“Over de grens zetten”

Voor de verandering ben ik het een keer eens met Arnon Grunberg, die dagelijks minicolumns schrijft voor de Volkskrant. ‘Hypocrisie’ is de titel van vandaag.

We kennen het: je kunt zowat geen discussie beginnen over een emotioneel beladen onderwerp en je hebt binnen de kortste keren een Godwin: iemand begint vergelijkingen te trekken met nazi’s en fascisten. Dat moeten we dus niet willen, want zo devalueer je werkelijk gebeurde en verschrikkelijke gebeurtenissen waar Europa nog maar nauwelijks mee in het reine is gekomen – voor zover überhaupt mogelijk. Maar om naar de andere kant door te schieten, en never nooit meer een vergelijking te maken met toen, dat zou betekenen, zegt Grunberg, alsof we het Derde Rijk buiten de geschiedenis zetten.

Want nu. “Zigeuners” (Roma en Sinti dus, zigeuners bestaan niet) zijn door de nazi’s vermoord, schrijft Grunberg. Dat zou moeten impliceren dat Europa anno 2010 geen zigeuners deporteert. Ook al wordt deporteren ‘de grens over zetten’ genoemd en ook al is de eindbestemming geen vernietigingskamp.

“Misschien bestaat er geen consensus over deze les uit de geschiedenis en vindt het voorstel van CDA-kamerlid Sterk om Roma die zich niet aan de wet houden te deporteren instemming. Laten we dan de hypocrisie ook de grens over zetten en 4 en 5 mei ook afschaffen.”

“Het leger kan met onze oorlogsmonumenten doen wat de Amerikanen met het monument van Saddam deden in Bagdad in het voorjaar van 2003.”

3 gedachten over ““Over de grens zetten”

  1. “Burgemeester wil Roma etnisch registreren”, dat lees ik in de Volkskrant van vandaag. “De tien gemeenten met veel Roma-inwoners moeten hen etnisch kunnen registreren.”

    Wie denkt hier met Wilders te maken te hebben heeft het mis
    Een PVDA minister, over rukken naar rechts gesproken ;)Klinkt wel wat vies hé ?
    En dat vlak na dat verhaal over die bruinhemden.

    “Je kunt zowat geen discussie beginnen over een emotioneel beladen onderwerp en …..iemand begint vergelijkingen te trekken met nazi’s en fascisten.” Moeten we ook niet willen nee. helemaal mee eens, maar toch dient zich bij mij het beeld van een bruin omgekeerd driehoekje aan …. JUIST! dat driehoekje dat zigeuners in de kampen droegen.
    Nou ik hoop dat Clara zich nog even meldt.

    Dick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *