maar ik constateer aldoor weer dat ambivalente gevoel bij mij. Wat vind ik mensen als Hajo Meijer ijzersterk!
    Ik heb veel in het leven meegemaakt en ik vind me zelf redelijk volwassen geworden, maar als ik deze aarde verlaat zal ik dit voor mij onopgeloste drama meenemen.

    Jan.N

  8. (7) de PVV is anti-moslim en de VVD aardig anti-migrant, Leo, dat maken wij er niet van, dat is gewoon constateerbaar.
    En ‘wij’ hadden helemaal niet gehoopt dat de islam prachtig zou zijn, en ‘wij’ zijn dan ook in het minst niet teleurgesteld, dus spreek voor jezelf. Of liever, doe dat maar ergens anders.

  9. Van Creveld is een analist, dat wordt nog wel eens verward met een moreel oordeel. Hij heeft evengoed gezegd dat het volstrekt begrijpelijk is dat Iran een atoombom wil, aangezien ze volledig omsingeld zijn door VS-troepen of -handlangers, en dat de enige manier voor Iran om niet te eindigen als een vazalstaat van de VS (zoals Afghanistan en Irak), het ontwikkelen van een afschrikwekkend wapen is. Het zijn “kille” analyses, maar de geschiedenis van oorlogen leert helaas dat het ook zo werkt. (“mannen houden van oorlog houden en vrouwen van krijgers” is een er ook zo een)

  10. Moet iemand jou echt nog uit gaan leggen wat het verschil is tussen mensen als groep wegzetten op grond van hun religie, en kritiek op een land dat aantoonbaar bezig is om het internationaal recht aan de laars te lappen en een ander volk er onder te houden, Leo? Ben je echt zo onnozel of doe je maar net alsof om mij van het werk te houden met dit soort geleuter?

  11. (11) en (13) Evert en Engelbert: ik denk dat Van Creveld wel de grens overschrijdt van ‘kille analist’ naar behoorlijk over de schreef gaande oordelen over de ‘natuurlijkheid’ van oorlog voor mannen – waarmee je veel gruwelijkheden toch ook vrijpraat als onvermijdelijk. Ik ben daar niet zo’n fan van. Ik schreef er eerder over: hier.

  12. Vriendelijk dank Evert(11) Tijdens het schrijven van mijn reactie kon ik maar niet op zijn naam komen. Ja, dat heb je wel eens. Verder ben ik bekend met zijn opvattingen. Ik ben het met Anja helemaal eens.

    Jan.N

  13. Een fan ben ik ook niet. Maar ook de “War on Terror” is gefabriceerd om de belangen van een klein groepje mensen veilig te stellen en menige voetbalwedstrijd bewijst hoe weinig er voor nodig is om een blinde, agressieve meute op de been te krijgen. In februari publiceerde Foreign Policy een lijst met 33 ernstige gewapende conflicten die op dat moment speelden in de wereld.
    Doodgaan is ook natuurlijk, maar dat wil nog niet zeggen dat je het ermee eens moet zijn. Ik vind het ook heerlijk om te geloven in een wereld zonder geweld, maar juist de geweldlozen delven het onderspit als de andere partij de wapens van stal haalt. Je hebt massa’s mensen nodig om een vreedzaam protest tot politiek wapen te kunnen maken, maar er is slechts 1 volksmenner nodig om dat weer ongedaan te maken. Voor dat dilemma zie ik ook geen oplossing.

  14. Beste mensen, het ging mij niet zozeer om die meneer Martin van Creveld, maar om mijn gevoel van ambivalentie te uiten. En verder om de vraag, waarom doet Israel in Godsnaam deze misselijk makende misdaden? Wel is het zo, dat ik mede door de uitspraken van Creveld tot mijn reactie kwam zoals onder (9) omschreven. Misschien komt het wel omdat mijn jonge puberteit in de oorlogsjaren plaatsvond.

    Jan.N

  15. Mag ik wel even afstand doen van de opmerkingen van mijn naamgenoot… Leo de Kam is iemand anders dan Leo. Anja weet dat wel.

  16. Beste Anja,

    Zou je je aub even iets vriendelijker uit willen laten over mensen die op Wilders gestemd hebben, zet jij nu ook niet een hele groep mensen weg op grond van hun stemgedrag?

  17. Nee. Ik zie geen enkele reden om speciaal vriendelijk te zijn over mensen die welbewust hebben gestemd op een man die er willens en wetens op uit is om te discrimineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *