David Cronin spreekt

Welke rol de VS speelt in het Midden-Oosten en in het (instandhouden van het) conflict Israël/de Palestijnen is goed gedocumenteerd. Maar welke rol speelt Europa eigenlijk? Hulpverlening aan de Palestijnen, zeker, maar al eerder hadden we het er hier over dat dat concreet neerkomt op het bekostigen van de bezetting: wij doen voor Israël wat zij volgens de conventie van Genève zouden moeten doen, de bevolking onder hun heerschappij van voeding, medische zorg en basisonderwijs voorzien. (Zie hier) En in hoeverre steunen wij op nog andere wijze de bezettingspolitiek van Israël?

David Cronin, journalist van The Guardian (hadden wij hier maar zo’n krant) heeft er een boek over geschreven en zal dat morgenmiddag in Amsterdam presenteren. Bijeenkomst georganiseerd door het Palestina komitee.

Book Presentation & Discussion with David Cronin
Jan 15, 2011
Details:
time: 15:00 to 17:00
www: www.palestina-komitee.nl/agenda/445

Author David Cronin presents his new book ‘Europe’s Alliance with Israel: Aiding the Occupation’.Everyone is welcome; there’ll be plenty of time reserved for questions and discussion.

David Cronin is a journalist specialising in European politics. He has written for a variety of publications, including the Guardian, The Wall Street Journal Europe and the Inter Press Service.

His book Europe’s Alliance with Israel: Aiding the Occupation can be pre-ordered via the American Book Center: www.abc.nl(Amsterdam/Den Haag).

Organised by NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE (www.palestina-komitee.nl)

4 gedachten over “David Cronin spreekt

  1. Anja,

    Ik kan mij maar niet vinden in de term ‘bezetting’. Het is gewoon in een oorlog gewonnen gebied. Dat neemt niet weg dat ik vind, dat Isreal, dat gebied maar beter kan teruggeven. Vioor de lieve vrede. Dan maar eens kijken of de Palestijnen stoppen met bommen gooien en met het daarmee uitgespaarde geld iets moois maken van dat gebied.

  2. Als een ‘in een oorlog gewonnen’ gebied niet wordt teruggegeven en niet is geannexeerd, is het gewoon bezet, Libby. Het is ook feitelijk gezien zeer aantoonbaar dat het bezet is. Niks aan te doen.
    Met bommen bedoel je die raketten? Ik kan je verzekeren dat met dat uitgespaarde beetje geld weinig te beginnen valt, maar het zou natuurlijk schelen wanneer er geen bezetting meer was en de Palestijnen gewoon in eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Gezien de hoeveelheid peperdure bommen waar Israel mee gooit zou dat nog wat op kunnen leveren als ze daar eens mee op hielden. Armoede in eigen land, fatsoenlijke brandweer zodat het naaldbomenbos dat daar helemaal niet hoort niet affikt – ik noem maar wat.
    Maar als Israel nog eens de bezette gebieden terug wil geven moeten ze een beetje opschieten met het opruimen van de nederzettingen. Zie jij ze dat al doen?

  3. Anja,

    Met de nederzettingen is het feitelijk geannexeerd gebied, en is het gewoon geen bezet gebied!

    Ja, het zijn geen dure raketten, maar toch. Het probleem ermee is, dat Israel daarom peperdure bommen gooit, waardoor de Palestijnen niet in eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

    Maar als Israel die gebieden teruggeeft, moet Israel inderdaad de nederzettingen opruimen. Of ik ze dat zie doen? Ja. Die gebieden zijn slechts een ruilmddel in onderhandelingen over (afgedwongen) vrede.

  4. Voor je informatie: geannexeerd zou betekenen dat de Westoever deel van Israel zou worden, en dat de daar wonende mensen burgers van Israel zijn. Dat is absoluut niet het geval, alleen kolonisten zijn burgers van Israël. Er worden delen van de Westoever feitelijk geannexeerd, maar illegaal, want door diefstal van land, zonder dat de oorspronkelijke bewoners daar enige inspraak in hebben, en uiteraard hebben alleen de daar wonende joodse kolonisten Israëlische burgerrechten. Voor de Palestijnen, en volgens het internationale recht en daar gaat het om, is het nog steeds bezet gebied. Zij vallen nog steeds onder militair Israëlisch recht.

    Behalve dat het niet te ontkennen valt dat dat bezetting is, wordt het ook steeds moeilijker te verbergen dat het tevens een zwaar geval van apartheid is, met aparte wegen, aparte woongebieden, aparte rechtbanken, waarbij duidelijk is wie de vrijheid heeft om te gaan en te staan waar hij wil en wie niet. Neem alleen al de door Israël bemande checkpoints midden in Palestijns gebied. Verdiep je er een beetje meer in, Libby, voordat je beweert dat dat geen bezetting is. Het is allemaal dubbel en dwars gedocumenteerd, behalve dat je het ook heel simpel met je eigen ogen kunt zien.

    Er is geen millimeter aanwijzing voor dat Israël van plan is om de bezette gebieden terug te geven. Integendeel: er worden nog steeds vele miljoenen geïnvesteerd in nieuwe nederzettingenbouw. Ik zal ontzettend graag mijn ongelijk bekennen mochten ze het ooit nog eens besluiten om de bezette gebieden terug te geven, maar tot op heden lijkt mij dat een leuke fantasie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *