Wij staan voor onze grondrechten

Kom je terug uit Gaza, weekje weggeweest, zijn ze in je eigen land bezig met een akelige coalitie van CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV. Hoe ze het verzinnen. Zo kan Wilders wel druk uitoefenen op de regering, en tegelijk de vrijheid hebben om te blijven roeptoeteren waar hij zin in heeft. Wel invloed, geen verantwoordelijkheid. Zodat, als het doorgaat, hij zijn woelige achterban nog altijd wijs kan maken dat het zijn schuld niet is als hij geen van zijn verkiezingsbeloftes waar gaat maken. Leg dat maar eens uit aan je buitenlandse vrienden en vertaal: gedoogsteun. No. He’s not part of the government, he only gives eh….well he sort of supports, but only if he feels like it…

En natuurlijk zie je gebeuren dat iedereen zich (wederom) zo met die roeptoeter bezighoudt, dat op de achtergrond VVD en CDA rustig aan het werk kunnen om de zorg en de sociale zekerheid verder af te breken met 16 miljard aan bezuinigingen.

Zo deprimerend, dat ik dacht dat ik de commentaren maar even aan anderen over wilde laten: meer dan genoeg om het over te hebben op dit weblog zonder aandacht te hoeven besteden aan meneer W. Maar twee zaken maken me weer een beetje vrolijk.

De eerste is het protest van onderuit het CDA. Een groep van, om te beginnen, 44 leden van de partij – een van de initiatiefnemers is Wouter Beekers die onlangs nog te gast was in mijn kerk – publiceerde een manifest dat al veel in het nieuws is geweest. Citaat:

In haar politieke uitingen en verkiezingsprogramma tornt de PVV aan verschillende van onze grondrechten, met name het recht op gelijke behandeling en het recht onze levensovertuiging vrij te belijden. De PVV stigmatiseert een aanzienlijke minderheid van onze bevolking, maakt deze tot zondebok voor vrijwel alle problemen van onze samenleving. Zo bedreigt de PVV niet alleen de vrijheden van moslims, maar ook de beginselen van onze rechtsstaat en daarmee de vrijheid van ons allen.

Zie voor het hele manifest, hier. Ook niet-CDAers kunnen het mee ondertekenen, als het maar duidelijk is dat je niet lid bent van het CDA, want daar gaat het om. Die moeten nu proberen om dit onzalige plannetje tegen te houden nu het nog kan.

En ander interessant nieuws: uitgerekend het Anti-Defamation League, het grote broertje van ons Cidi zeg maar, en altijd een solide onderdeel van de Amerikaanse Israël lobby, is niet verheugd over de komst van het enige lid van de PVV. Ondanks het feit dat ook de ADL een tegenstander is van de bouw van een islamitisch centrum op enige afstand van Ground Zero, vinden ze het geen aanbeveling voor hun actie dat onze man daar gaat spreken. Ze vinden het getuigen van slechte smaak, dat een man die zich presenteert als de ‘godfather van de haat tegen de islam’ in de VS komt spreken.

Citaat uit het NRC, (hier) uit een interview met een woordvoerder van het ADL:

Meneer Wilders is een man die haat zaait. Hij heeft ideeën waar de ADL al generaties tegen vecht. Wij verwerpen elke vorm van onverdraagzaamheid, tegen Joden net zo goed als tegen de islam.

En over Robert Spencer en Pamela Geller, de lui van Stop the Islamization of America, Wilders’ geestverwanten:

Zij zeggen dat je dit centrum gelijk moet schakelen met de daders van 9/11. Soms noemen ze islam fascistisch, zoals Wilders. Ze willen een eind aan alle moslimimmigratie. Ze geloven dat de Koran het kwaad vertegenwoordigt. Hun onverdraagzaamheid baart ons zorgen. Helaas voert hun intolerantie steeds meer de boventoon in de discussie.

Wilders, zegt de woordvoerder, is bezig om een politiek slaatje te slaan uit een afschuwelijke tragedie.

En dat van een man die in eigen land elke moslimimmigratie wil uitbannen en geen nieuwe moskeeën toelaten. Dat is in tegenspraak met de vrijheid van godsdienst, een van de grondbeginselen van dit land.

Er zijn veel onverdraagzame mensen die Israël steunen. Onverdraagzaamheid wordt niet opeens goed als iemand Israël steunt. En eerlijk gezegd denk ik niet dat Israel veel baat heeft bij de steun van iemand die zo openlijk haat tegen de islam verspreidt.

Zo die zit.

8 gedachten over “Wij staan voor onze grondrechten

  1. M.i. is een minderheidsregering van VVD en CDA met “gedoogsteun” van de PVV een absurditeit. Het zou Nederland internationaal tot de risee maken. Zeker, Rutte -op zich al onvoorstelbaar als premier- wilde altijd al over rechts, dus dat is nog te begrijpen. Maar dat Verhagen het CDA hiermee te grabbel gooit is wel merkwaardig.

    Maar ja, het zal er toch niet van komen. In deze constructie immers zou Wilders aan de ene kant het kabinet kunnen gijzelen en chanteren met het opzeggen van het vertrouwen, en aan de andere kant de vrije demagogische hand hebben. Dat zal een CDA-congres dat bij zinnen is nooit accepteren, terwijl daarnaast in de CDA-fractie in de Tweede Kamer maar één dissident hoeft te zijn en het plan ligt in duigen. Vreemd ook dat Verhagen een scheuring binnen zijn partij wil riskeren.
    En tenslotte: er is voorlopig geen meerderheid in de Eerste Kamer voor zo’n kabinet, dus dat zou het zeer moeilijk krijgen om nieuwe wetgeving tot stand te brengen, terwijl juist zo veel moet gebeuren.

    Nee, dit hele verhaal is té belachelijk om waarheid te kunnen worden, en daarom zal deze zeepbel vroeg of laat uiteen spatten. Jammer alleen, dat er dan weer zo veel tijd is verloren…
    We hebben nu al een voorproefje gehad met die kwestie van Wilders in New York.

    Wat dit laatste betreft: er is weer veel misleiding. Het gaat in New York niet om een moskee, maar om een veelsoortig islamitisch centrum, waarin o.a. een gebedsruimte zal komen, naast allerlei andere activiteiten. Bovendien is het bewuste pand op enkele blokken afstand van “Ground Zero” gelegen, dus niet “erop” (en zelfs niet “erbij”), zoals o.a. Wilders voortdurend suggereert

    Terecht stelt de zeer scherpzinnige commentator en presentator Farid Zakeria (met o.a. een eigen programma op CNN) dat degenen die moslim-extremisme willen bestrijden juist achter deze plannen van gematigde moslims zouden moeten staan. Imam Feisal Abdul Rauf –al 27 jaar imam in New York- heeft in een helder betoog aangegeven wat de bedoeling van het centrum is –vooral opvoedings-, culturele en sportieve activiteiten e.d.- , en dat de mensen achter het project Amerikaanse staatsburgers zijn met gevarieerde beroepen, en dat het project werkgelegenheid schept voor Lower Manhattan. Hij noemt de steun van de gemeente New York, en christenen en joden. Men heeft expliciet de aanslag van 11 september 2001 en moslim-extremisme veroordeeld.
    (Zie: http://weblogs.nrc.nl/wereld/2010/08/09/moskee-bij-ground-zero-versterkt-gematigde-islam/).

    Alle huidige commotie wordt verwekt door een ultra-rechts clubje, voor welke Wilders kennelijk een zeer gewenste gast is…

  2. Mooi kort samengevat. Nee, ik probeer ook de meneer W. zo weinig mogelijk meer te noemen.
    Wat die bezuinigingen betreft:
    Nu ‘mijn’ beide landen (Nederland en Belgie)in formatiegesprekken zijn is het bizar te constateren dat er in Belgie helemaal niet gesproken wordt over bezuinigen (terwijl het land er echt niet florissant bij staat) Zij worden volkomen geobsedeerd door hun onderlinge onverdraagzaamheid.
    0 euro en 16 miljard bezuinigingen, de ‘waarheid’ zal wel weer ergens in het midden liggen.

  3. Beste Anja,

    Waarom zou u het moeten uitleggen aan aan uw buitenlandse ‘vrienden’? En waarom scheert u met de woorden ‘woelige achterban’ voor de zoveelste keer, een heleboel mensen weer eens , over een kam?

  4. Omdat ik buitenlandse vrienden heb die niet begrijpen dat in een land dat ze kenden als tamelijk progressief en tolerant iemand die haat tegen de islam predikt zo’n macht krijgt, Patrick. In ieder geval moet ik dan uitleggen dat die man weliswaar een bedenkelijk grote aanhang heeft, maar dat vijf op de zes Nederlanders daar niet in mee gaat.
    En om de aanhangers van een man die haat predikt tegen de islam te benoemen als een woelige achterban lijkt mij nog reuze netjes. Zeker vergeleken bij het niveau van de uitlatingen van die man waar jij kennelijk achteraan loopt. Als je er niet tegen kunt dat er groepen mensen over een kam worden geschoren zou je daar dan niet eens beginnen met het uiten van je kritiek?

  5. Anja,

    Ik loop niet achter de man aan. En ik heb wel degelijk kritiek en zeker op de woorden die u gebruikt, omdat dat dezelfde verwoordingen zijn waarvan u W. beschuldigt. En die achterban die nu achter W. staat, zijn voornamelijk weggelopen bij uw SP. Begrijpt u nu hoe dat zou komen?

  6. Dat is niet waar, Patrick. Het werd beweerd, het bleek niet te kloppen: de vermindering van het aantal zetels voor de SP kwam voornamelijk van mensen die thuis bleven, of dachten ‘strategisch’ te moeten stemmen dus op de PvdA. Wat wel waar is dat er een groep kiezers is die het graag links voor zichzelf wil hebben en rechts als het gaat om de mensen die ze niet moeten, vluchtelingen, migranten, moslims. Dat is de enige reden die ik kan bedenken dat de rechtse voormalige VVDer Wilders opeens linkse issues aan begon te hangen, regelrecht gejat van de SP en ook zo weer laten vallen als hem dat uitkomt – zoals hij de AOW leeftijd al opgaf nog voor hem er om gevraagd werd. Maar mensen die tegen vluchtelingen en migranten zijn, en een gehele groep mensen op basis van hun geloof weg willen zetten horen niet bij de SP en hebben daar nooit gehoord. Je kunt het niet links willen voor jezelf en niet voor anderen.
    En nee, ik gebruik allesbehalve dezelfde ‘verwoordingen’ als Wilders, ga je mond spoelen.

  7. Wilders’ financiële en politieke steun en toeverlaat David Horowitz ligt al lang overhoop met de ADL. Volgens Horowitz hebben zwarte Amerikanen geen recht op compensatie voor de slavernij, integendeel, ze moeten juist dankbaar zijn dat ze dankzij de VS zo’n geweldig leven hebben kunnen opbouwen.
    Abe Foxman van de ADL vergeleek dit met het ontkennen van de Holocaust, wat bij David in het verkeerde keelgat schoot.
    Ook tussen rechtse blokken – de ADL is o.a. door Chomsky scherp veroordeeld – botert het dus niet altijd. Het lijkt er een beetje op dat over de rug van gematigde moslims (eigenlijk soefi’s) andere vetes worden uitgevochten in NYC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *