Minister Rosenthal versus ICCO

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal lijkt zich net als zijn gedoogpartner graag te laten inspireren door Israël, waar de regering en de Knesset een strijd voeren tegen de vrijheid van mensenrechtenorganisaties en andere personen en organisaties die kritisch staan tegenover de steeds verdergaande inperking van burgerrechten in ‘democratie’ Israël.

Tot op heden wilde de Nederlandse overheid nog wel organisaties als de Postcodeloterij, Kinderpostzegels, Kerk in Actie en ngo’s die zich bezighouden met steun aan bevolkingen in andere landen, zoals Oxfam/Novib en ICCO meesubsidiëren zonder zich te mengen in hun beleid. Als het aan Rosenthal ligt is dat afgelopen, want volgens hem mogen de organisaties het Nederlandse regeringsbeleid wel ’tegenspreken’ maar niet ’tegenwerken’, en waar die tegenwerking uit zou bestaan dat bepaalt hij wel.

ICCO is de eerste organisatie die op het matje is geroepen, want die ondersteunt organisaties die de boycot van Israëlische producten ondersteunen. Niet zomaar, maar omdat Israël doorgaat met het schenden van mensenrechten. Dat waar onze regering volgens door henzelf ondertekende verdragen wat aan zou moeten doen – maar niet doet. Het zint de minister bovendien niet dat ICCO ook steun geeft aan de website van Electronic Intifada, die niets doet dat in strijd is met de wet. Oproepen tot boycot hoort bij de vreedzame actiemethoden, en waar actie voor gevoerd wordt – opheffen van de illegale bezetting, erkennen en uitvoeren van mensenrechten en internationaal recht, is moeilijk een extremistische opvatting te noemen. ICCO is niet de enige organisatie die vindt dat ze het recht hebben om ook Palestijnse organisaties die opkomen voor de rechten van Palestijnen te ondersteunen; ook Defence for Children die specifiek voor de rechten van kinderen opkomt, vindt dat.

Nou zou het mij een goede deal lijken dat de regering doet wat ze hoort te doen, namelijk ‘bevriende’ naties aan de mensenrechten en het internationaal recht te houden, dan hoeven al die ngo’s zich wat minder uit te sloven. In plaats daarvan gaat deze minister eerst een uiterst mensenrechtenonvriendelijk beleid voeren ten aanzien van onze buitenlanden, met een voorspelbaar meten-met-twee-maten zeker ten aanzien van Israël, om vervolgens van de onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties te eisen dat ze hem daarin niet ’tegenwerken’.

Job Frieszo, woordvoerder van Rosenthal, merkte tegen een verslaggever van Trouw (deze ochtend) op dat “het u niet kan zijn ontgaan dat er een andere regering zit.” Tsjonge nou, dat was mij ook al opgevallen.

ICCO laat zich overigens niet uit het veld slaan. Hier hun reactie op het onderhoud met Rosenthal. Een citaat:

Voor ICCO zijn internationaal recht en internationale humanitaire verdragen de belangrijkste leidraad. Ook artikel 90 van de Nederlandse grondwet stelt: ,,De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde.”

ICCO maakt zich sterk voor mensenrechten en internationaal recht in alle landen waar ze werkt, of dat nou Soedan, Congo, Guatemala of het Midden-Oosten is. ICCO roept dan ook zowel de Palestijnse als Israëlische autoriteiten op de mensenrechten te respecteren. ICCO streeft samen met haar Palestijnse en Israëlische partners naar een duurzame en rechtvaardige vrede voor iedereen: Palestijnen en Israëli’s

Het is in Nederland goed gebruik dat maatschappelijke organisaties zelfstandig hun beslissingen nemen. ICCO ziet dan ook geen reden haar beleid te wijzigen.

Update:
En een artikel over de kwestie op Electronic Intifada, hier.
Harry van Bommel zal in de kamer ICCO ondersteunen, hier.

12 gedachten over “Minister Rosenthal versus ICCO

 1. ICCO mag zeggen wat ze wil. Vrijheid van meningsuiting is een ZEER belangrijk gegeven in een democratie.
  Maar…. De regering HOEFT geen geld te geven aan een organisatie waar men het niet mee eens is. ICCO gaat er automatisch vanuit dat ze geld krijgt. Fout. ICCO heeft niks te willen. Als er geld wordt uitgegeven aan terreur verspreidende groepen dan stopt het een keertje. “Don’t bite the hand that feeds you,” is een gezegde. ICCO moet weten dat er een andere wind waait in Nederland. De belastingbetaler hoeft niet voor linkse hobbies op te draaien. Als het aan mij lag dan werd die hele ICCO de nek omgedraaid. Electronic Intifada. Alleen het woord al.

 2. Knap, Erik, hoeveel dom-rechts geleuter jij op een rijtje weet te zetten.
  a. Het gaat hier helemaal niet om de vrijheid van meningsuiting.
  b. De regering bepaalt niet in zijn eentje wat de normen zijn op grond waarvan organisaties geld krijgen. Anders hadden we geen parlement nodig en zaten nog gewoon in het feodale tijdperk.
  c. Icco gaat er helemaal niet van uit dat ze automatisch geld krijgen. Ze krijgen geld als ze hun werk goed doen, volgens hun erkende doelstelling en de regels die daarvoor staan.
  d. Icco heeft een heleboel te willen, ze zijn niet het schoothondje van de minister maar een onafhankelijke organisatie. En ze hoeven niet dankbaar te zijn voor het geld dat ze krijgen, het is namelijk niet het bezit van de regering.
  e. Er wordt geen geld uitgegeven aan terreur verspreidende organisaties.
  f. Dat er een andere wind waait in Nederland dat hebben we al gemerkt. Jouw scheten horen daarbij.
  g. De belastingbetaler hoeft niet voor linkse hobbies op te draaien en niet voor rechtse hobbies en helemaal niet voor hobbies, het gaat hier niet over hobbies.
  h. God zij geloofd en geprezen ligt de beslissing dus niet bij een flapdrol als jij.
  i. Je weet niet eens wat intifada betekent.
  j. Ik ga je moeder bellen dat dat ettertje opgehaald moet worden uit de ballenbak.

 3. Die paar dagen vrij doen je goed Anja… Lekker scherp… en volledig terecht.
  Overigens zou een NIET gouvernementele organisatie geen knip voor de neus waard zijn en louter hobbyisme als men die ene hand die ze voedt nooit zou bijten. DAN zou Erik recht van spreken hebben.
  Misschien vindt het Erik het ook normaal als b.v. omroepen voortaan alleen nog als een bende Kim Yung Il kloons achter de grote leider zouden gaan staan?

 4. Goedemorgen, Leo! Ik vrees dat Erik logisch nadenken en je feiten checken ook een linkse hobby vindt, die we vooral niet moeten stimuleren.

 5. Ik ben het hiermee met Clara eens(8). Alleen al het feit dat men als SPer anoniem op dit weblog verschijnt irriteert mij mateloos.

  Jan.N (SPer, maar misschien geen rare jongen)

 6. @Jan Noort; Wat een bozige reactie. Het spijt me, maar ik heb zo mijn redenen om anoniem te reageren. Anja mag uiteindelijk zelf weten of ze mijn stukjes plaatst of niet, ik zal haar keuzes daarin respecteren… Ik hoop ook dat u daar mee kan leven….en dat u het goed vindt dat ik het niet een heel belangrijk thema vind of jij en Clara mijn grapjes snappen of niet….

  Ik wens u een goede zondag!

  Hartelijke groet,
  SP-er

 7. Het is waar, Jan. Ik hou er ook niet van als mensen anoniem reageren, en vaak is dat een reden om zo’n reactie maar meteen te deleten, maar onze SP-er heeft me dat een keer netjes uitgelegd en ik heb dat geaccepteerd.

 8. (10 en 11) SPer en Anja.

  Duidelijke uitleg. Hoewel ik het moeilijk heb met anonimiteit – zeker in de SP-sfeer – denk ik dat het hier een eerlijke en reeele kwestie betreft en dan kan en moet ik dit gewoon accepteren. Dus m.i. zand er over en moedig verder gaan.

  Vriendelijke groet,

  Jan.N

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *