Kunduz-houding Sap slaat gat in links

GroenLinks houdt vast aan de onzalige missie naar Kunduz, ook nu uit een uitstekende reportage van de Volkskrant blijkt dat de politieagenten in Kunduz vooral getraind willen worden in beter vechten. (Ik mopper vaak genoeg op de Volkskrant, dus nu eens hulde.) Ze laten geen enkele ruimte voor de illusie dat ze vooral ingezet zullen worden voor vreedzaam werk: “het is hier oorlog.” “Ik moet leren vechten om de Taliban te verslaan. Anders gaan we allemaal dood.”

Wat moeten die jonge mannen doen, die nu al vechten, als ze straks de training hebben gevolgd, en hun collega’s onder vuur worden genomen door de Taliban – “sorry jongens, ik mag niet meedoen want mevrouw Sap in Nederland heeft bedongen dat ik dat niet mag?” Echt volstrekt naïef. En dan haalt Jolande Sap er tot mijn diepe ergernis ook nog de vrouwen en meisjes van Afghanistan bij die ze niet in de steek wil laten – de zoveelste poging om vrouwen te misbruiken als dekmantel voor acties die niets, helemaal niets, voor vrouwen doen. Nepfeminisme. (Zie hier, wat ik te melden heb over de pogingen van rechts om vrouwenrechten te misbuiken voor hun doelen).

11fractie-6.jpg
(Rechts Tiny Kox tijdens een fractieoverleg)

Tiny Kox, fractievoorzitter SP in de Eerste kamer, vertelt in een interview met NU.nl hoe de Kunduz-houding van GroenLinks – tegen de meerderheid van hun eigen leden en achterban in – een gat slaat in links dat elkaar juist nu zo nodig heeft.

Heeft Kunduz voor een breuk gezorgd?
“Nee hoor, maar het is een diep gat. Als linkse partijen eerst zeggen: het is een oorlog die niet deugt. Volgens mij waren we het daar over eens. We moeten weg uit Uruzgan. GroenLinks heeft zich toch weer laten meenemen om mee te doen aan een militaire missie. Want daar geen misverstand over. We doen dit op verzoek van de NAVO. Die willen dat we daar militair aanwezig zijn.”

Watvoor gevolgen heeft de steun van GroenLinks voor deze missie voor die linkse samenwerking?
“Dat maakt het op het terrein van de internationale politiek moeilijker om gezamenlijk links op te treden. Terwijl dat juist nu zou moeten. We hebben twee mislukte pogingen gehad om met bommen en granaten landen democratischer te maken: Irak en Afghanistan.”
“We hebben nu in Egypte en Tunesie gezien hoe dat ook kan met spandoeken, pamfletten en schoenen in de lucht. Juist nu zou links met voorstellen moeten komen hoe we die mensen kunnen helpen. Mensen die zichzelf bevrijd hebben van de dictatuur.”
“Daarom zouden we als linkse partijen nu een gezamenlijke vuist moeten maken en zeggen dat we het vanaf nu anders gaan doen. Het is teleurstellend dat een van ons het nog steeds wil oplossen met bommen en granaten.”
“De politieagenten die GroenLinks denkt op te leiden, worden immers doodgewoon deel van de oorlog, naar hun eigen zeggen. Precies waarom SP en PvdA nee zeggen tegen deze missie.”

Voor het complete interview: hier.

‘Als we ergens tegen zijn, zijn we ook ergens voor’

Indien de coalitie dan toch een meerderheid haalt, laat de Eerste Kamer dan niet veranderen in een stempelautomaat voor alle plannen van het kabinet-Rutte. Zo hoopt SP-lijsttrekker Tiny Kox.

Omgekeerd zal Kox, zo belooft hij, niet alle voorstellen van de coalitie afschieten indien Rutte zijn meerderheid niet haalt. “Als we al ergens tegen zijn, zijn we ook ergens voor, zo is de regel bij de SP. Oftewel, wij komen met alternatieven.”
Waar ziet u mogelijkheden als de coalitie geen meerderheid haalt?

“De coalitie is van plan om heel rap 18 miljard te bezuinigen. Dat gaat heel hard voor driekwart van de bevolking. De rijkste kwart wordt buiten schot gehouden. Dat is een vreemde verhouding. Veel senatoren van VVD en CDA vinden dat ook.”
“Als er geen meerderheid is kunnen ook VVD en CDA deze twijfels uiten en kunnen we samen kijken of een wet niet op een andere manier uitgevoerd kan worden om de schade te beperken.”
Andersom. Hermans, Brinkman en De Graaf onderschrijven, naar ik aanneem, het regeerakkoord. Dus bij een meerderheid voor de coalitie staat de linkse oppositie buitenspel.
“Zo moet je de Eerste Kamer niet zien. We stemmen weinig wetten af. Maar zeker als de coalitie geen meerderheid haalt is het goed dat wetten hier een extra check krijgen. Net als dat je terug kan naar de winkel met een product dat niet blijkt te deugen.”
“Een verstandige regering houdt daar rekening mee. Als Rutte verstandig opereert kan hij overleven. Toen hij hier kwam voor de algemene beschouwingen heeft hij zijn hand uitgestoken. Minister De Jager en Weekers maakten van hun hand een vuist. Die hebben ze snel weer in hun broek gestoken.”
Resoluut: “Maar als de coalitie geen meerderheid haalt, kan het regeren met de voorgenomen huidige plannen niet doorgaan. Dat is zeker. Daarvoor is de samenwerking met de andere partijen noodzakelijk die vinden dat het kabinet nu te hard ingrijpt.”
Wat vindt u van de kritiek, ook vanuit links, dat jullie overal maar tegen zijn?
“De SP zit juist altijd vol met alternatieven om wetten die niet deugen toch in te kunnen voeren. In dat opzicht zijn wij een van de creatiefste partijen.”
“Als we al ergens tegen zijn, zijn we ook ergens voor, zo is de regel bij de SP. Oftewel, wij komen met alternatieven.”
Aan de andere kant werden jullie afgelopen zomer nog opzichtig buiten de onderhandelingstafel gehouden. Ook door GroenLinks en de PvdA.
“Op dit moment is de relatie tussen de SP en de PvdA beter dan hij ooit is geweest. Ik herinner me dat er onder Kok en Melkert niet met de SP gesproken mocht worden. Alsof er iets met ons mis was. Dat is helemaal over. Gisteren stonden Roemer, Sap en Cohen samen te demonstreren tegen de bezuinigingen op het stadsvervoer.”
“GroenLinks heeft met haar Afghanistan-standpunt wel voor een schisma gezorgd. Dat weet de partij, daar heeft het willens en wetens voor gekozen. Maar dat is niet eenvoudig om overheen te komen.”
“Zeker als je de berichten leest dat politieagenten in Kunduz gewoon meedoen aan de oorlog en niet weten wat ze anders zouden moeten doen.”

Eén gedachte over “Kunduz-houding Sap slaat gat in links

  1. Sap-perloot! Jolande Sap kan weliswaar niet van kwaad- of zoetsappigheid worden beticht, maar ze zweert helaas bij een papieren werkelijkheid en ziet fata morgana’s in een woestijn van valse voorstellingen. Stuurt ze zichzelf hiermee uiteindelijk de woestijn in?

    Op 7 februari schreef Arnon Grunberg in De Volkskrant heel concies: “Vermoedelijk is mevrouw Sap onnozel. Maar onnozelheid gaat soms ongemerkt over in slechtheid. Die grens heeft ze overschreden.”

    Eerder schreef Bert Wagendorp in dezelfde krant (29 januari jl.): “…een pure geloofskwestie als de missie naar Afghanistan. Of onze missie daar zinvol is, is een discussie over het bestaan van God…zonder Saps illusie geen missie…Helaas zijn op integere wijze vreselijke besluiten genomen -integriteit is geen argument. Net zo min als “passie”…Het (d.i. Saps uitlatingen, OM) was luchtfietsen met een beroep op andermans geweten en passie als valse legitimatie…ik heb ervoor geleden. Dan kan het toch geen leugen zijn? Jawel, dat kan heel goed.”

    Waarvan acte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *